„Croissantot készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „Szeretnéd francia reggelivel meglepni szeretteidet, de eddig még nem volt merszed belevágni? Az igazi francia croissant kicsi és kellőképpen vajas. Habár elkész…”) |
(Nincs különbség)
|
A lap 2018. február 5., 14:26-kori változata
Szeretnéd francia reggelivel meglepni szeretteidet, de eddig még nem volt merszed belevágni? Az igazi francia croissant kicsi és kellőképpen vajas. Habár elkészítése rendkívül időigényes, bőven megéri az idő- és energiaráfordítást! Teremts igazi francia hangulatot otthonodban!
Lépések
- Írj bevásárlólistát, és szerezd be a francia péksütemény hozzávalóit!
- 50 dkg liszt,
- 25 dkg vaj,
- 2 dl meleg tej,
- 2 dl meleg víz,
- 5 evőkanál cukor,
- 1 tojás,
- 1 evőkanál élesztő,
- 1 teáskanál só.
- Öntsd a tejet egy nagy keverőtálba, adj hozzá két evőkanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Alaposan keverd össze, nagyjából 10 perc elteltével ellenőrizd, hogy az élesztő kellőképpen felfutott-e.
- Amint azt tapasztalod, hogy térfogata megnőtt, teteje pedig habossá vált, add hozzá a sót, lisztet, vizet, maradék cukrot, és jól dolgozd össze!
- 10 perc elteltével 5 dkg olvasztott vajat adj hozzá, és folytasd a dagasztást! Amikor a tészta fényessé válik, majd ledobja az edény falát, takard le egy konyhai kendővel! Pihentesd egy óra hosszat meleg helyen, amíg nagyjából duplájára nem duzzad a tésztád.
- Egy óra elteltével rakd alaposan megkelt tésztádat egy lisztezett gyúrótáblára! Átgyúrást követően vágd fel 8 egyenlő részre, majd formázz kisebb cipókat!
- Nyújtsd a kapott cipókat kör alakúra, majd vajazd meg őket! 20 dkg fagyos vajat oszlass szét 8 egyenlő részre, majd ezután egyenként reszeld rá a kör darabkákra az adagokat. Egészen addig folytasd, amíg a tészta és a vaj el nem fogy. Ezt követően ismét nyújtsd, majd hajtogasd egymásra a lapok rétegeit!
- Az így kapott formákat ismét takard le, majd tedd be őket a hűtőbe fél órára!A nyújtást és hajtogatást még háromszor meg kell ismételni, minimum fél órás különbségekkel. Ez különösen fontos kulcsművelet a leveles tészta tökéletes állagának eléréséhez. Mindezek után 6 órán át pihentesd a vajas tésztát!
- A temérdeknyi pihentetés után, nyújtsd a tésztát kb. 1 cm-es körre a sütés előtt, majd vágd fel egységesen 8-10 tortaszelet formájú cikkre. A szélesebb végektől indulva végezd el a croissantok feltekerését!
- Béleld ki sütőpapírral a tepsidet, majd egymástól kisebb távolságokra helyezd el a croissantokat! A 8-10 feltekert kiflicskét kend meg frissen felvert tojással annak érdekében, hogy kellőképpen megpiruljanak. Szigorúan csak előmelegített sütőben, 15 perc alatt, 180 fokon süsd aranybarnára őket!
- Fogyaszd melegen és ropogósan, lekvárral és vajjal megkenve, ahogyan az igazi franciák! Kísérőképpen főzd le kedvenc kávédat és élvezd a mennyei ízek találkozását!
Tippek
- Az igazi vajas croissant kívül ropogós, belül fenségesen lágy. Akkor a legtökéletesebb, ha készítés közben a rétegeket külön vajazod meg. Amennyiben kevésbé célod a vajas tészta elérése, úgy ezt a lépést kevesebb vajjal, vagy akár anélkül is elvégezheted!
- Imádod a csokoládét? Ebben az esetben szórd meg félholdjaidat étcsokoládé szemekkel a sütés végezte előtt pár perccel! Nem csupán vonzóbbá, hanem különlegesebbé is teszi édességeidet.
- Igazi frissességre vágysz? Frissen sült croissantod mellé fogyassz friss és zamatos gyümölcsöket! Eperrel, ribizlivel, áfonyával mennyei párost alkotnak!
Amire szükséged lehet
- Bevásárlólista és hozzávalók,
- gyúródeszka,
- alufólia vagy konyhai kendő,
- sütőpapír és előmelegített sütő,
- sok szabad óra,
- egy kis étcsokoládé,
- tálaláshoz még több vaj,
- kedvenc ízes lekvár.
Figyelmeztetések
- Frissen az igazi! Az állás nem igazán tesz jót neki, képes összeesni. Azonban nem kell aggódni, amint megérzed friss illatát pillanatok alatt elfogy majd!