„Fondant-t készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell fondant-t készíteni? == right|250px A fondant (ejtsd: fondan) olyan cukorkészítmény, amelyet leginkább sütemények díszít…”) |
(Nincs különbség)
|
A lap jelenlegi, 2017. május 5., 12:20-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell fondant-t készíteni?
A fondant (ejtsd: fondan) olyan cukorkészítmény, amelyet leginkább sütemények díszítésére, bevonására használnak. A lágyabb, kenhető változat adja például a minyon vagy a puncstorta mázát, míg a sűrűbb fondant a tortákat boríthatja a borsos árú marcipán helyett. Kész fondant a boltban is lehet venni, de ha nagyobb mennyiségre van szükséged vagy szeretnél tökéletesen biztos lenni abban, hogy csak természetes alapanyagok vannak benne, akkor érdemes otthon készíteni.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Kenhető fondant / fondant máz készítése
- Mérj ki egy lábosba 40 dkg cukrot (kristálycukor is jó).
- Adj hozzá 1,5 dl vizet.
- Kezdd el főzni közepes lángon, amíg a cukor fel nem oldódik, érdemes néhányszor megkeverni.
- Ha forr, adj hozzá 2-3 csepp citromlevet vagy ecetet – ez az ízén nem fog érződni, viszont megakadályozza a cukor kikristályosodását.
- Főzd tovább a szirupot. A forrás során a cukor gyártásával együtt járó pici szennyeződések összegyűlnek a folyadék tetején képződő habban. Ezt egy tiszta kanállal szedd le.
- Készíts a tűzhely mellé egy tálka hideg vizet és egy kanalat. Ha a szirup szemmel láthatóan kezd sűrűsödni, vegyél ki belőle egy kicsit, majd a kanál alját merítsd a hideg vízbe, hogy kihűtsd. Így az ujjaiddal tudod ellenőrizni a sűrűségét: akkor jó, ha a lehűtött kanálról levett szirupból lágy golyót tudsz formálni. Ha még nem tartasz itt, főzd tovább a szirupot, de pár percenként érdemes újra tesztelni, mert gyorsan párolog a víz belőle.
- Ha esetleg van cukorhőmérőd, azt is használhatod: a szirupot 115 fokra kell hevíteni.
- Ha elérted a megfelelő töménységet, ki kell hűtened a fondant-t. Permetezz hideg vizet egy nagy, lapos, hőálló üvegedénybe vagy tiszta fémtepsibe, és öntsd át bele a cukrot. (Ha van márvány- vagy kőlapod, arra is öntheted.) Permetezz hideg vizet a tetejére is, és hagyd, hogy hűljön egy kicsit.
- Ha még meleg, de már nem forró, kezdd el kevergetni a fondant-t egy széles lapáttal. Dolgozz gyors mozdulatokkal, hogy gyorsítsd a lehűlést.
- Amikor a fondant langyossá válik, a színe elkezd opálosodni, majd egyre fehérebb és krémszerűbb lesz. Akkor használd fel, amikor a hőmérséklete és állaga a legjobban megfelel a céljaidnak. Ha például minyont készítesz, hagyhatod kicsit folyósabbra, és mártsd bele a süteményt. Ha viszont el akarod simítani egy torta tetején, hagyd egy kicsit tovább hűlni, hogy sűrűbb legyen.
- A maradék fondant-t tárold légmentesen lezárva, hogy ne szívhasson be nedvességet. Az újramelegítésnél permetezz rá egy kis vizet, és használj nagyon alacsony fokozatot.
[szerkesztés] Nyújtható fondant készítése
- Mérj ki és szitálj át 90 dkg – 1 kg porcukrot (ehhez nem jó a kristálycukor!), majd a felét tedd egy mély tálba.
- Egy kis lábosba tegyél egy evőkanál zselatinport, majd kanalanként adj hozzá 5-6 evőkanál langyos vizet, és keverd csomómentesre.
- A zselatint kezdd el melegíteni, majd adj hozzá 2 evőkanál mézet és 1 evőkanál vajat vagy margarint. Kevergesd addig, amíg ezek a hozzávalók is felolvadnak, és jó meleg nem lesz (forralni azonban nem szabad).
- A keveréket öntsd a mély tálban lévő porcukorra, és kezdd el apránként összekeverni.
- Ha egynemű masszát kaptál, kezdd el kanalanként adagolni hozzá a porcukor másik felét is. A fondant egyre keményebbé válik.
- Ha már nem tudsz a kanállal dolgozni, a fondant-t borítsd ki a munkalapra vagy gyúródeszkára, és kézzel gyúrd tovább, miközben apránként adagolod hozzá a cukrot.
- Addig dolgozz vele, amíg jól formázható, nyújtható, de nem ragadós „tésztát” kapsz. Ha még ragad a fondant, akkor egy nagyon kevés porcukrot kell beledolgoznod, ha viszont elkezd morzsálódni, akkor olvasztott vajat kell hozzátenned.
- A kész fondant-t csavard légmentesen fóliába, és tedd hűtőbe. Felhasználás előtt legalább 5-10 percig pihentesd.
- Amikor a sütemény készen áll a bevonásra, vedd ki a fondant-t a hűtőből, és porcukorral vagy étkezési keményítővel meghintett felületen nyújtsd 2-4 mm vastagra, majd sodrófára tekerve emeld át a süteményre. Simítsd el, a túlnyúló részeket pedig vágd le.
- A maradék fondant légmentesen tárolva (fóliába csomagolva) sokáig eláll, így később is felhasználhatod.
[szerkesztés] Tippek
- Színes fondant készítéséhez az utolsó lépéseknél adj színezőanyagokat a masszához – kakaót, gyümölcslevet, esetleg ételfestéket. A fondant készítésénél azonban számolni kell ezek nedvességtartalmával is! Ha teheted, inkább por vagy gél állagú színezéket használj.
- A nyújtható fondant is lágyabb egy kicsit a marcipánnál, ezért fokozottan ügyelni kell arra, hogy a bevonni kívánt felület szép sima, egyenletes legyen. A tortákat, süteményeket bevonás előtt ezért kenik át vajkrémmel (porcukor és vaj 1:1 arányú, kihabosított keverékével).
- A maradék házi fondant-ból szép díszeket lehet készíteni. Használj kisebb kiszúrókat vagy vágj ki mintákat egy éles késsel – a felhasználásnak csak a kreativitásod szab határt.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- A kenhető fondant mázhoz:
- 40 dkg kristálycukor
- 1,5 dl víz
- 2-3 csepp ecet vagy citromlé
- A nyújtható fondant bevonathoz:
- 90 dkg – 1 kg porcukor
- 1 evőkanál zselatin
- 5-6 evőkanál víz
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál (5-6 dkg) vaj vagy margarin
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A tejszínes, tejes krémekre nem érdemes fondant-t tenni, mert az anyaguk oldja a bevonatot.
- A fondant-nal bevont süteményt tárold hűvös helyen, úgy, hogy ne érje nedvesség vagy pára, ne fülledjen be. Ellenkező esetben a fondant-ban lévő cukor elkezdhet felolvadni, és sokat veszít vonzerejéből.
[szerkesztés] Kapcsolódó videók
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Nők Lapja Konyha – Desszert különkiadás: 2016/3, III. évfolyam, 3. szám