Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Házi gesztenyepürét készíteni

124 bájt hozzáadva, 2017. október 24., 08:52
Natúr gesztenyemassza
# A gesztenyét tedd vízbe – a rossz szemek feljönnek a víz tetejére, ezeket dobd ki. A többit mosd meg, majd vagdosd be a domború felüket.
# A bevagdosott gesztenyéket egy régebbi lábosban tedd fel főni annyi vízzel, amennyi bőven ellepi a szemeket.
# Ha puhára főttek (kb. fél óra után) vedd le a lábost a tűzről. Vegyél ki pár szem gesztenyét, hagyd hűlni egy-két percig, de még melegen kezdd el megpucolni – így sokkal könnyebben lejön a héja. (Ha a víz időközben kihűlne, forrald fel újra!) Fontos, hogy a fényes külső héjon hívül kívül a szöszös, belső hártyát is el kell távolítani, amíg csak a fehér/világosbarna gesztenyehús marad. (Ha nagyon nehezen jön le a héja, akkor vágd félbe a gesztenyeszemeket, és kapard ki a kés hegyével a belsejüket.) Addig folytasd a munkát, amíg az összes gesztenye el nem fogy. (Ha a víz időközben kihűlne, forrald fel újra!)
# A megpucolt gesztenyét még melegen le kell darálni. Ehhez használhatod a húsdaráló kis méretű tárcsáját vagy a diódarálót, esetleg konyhai aprítógépet is. Ha nagyobb mennyiséget készítesz egyszerre, akkor a pucolással párhuzamosan érdemes végezni az aprítást, vagy újra meg kell langyosítani a gesztenyét (például mikróban), mert hidegen darálva szemcsés, üveges marad.
# A megfelelő íz és állag elérése érdekében adj 20 dkg natúr darált gesztenyéhez 4 dkg mézet és 1 evőkanál rumot (esetleg vizet és rumaromát). Turmixgéppel vagy az aprítógéppel dolgozd össze, hogy teljesen sima legyen. Ha krémesebb változatra vágysz, egy kevés puha vajat is adhatsz hozzá. Tedd hűtőbe, hogy megdermedjen.
1 100
szerkesztés