„Kifújni a tojást” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kifújni a tojást? == rightHa szeretnéd a hímes tojást sokáig megtartani, a díszítés előtt ki kell fújni. Ezt óvatos…”) |
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 134.255.124.226 (vita) szerkesztéséről Hogyankell szerkesztésére) |
||
(6 közbenső módosítás, amit 5 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell kifújni a tojást? == | == Hogyan kell kifújni a tojást? == | ||
− | [[Fájl:Tojas_kifujasa.jpg|right]]Ha | + | [[Fájl:Tojas_kifujasa.jpg|right]]Ha hímes tojást vagy egész tojáshéjból készített díszt szeretnél csinálni, ki kell fújnod a tojást. Ezt óvatosan, nagy türelemmel kell elvégezni az alábbi módon. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
# A tojás megtisztítása után szúrj egy apró lyukat mind a két végére egy tű (pl. gombostű) segítségével. | # A tojás megtisztítása után szúrj egy apró lyukat mind a két végére egy tű (pl. gombostű) segítségével. | ||
# Ezután tágítsd ki a lyukakat (akár ollóval, vagy egy erősebb tűvel, pl. kötőtűvel). A felső kisebb, az alsó valamivel nagyobb legyen (kb. a kötőtű vagy szívószál vastagságának megfelelő). | # Ezután tágítsd ki a lyukakat (akár ollóval, vagy egy erősebb tűvel, pl. kötőtűvel). A felső kisebb, az alsó valamivel nagyobb legyen (kb. a kötőtű vagy szívószál vastagságának megfelelő). | ||
− | # Fogpiszkálóval, hegyes hurkapálcával vagy a kötőtűvel nyúlj be a tojásba, szúrd át a tojássárgáját. | + | # Fogpiszkálóval, hegyes hurkapálcával vagy a kötőtűvel nyúlj be a tojásba, szúrd át a tojássárgáját. (Esetleg egy kicsit óvatosan meg is mozgathatod, hogy a belseje összekeveredjen.) |
# Óvatosan, de erősen fújj bele a tojásba. Addig folytasd, amíg kisebb adagokban a tojás teljes tartalma kijön. | # Óvatosan, de erősen fújj bele a tojásba. Addig folytasd, amíg kisebb adagokban a tojás teljes tartalma kijön. | ||
# Amennyire lehet, öblítsd ki a kifújt tojást tiszta vízben. | # Amennyire lehet, öblítsd ki a kifújt tojást tiszta vízben. | ||
13. sor: | 13. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
* A tojást érdemes egy nagyobb keverőtál felett kifújni, így véletlenül se fröcskölsz össze semmit. | * A tojást érdemes egy nagyobb keverőtál felett kifújni, így véletlenül se fröcskölsz össze semmit. | ||
+ | * Biztos, hogy nem reped szét a tojás a lyukak készítésekor, ha a két végére ragasztószalagot simítasz, és azon keresztül szúrod át a tojáshéjat. | ||
* Ha félsz attól, hogy fújás közben szétreped a tojáshéj, injekciós tűvel is kiszívhatod a tojás belsejét. Ilyenkor is fúrj a tojás mindkét végére lyukat, majd a vastagabb tűvel felszerelt fecskendővel szívd ki a tojás tartalmát. Ha ügyes vagy, akár külön a fehérjét és a sárgáját is ki lehet szívni, így a tojást több recepthez tudod felhasználni. | * Ha félsz attól, hogy fújás közben szétreped a tojáshéj, injekciós tűvel is kiszívhatod a tojás belsejét. Ilyenkor is fúrj a tojás mindkét végére lyukat, majd a vastagabb tűvel felszerelt fecskendővel szívd ki a tojás tartalmát. Ha ügyes vagy, akár külön a fehérjét és a sárgáját is ki lehet szívni, így a tojást több recepthez tudod felhasználni. | ||
* Valószínűleg nincs olyan ember, aki megpróbálkozott a tojás kifújásával, de egyet sem tört össze. A kezdeti kudarcok tehát ne vegyék el a kedved! | * Valószínűleg nincs olyan ember, aki megpróbálkozott a tojás kifújásával, de egyet sem tört össze. A kezdeti kudarcok tehát ne vegyék el a kedved! | ||
27. sor: | 28. sor: | ||
* Kihegyezett hurkapálca, esetleg fogpiszkáló | * Kihegyezett hurkapálca, esetleg fogpiszkáló | ||
* Tojástartó | * Tojástartó | ||
− | * Szalag a kifújt tojás felfüggesztéséhez | + | * Szalag a kifújt tojás felfüggesztéséhez |
== Források, hivatkozások == | == Források, hivatkozások == |
A lap jelenlegi, 2018. március 23., 12:37-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell kifújni a tojást?
Ha hímes tojást vagy egész tojáshéjból készített díszt szeretnél csinálni, ki kell fújnod a tojást. Ezt óvatosan, nagy türelemmel kell elvégezni az alábbi módon.
[szerkesztés] Lépések
- A tojás megtisztítása után szúrj egy apró lyukat mind a két végére egy tű (pl. gombostű) segítségével.
- Ezután tágítsd ki a lyukakat (akár ollóval, vagy egy erősebb tűvel, pl. kötőtűvel). A felső kisebb, az alsó valamivel nagyobb legyen (kb. a kötőtű vagy szívószál vastagságának megfelelő).
- Fogpiszkálóval, hegyes hurkapálcával vagy a kötőtűvel nyúlj be a tojásba, szúrd át a tojássárgáját. (Esetleg egy kicsit óvatosan meg is mozgathatod, hogy a belseje összekeveredjen.)
- Óvatosan, de erősen fújj bele a tojásba. Addig folytasd, amíg kisebb adagokban a tojás teljes tartalma kijön.
- Amennyire lehet, öblítsd ki a kifújt tojást tiszta vízben.
- Tedd tojástartóba vagy állítsd egy kisebb pohárba, hogy az összes víz kifolyhasson belőle.
- A kifújt tojást díszítés után könnyen felfüggesztheted: a lyukakon horgolótű vagy hurkapálca segítségével vezess át egy szalagot, és kösd meg az alsó lyuk alatt.
[szerkesztés] Tippek
- A tojást érdemes egy nagyobb keverőtál felett kifújni, így véletlenül se fröcskölsz össze semmit.
- Biztos, hogy nem reped szét a tojás a lyukak készítésekor, ha a két végére ragasztószalagot simítasz, és azon keresztül szúrod át a tojáshéjat.
- Ha félsz attól, hogy fújás közben szétreped a tojáshéj, injekciós tűvel is kiszívhatod a tojás belsejét. Ilyenkor is fúrj a tojás mindkét végére lyukat, majd a vastagabb tűvel felszerelt fecskendővel szívd ki a tojás tartalmát. Ha ügyes vagy, akár külön a fehérjét és a sárgáját is ki lehet szívni, így a tojást több recepthez tudod felhasználni.
- Valószínűleg nincs olyan ember, aki megpróbálkozott a tojás kifújásával, de egyet sem tört össze. A kezdeti kudarcok tehát ne vegyék el a kedved!
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A tojás belsejének kifújásához főleg eleinte kell egy kis erő, mégsem szabad nagyon erőltetni, mert a tojáshéj könnyen összetörik.
- Figyelj arra, hogy fújás közben ne szorítsd meg a tojást!
- A tojások kifújása közben tarts szünetet, mert a hosszan tartó erőteljes kilégzés miatt megszédülhetsz.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Tojások (ha lehet, tanyasi tojás, mert annak erősebb a héja, és nehezebben törik)
- Vékonyabb tű (pl. gombostű)
- Vastagabb tű vagy olló a lyukak kitágításához
- Kihegyezett hurkapálca, esetleg fogpiszkáló
- Tojástartó
- Szalag a kifújt tojás felfüggesztéséhez