== Hogyan kell a homoktövist felhasználni? ==
[[Fájl:homoktovishomoktovis_felhasznalas.jpgpng|right|300 px]]A homoktövis Ázsiából származó növény, elsősorban tengerpartokon, homokdűnéken, sziklákon, időszakos folyómedrekben nő, azonban Magyarországon is honos. Ágas-bogas, sűrű bozótot alkotó, 3-5 m magasra megnövő tövises cserje, de akár egy kisebb fa méretét is elérheti. A szerencsésebbeknek megtalálható a kertjében, így minden ősszel leszürelhetik a gazdag hatóanyagtartalmú leveleit és a vitamindús, a sárgától a narancsvörös színig pompázó bogyós terméseit. Érdemes néhány zacskó homoktövis levelet vagy egy üveg homoktövis magolajat tartanunk a házi patikánkban, ugyanis számos problémára jelenthetnek gyógyírt.
== Lépések ==
#'''Gyűjtsük be a homoktövis narancssárgás-vöröses bogyóit!''' Ezek augusztus elejétől szeptember végéig érnek be, azonban az egyébként kesernyés, savanykás gyümölcs dércsípetten válik édessé és ezáltal fogyaszthatóvá. Ha frissen szedve csipegetjük – mint például a kökényt –, akkor biztosak lehetünk abban, hogy sok C vitamint juttatunk a szervezetünkbe. Erősíthetjük vele immunrendszerünket, de gyengeség és fertőző betegségek esetén is kiváló vitaminpótló gyümölcs. Télen általános vitaminként is fogyaszthatjuk.
===Feldolgozott termése===
#'''Készítsünk befőttet, dzsemet, lekvárt, rostos ivólevet vagy szörpöt is a homoktövis terméséből!''' Ezeket ne kézzel, hanem ollóval vágjuk le, és még friss állapotában dolgozzuk fel! A téli hónapokban nagy hasznát vehetjük ezeknek a házi készítésű finomságoknak, és még némi vitamint is fogyasztunk.
===Magjából készült olaj===
#'''Szerezzünk be homoktövis magolajat!''' Ezt otthon is elkészíthetjük, azonban sok időt és energiát spórolhatunk meg, ha inkább szaküzletben (pl. bioboltban) vásároljuk meg, illetve a koncentrált készítmények nagyobb gyógyhatással is bírnak. A teljesség igénye nélkül a következő problémákat orvosolhatjuk a homoktövis magolajjal: