„Táplálkozni terhesség alatt” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell táplálkozni terhesség alatt? == right|250px A terhesség alatt változik a nők anyagcseréje, ezért előfordulha…”)
(Nincs különbség)

A lap 2017. szeptember 29., 11:19-kori változata

Hogyan kell táplálkozni terhesség alatt?

Terhesseg-taplalkozas.jpg

A terhesség alatt változik a nők anyagcseréje, ezért előfordulhat, hogy a korábban megszokottól eltérő táplálkozási szokásokat kell kialakítani. Nem szabad bedőlni az olyan általánosságoknak, mint hogy a várandós nőnek kettő helyett kell ennie! A magzat és a terhes nő egészsége szempontjából is kulcsfontosságú a helyes táplálkozás.

Lépések

  1. Egyél többször keveset! A terhesség alatt még az általánosnál is nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy a tápanyagokat egyenletesen elosztva vidd be a szervezetedbe. Ez segít elkerülni a kívánósságot és étkezési rohamokat, valamint a harmadik trimeszterre jellemző gyomorégést is. A legjobb, ha 3-3,5 óránként eszel egy kisebb mennyiséget, a napi táplálékot 5 étkezésre osztod el (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora).
  2. Összességében ne egyél (sokkal) többet! A várandós nők tápanyagszükséglete megemelkedik, hiszen a magzat növekedéséhez sok energiára van szükség. Ez azonban csak kb. 15 százalékos emelkedést jelent: a testi adottságoktól és az aktivitástól függően napi 2-300 kalóriával többet kell bevinni a szervezetbe. Ez két banánnak vagy fél liter tejnek felel meg… Az tehát elég nagy túlzás, hogy a várandós nőnek kettő helyett kell ennie. Ha betartod az előző pontot, és a várandósságod idején például rászoktatod magad az uzsonnázásra, az általában fedezi a nagyobb tápanyagszükségletet.
  3. Minden nap fogyassz tejterméket! A tejtermékek segítenek fedezni a megnövekedett fehérjeszükségletet, és sok olyan vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, amelyekre nagy szükség van a várandósság alatt (kálcium, foszfor, B-vitamin, vas). A pasztőrözetlen tejet és a penészes sajtokat ugyan kerülni kell a fertőzésveszély miatt, viszont kemény sajtot, pasztőrözött tejet, túrót, (light) joghurtot érdemes rendszeresen fogyasztani.
  4. Naponta többször egyél gyümölcsöt, zöldséget! A nyers zöldség- és gyümölcsfélék tartalmazzák a legtöbb vitamint, amelyekre szervezetednek különösen nagy szüksége van a terhesség alatt. A C-vitamin fogyasztása például elősegíti a vas felszívódását a húsokból/tejtermékekből, a rostok pedig segítik az emésztést, ami általában lelassul a terhesség alatt – de lehetne még sorolni a jótékony hatásokat. Ezért a főétkezések után desszert helyett, vagy a tízórai/uzsonna mellé mindig egyél valamilyen zöldséget, gyümölcsöt! (A terhességi diabétesszel küzdők inkább a zöldségeket válasszák, egyes gyümölcsök – pl. szőlő, banán – nagyon sok cukrot tartalmaznak!)
  5. Egyél sok sovány húst és halat! Az állati eredetű fehérjék szintén nagyon fontosak a terhesség alatt. A hirtelen sütött (grillezett) és a nehéz, zsíros ételek helyett válasszunk inkább jól átsütött, alacsony zsírtartalmú húsokat. Lehetőleg hetente együnk halat (nem konzervet!), mert ezek az idegrendszer fejlődését elősegítő zsírsavakat tartalmaznak.
  6. Fogyassz sok folyadékot! A terhesség alatt a folyadékszükséglet is nő (a kismama testében eleve több vér kering, de a fokozott anyagcsere és vizeletürítés miatt is szükség van a rendszeres utánpótlásra). Legalább 2 liter folyadékot kell bevinni a szervezetbe, lehetőség szerint tiszta (szénsavmentes) víz, cukor nélkül készített gyümölcs- vagy zöldtea, esetleg 100%-os gyümölcslevek formájában (ezek szénhidráttartalmát azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni). Kávét és fekete teát inkább ne igyál, vagy ha nem tudsz lemondani róla, akkor is csökkentsd a mértéket (a koffein zavarja a kalcium felszívódását és a koraszülés esélyét is növeli).
  7. Kerüld a sót! A túlzott sófogyasztás a terhesség vége felé jelentkező magas vérnyomás és a lábdagadás kialakulásában is szerepet játszik, ezért a várandósság idején mindenképpen érdemes kevesebbet használni belőle. A mesterséges ételízesítők többnyire szintén sok sót tartalmaznak, ezért ezeket is mellőzzük. Ízesítsük ételeinket inkább olyan fűszerkeverékekkel, amelyek nem tartalmaznak sót és adalékanyagokat!
  8. Kerüld az „üres” kalóriákat, a sok cukrot! A várandósság alatt felboruló anyagcsere a vércukorszintet is érinti, sok nőnél ekkor úgynevezett terhességi diabétesz (terhességi cukorbetegség) alakul ki. Nekik különösen figyelniük kell a szénhidrátbevitelre a várandósság alatt, de akár a későbbi életük során is. Azoknak is érdemes azonban kerülnie a túl sok cukor fogyasztását, akiknél nem alakul ki ez a betegség, az esetleges túlsúly ugyanis kockázatot jelent a szülésnél, de a magzat fejlődésének és a kismama egyébként is meggyötört izületeinek sem tesz jót. Ha a kívánós kismama édességet enne, akkor egy kocka csokoládét nyugodtan bekaphat, de a lényeg itt is a mértékletesség. Édességet inkább a főétkezés után desszertként fogyassz, önmagában ne egyél magas cukortartalmú élelmiszereket (pl. reggelire péksüteményt).

Tippek

  • A terhesség alatt nem kell száműzni az étrendből a kenyeret, sőt, fontos, hogy gabonaféléket is fogyasszunk. Érdemes azonban inkább teljes kiőrlésű és magvas pékárut választani, mert ezeknek magasabb a rosttartalma, ami segíti az emésztést. A főtt tésztaételek ugyan szintén gabonából (lisztből) készülnek, de már nagyon kevés hasznos anyagot tartalmaznak, ezért ezek helyett érdemes más típusú ételeket fogyasztani.
  • A puffasztó hatású élelmiszerek (elsősorban a káposztafélék – amelyeket sokan csak „k” betűs ételekként ismernek – valamint a hüvelyesek, például a bab és a lencse) fogyasztását sok helyen nem javasolják a kismamáknak. Amennyiben nem szokott gondot okozni, kis mennyiségben a terhesség első felében lehet belőlük enni. A harmadik trimeszterben azonban már gyakoriak az emésztőrendszeri panaszok (székrekedés, gyomorégés stb.), nem érdemes még puffasztó élelmiszerekkel is súlyosbítani a helyzetet.
  • Ha a fenti szempontokat betartva rendszeresen, naponta fogyasztasz húsféleségeket és tejtermékeket, akkor érdemes óvatosabban bánni a zsírok használatával a konyhában. Kerüld az olajban, zsírban sütött élelmiszereket, vaj helyett használj inkább light margarint!
  • A megfelelő étkezéssel jelentősen csökkentheted azoknak a panaszoknak az intenzitását, amelyek gyakran jelentkeznek terhesség alatt:
    • hányinger: általában az első trimeszterben jelentkezik, de néhány peches kismamánál a terhesség közepéig is eltarthat. Enyhítheti, ha felkelés után azonnal elrágcsálsz egy kevés zabkekszet vagy pár falat teljes kiőrlésű kenyeret. Ha a hányinger olyan erős, hogy a testsúlyod is csökken miatta, akkor nyugodtan edd azt, amit bírsz (ha csak a tésztafélék maradnak benned, akkor azokat fogyaszd)! A hányinger csökkenésével azonban kezdj áttérni a változatosabb, egészségesebb táplálkozásra.
    • székrekedés: a terhesség második harmadától egyre inkább lassul a nők emésztése, részben azért, mert egyre kisebb területen zsúfolódnak össze a belek, részben azért, mert így több tápanyag szívódhat fel. A székrekedés ugyanakkor aranyérhez és más kellemetlen tünetek jelentkezéséhez vezethet. Ezért érdemes több folyadékot, rostot (nyers zöldséget, gyümölcsöt, magot) fogyasztani, és többször kis adagot enni.
    • gyomorégés: főleg a terhesség utolsó harmadában jelentkezik, amikor a magzat méretei miatt már az anya gyomrának is kisebb hely marad. A panaszok jelentkezésekor érdemes egy-két szem kekszet fogyasztani pár korty tejjel (a rágcsálást azonban nem szabad túlzásba vinni). Kerülni kell a savképződést fokozó ételek fogyasztását (pl. paradicsom, fűszeres ételek, kávé). A gyomorégés kezelésében is sokat segít, ha nem eszünk egyszerre sokat, inkább több apró adagra osztjuk el a táplálékot.
    • szív- és érrendszeri panaszok (szapora szívverés, magas vérnyomás): érdemes kevesebb sót vinni a szervezetbe, ha eddig nem tettük, hagyjunk fel a kávé és tea fogyasztásával is. A szívpanaszokat egyes esetekben erősíthetik a puffasztó ételek, ezeket is mellőzzük az étrend összeállításakor.

Amire szükséged lehet

  • Önfegyelem a helyes táplálkozási szokások betartásához
  • Egészségtudatosság
  • Rendszeres életmód

Figyelmeztetések

  • Kerüld a szélsőséges diétákat! A terhesség alatt fontos, hogy minden tápanyagféleségből fogyassz, hiszen csak így tudsz mindent megadni a magzatnak az egészséges fejlődéshez. A terhességi diabétesszel küzdőknek is fogyasztaniuk kell például szénhidrátot, csak ellenőrzött mennyiségben és formában. Ezért a várandósság alatt ne tarts olyan diétát, ami kizár az étrendből bizonyos élelmiszereket (pl. szénhidrát vagy fehérje)!
  • Hagyj fel a vegetáriánus étrenddel! Az állati eredetű élelmiszerek nagyon sok olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek más természetes forrásból nehezen szerezhetők be (a vas például jobban felszívódik az állati eredetű tejtermékekből, mit a növényi táplálékból akkor is, ha az utóbbiakból többet fogyasztunk). Ha elvi okokból mindenképpen ragaszkodni akarsz a vegetáriánus életmódhoz, és a tejtermékek, valamint a tojás fogyasztását is elutasítod, akkor mindenképpen konzultálj dietetikussal arról, hogy milyen táplálékkiegészítőket kell szedned babád egészsége érdekében!
  • Ne egyél nyers húst és tojást! A nyers húsban, tejben, tojásban sok olyan kórokozó lehet, amelyek egy egészséges felnőtt számára ugyan nem feltétlenül jelentenek veszélyt, de a fejlődő magzat számára igen. Ezért inkább érdemes kerülni a tatárbifszteket, a lágytojást, a rövid hőkezeléssel készített tengeri herkentyűket is, amíg babát vársz.
  • Mindig mosd meg a gyümölcsöt, zöldséget! A terhesség alatt veszélyes toxoplazmózis kórokozóját az elterjedt tévhittel ellentétben nem (csak) a macskák terjesztik, meg lehet fertőződni a mosatlan gyümölcstől, zöldségtől is.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki