„Muffint sütni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == A muffin legelőször az angolszász országokban, különösen az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban volt kedvelt süt…”)
(Nincs különbség)

A lap 2011. szeptember 7., 15:10-kori változata

Hogyan kell Muffint sütni?

A muffin legelőször az angolszász országokban, különösen az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban volt kedvelt sütemény, majd meghódította a nyugat-európai országokat is. Sikere abban rejlik, hogy könnyen elkészíthető, hidegen és melegen is fogyasztható, és az édesszájúak étvágycsillapítása mellett szabadjára engedhetjük a fantáziánkat is a hozzávalók kiválasztása, vagy a muffinok díszítése közben.


Lépések

  1. Mérjük ki a hozzávalókat! A lisztet, a kristálycukrot és a kakaóport konyhai mérlegen mérjük ki, majd öntsük bele egy nagy keverőtálba!
  2. Adjuk hozzá a többi hozzávalót! Fél csomag sütőport szórunk a tálba, az étcsokoládét apró darabokra törjük, vagy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a feldarabolt vajat, 2 tojást és végül 3 evőkanál baracklekvárt (aki szereti, tehet bele 4-5 evőkanállal is, nem fogja elrontani a muffin ízét!)
  3. Keverd össze a hozzávalókat! Ha van otthon robotgéped, azzal még gyorsabban fog menni! Éppen csak addig kell keverni, amíg a vaj el nem olvad és a tészta sima nem lesz. Nem szabad túl sokat keverni a muffin tésztáját!
  4. Béleld ki a sütőformádat muffinpapírral! Ha nem tapadásmentes vagy szilikonból készült formát használsz, akkor mindenképpen szükséged van erre a lépésre, hogy ne tapadjon rá a tészta a forma falára, és sütés után szépen ki tudd majd venni a sütiket! Amennyiben az említett két formát használod, nem szükséges papírt tenni a tészta alá, mert nem fog sem odaégni, sem letapadni a muffin.
  5. Adagold a tésztát 12 muffinformába! Töltsd meg a formákat félig a tésztával!
  6. Irány a sütő! A megtöltött formákat rakjuk be a sütőbe 170 fokra (gázsütő esetén 2-es fokozat!), 20-25 perc elteltével alkalmazzuk a tűpróbát, és ha nem tapad rá a tűre a tészta, már kész is vannak a muffinok!

Tippek

  • Ezt a receptet sokféleképpen lehet variálni! Az alap tésztába tehetünk magvakat, aszalt gyümölcsöt, csokoládét, elkészülés után tálalhatjuk lekvárral, vaníliasodóval, mandulával, tejszínhabbal. A sós változat elkészítésekor gazdagíthatjuk a tésztát sonkával, sajttal vagy zöldségekkel.
  • A szilikon sütőforma a legjobb muffinsütéshez! Minden nagyobb üzletben, háztartási boltokban árulnak megfizethető áron.
  • Ha gyorsítani szeretnél a keverés fázison, akkor a vajat és az apróra vágott csokit összeöntve rakd be a mikróba, és olvaszd össze őket!
  • Ha gázsütőd van, és nem bízol meg teljesen abban, hogy melyik hőfok mekkora hőmérsékletet is jelent, szerezz be egy sütőhőmérőt!
  • Hogy még édesebb legyen az ízélmény, rakhatsz a muffinok közepébe például aszalt gyümölcsöt vagy egy-egy kocka csokit - a fantáziádra van bízva, mint ahogy az is, hogy mivel díszíted!


Amire szükséged lehet

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg keserű kakaópor
  • fél csomag sütőpor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 12,5 dkg vaj (egy kis kocka)
  • 2 darab tojás
  • 3-5 evőkanál baracklekvár
  • 1 nagy keverőtál
  • muffinforma
  • robotgép a gyorsaság kedvéért


Figyelmeztetések

  • Nem baj, ha úgy látod 20 perc sütés után, hogy a tészta nem annyira szilárd - a kihűlés után fogja elnyerni a muffin a tökéletes állagát!
  • Ha nem bírsz ellenállni a kísértésnek, vigyázz, nehogy elégesd a nyelved, mert a muffin belseje később hűl ki, mint a külső része!
  • Ha túlsütöd, akkor a tészta száraz lesz és könnyen morzsolódik!

Kapcsolódó videók


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS