„Buggyantott tojást készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell buggyantott tojást készíteni?== right|250px Rajongsz a rántottért, a tükörtojásért és még a főtt tojásért is? Szeret…”) |
(Nincs különbség)
|
A lap jelenlegi, 2018. január 19., 14:19-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell buggyantott tojást készíteni?
Rajongsz a rántottért, a tükörtojásért és még a főtt tojásért is? Szeretnél újabb felhasználási módot megismerni? Mostantól válaszd reggelire a fehérjében gazdag, tökéletes buggyantott tojást! Kezdetben kihívásnak tűnhet, de elkészítése korán sem lehetetlen! Ne hagyd, hogy kifogjon rajtad!
[szerkesztés] Lépések
- Szerezd be a szükséges segédeszközöket!
- A buggyantást nagymértékben elősegíti a kifejezetten erre a célra készített kisebb tálra hasonlító, füllel ellátott forma. Az edény szélére akasztva könnyedén használhatod, valamint segítségével egyszerre több tojást is könnyedén elkészíthetsz! Mindenképpen próbáld ki a formát, ha biztosra szeretnél menni!
- Azonnal kipróbálnád a receptet, azonban nincsen speciális buggyantó eszközöz háztartásodban? Pánikra semmi ok, ugyanis egy egyszerű merőkanál segítségével is szinte ugyanolyan sikeres hatást érhetsz el!
- Csupán négy klasszikus hozzávalót kell összegyűjtened, és ezt megspékelned egy kis odafigyeléssel!
- 1 db friss tojás
- 1 csipet só
- 1 evőkanál 10%-os ecet
- 1 liter víz
- Készítsd el új kedvencedet mindössze 5-10 perc alatt! Az ideális buggyantott tojás titka a kívül kellemesen rugalmas, belül pedig folyékonyan lágy állag elérése. A siker kulcsa nem más, mint a megfelelő pillanatban történő időzítés!
- A sót és az ecetet add a vízhez, majd tedd fel forrni! Mindkét alapanyag a fehérje összeállítását segíti elő, ami ezáltal keményebbé válik. Kevésbé kedveled ezt a fajta, gumisabb hatást? Ebben az esetben ezt a két összetevőt nyugodt szívvel elhagyhatod!
- Ezután üsd le tojásodat, majd készítsd elő segédeszközödet!
- Miután felforrt a víz, vedd lejjebb a hőfokot! Amint a lobogó víz gyöngyözőbe vált át, alaposan kevergesd meg! Addig kavargasd, amíg a közepén egy kis örvény nem keletkezik!
- Ebbe a forgó, örvényes vízbe helyezd bele a mérőkanaladat vagy ideálisabb esetben speciális formádat! Ezt követően csúsztasd bele nagyon óvatosan, alacsony magasságból a friss tojást! A centripetális erőnek hála, tojásod fehérjéje szinten ráhajlik majd sárgájára. Ezáltal a fehérje és sárgája biztosan nem fog szétcsúszni és szépen megőrzi gömböc formáját!
- A gyöngyöző vízbe helyezve, mozgatás nélkül várj három teljes percet! Szigorúan három perc elteltével elkészül és mehet is a tányérodra!
- Párosítsd további finomságokkal! Tökéletes kiegészítő hollandi mártás és kanadai bacon mellé! Fogyaszthatod salátával, rösztivel egyaránt! A variációknak csak ízlésed szabhat határt! Sokan óckodnak a babbal történő fogyasztásától, azonban az igazi ínyencek imádják azt! Nyugodtan kísérletezz különböző ízek kombinálásával!
- Alkoss mennyei párost avokádóval kombinálva!
- Egy nagy avokádó húsát tedd egy kis edénykébe, majd sózd, borsozd, ezt követően pedig egy villa segítségével törd össze alaposan!
- Olívaolajon piríts mellé sok-sok sonkaszeletet! Miután levetted a gyönyörűen megpirított sonkákat, a maradék zsiradékra helyezz fel egy marok félbevágott koktélparadicsomot! Kapasd meg őket egy picit az enyhülő lángon, majd miután enyhén megfonnyadtak, vedd le őket!
- Piríts egy jó karéj kenyeret és gazdagon kend meg üde avokádókrémeddel! Következő lépésként fektess rá jó vastag sonkaszeleteidet, mellé pirított paradicsomaidat, végül pedig jöhet a buggyantott tojás!
- Az ízvilág fokozásaképpen szórj rá frissen vágott vagy szárított petrezselymet! Végül locsold meg egy kis balzsamecettel!
- Jöhet a várva várt tesztelés! Késsel ejts egy vékony kis vágást gőzölgő tojásodon, majd megvizsgálhatod, hogy mennyire lett kellemesen lágy sárgája.
[szerkesztés] Tippek
- Jamie Oliver szerint a legjobb buggyantott tojás már a kezdettől szelíd tűzön készül. Legyél türelmes és várd ki, amíg alacsonyabb hőfok hatására, természetes úton válik gyöngyözővé főzővized!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Egy merőkanál vagy buggyantott tojás forma,
- 1 db friss tojás,
- 1 csipet só,
- 1 evőkanál 10%-os ecet,
- 1 liter gyöngyöző víz,
- jó időzítő képesség,
- egy csipetnyi fantázia az ízek párosításához.
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Amennyiben tojásod elkészült, és azt nem frissen fogyasztod, helyezd jeges vízbe! Ilyen módon képes megőrizni állagát és később is ízletesen fogyasztható.
- Házi, bio tojás teszi igazán ínycsiklandozóvá a buggyantott tojás élményt! Nagyobb sikert érhetsz el, ugyanis sárgája közel sem hasonlítható a boltban kapható tojáséhoz!