„New York-i sajttortát készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell New York-i sajttortát készíteni?== right|250px A sajttorta készítés első és kihagyhatatlan állomása a New York-i…”) |
(Nincs különbség)
|
A lap jelenlegi, 2018. február 1., 09:07-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell New York-i sajttortát készíteni?
A sajttorta készítés első és kihagyhatatlan állomása a New York-i cheesecake, vagyis a hagyományos sajttorta megalkotásának elsajátítása. Elnevezése ne tévesszen meg, ugyanis nem is igazán sajtról, hanem sokkal inkább krémsajtról, túróféléről van szó. Az olaszok leginkább mascarponéból, a franciák krémsajtból, a németek pedig túróból készítik el mennyei desszertjüket. Ismerkedj meg te is a New York-i letisztult változattal és egészítsd ki ízlésednek megfelelően!
[szerkesztés] Lépések
- Először is szerezd be az elkészítéséhez szükséges alapanyagokat!
- 25 dkg darált keksz,
- 10 dkg vaj + vaj a forma kikenéséhez,
- 65 dkg natúr tejszínes krémsajt (Válaszd a lehető legjobb megoldást! Sokan a Philadelphia krémsajtra esküsznek, de természetesen lehet kísérletezni más típusokkal is.),
- 15 dkg cukor,
- 3 tojás,
- 1,5 evőkanál finomliszt,
- 1 rúd vanília kikapart magja vagy 2 evőkanál vanília esszencia,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 dl tejföl.
- Így dolgozd össze az alapanyagokat!
- A sütő 180 fokos előmelegítése után láss neki a tészta elkészítésének! Olvaszd fel a vajat, majd keverd össze a darált keksszel! Egy 24 cm-es kerek tortaformát kenj ki vajjal, ezután érzéssel nyomkodd az aljába a vajas-kekszes tésztát! Ezt követően 5 perc alatt süsd aranysárgára!
- Alacsony fordulatszámon, elektromos mixerrel keverd simára a cukrot a tejföllel és a liszttel. Add hozzá a reszelt citromhéjat, vaníliát, egyenként a tojásokat. Végül a választott sajtkrémet lágyan, fakanál segítségével forgasd a masszához.
- Óvatosan öntsd, egyengesd rá a sajtkrémet a kihűlt tortaalapodra!
- Irány a sütő!
- A legjobb, ha a sütést 180 fokon kezded, azonban csak pár percig süsd így, ezután 120 fokon folytasd tovább. A kezdeti magas hőmérséklet kicsit megemeli a tortát, aminek következtében lazább állagot fog elérni, így válik légiessé és megfelelően habossá. Az első sütési fázis mindössze 10-15 percig tart, a második kör azonban már hosszadalmasabb, kb. 1-1,5 órát vesz igénybe.
- Mindent a tükörsima tetejű tortáért! A sajttorta készítésénél gyakorta elkövetett szépséghiba, hogy teteje elvétve ugyan, de repedezett lesz.
- Óvakodj a torta krémjének keverésekor a gyors és erős mozdulatoktól! Túl sok levegő juthat a krémbe, ha azt nem a megfelelő precizitással dolgozod össze. A sajttorta alapot lassan keverd ki, lehetőleg kézi habverővel és fakanállal. Robotgéppel is dolgozhatsz, de azt alacsony fordulatszámon tedd! A cél, hogy homogén, minél krémesebb állagot kapj!
- Ne várd meg, amíg tortád teteje megpirul! A sajttorta túlsütése szintén veszélyekkel, kisebb-nagyobb repedésekkel járhat. A tészta megkeményedését, illetve a széleken lévő sajtkrém szilárdságát figyeld! A torta közepe kész állapotában nyersnek, kocsonyásnak látszik.
- Fagyaszd le, ha nem azonnali fogyasztásra szánod. A sajttorta nagyon jól viseli a mélyhűtést, akár hónapokig is tárolható. Tálalás előtt egy éjszakára tedd be a hűtődbe, hogy szép lassan tudjon felengedni. Másnap szeletelhető és egészséggel fogyasztható!
- Bolondítsd meg egy kis karamell öntettel! Három egyszerű összetevő kombinációja, ami díszítésként és öntetként is feldobhatja tortádat!
- 200 g kristálycukor,
- 90 g vaj,
- 120 ml tejszín.
- A cukrot helyezd egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe! Oszlasd el egyenletesen, és kevergetés nélkül, rázogatással forrósítsd fel! Amint kellően szép barnává válik, vedd le a tűzről, és add hozzá az olvasztott vajat és a tejszínt! Pár percig főzd össze és készen is van!
- Hozzáadhatsz egy kis sót, ha sós karamellás ízre vágysz!
[szerkesztés] Tippek
- Karamell helyett ízesítsd fantáziád szerint: nyáron gyümölcsökkel, télen mandulával, mogyoróval. Adhatsz hozzá csokoládét, kókuszreszeléket, vagy akár nyakon öntheted likőrökkel, kávéval!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 25 dkg darált keksz,
- 10 dkg vaj + vaj a forma kikenéséhez,
- 65 dkg natúr Philadelphia,
- 15 dkg cukor,
- 3 tojás,
- 1,5 evőkanál finomliszt,
- 1 rúd vanília kikapart magja, vagy 2 evőkanál vanília esszencia,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 dl tejföl,
- 24 cm-es kerek tortaforma,
- előmelegített sütő,
- személyedre szabott ízesítés,
- türelem és precizitás.
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Azoknak, akik tökéletes és repedezésmentes felületet szeretnének, javasolt a sütőbe egy edény vizet is elhelyezni. Kellemesen nedvessé válik a sütési levegő, ilyen módon pedig képes a repedezések meggátolására.