„Bort párosítani az ételekhez” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bort párosítani az ételekhez? == right|250px Sokszor nehéz kérdés, hogy milyen ételhez milyen bort válasszunk. A cél az, hog…”)
 
(Nincs különbség)

A lap jelenlegi, 2017. április 10., 17:33-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell bort párosítani az ételekhez?

Wine.jpg

Sokszor nehéz kérdés, hogy milyen ételhez milyen bort válasszunk. A cél az, hogy az ételek fogyasztása közben a bor kortyolgatása ne elfedje, hanem kiemelje az ízeket és fokozottabb élményt nyújtson az asztaltársaságnak. Emellett az is fontos szerepet játszik, hogy a bort milyen alkalomra kell kiválasztani.

[szerkesztés] Lépések

  1. Hétköznapokra:
    • fő szempont a napszak és az időjárás, ugyanis a borválasztást erősen befolyásolja, hogy egy hűvös őszi estére vagy egy forró nyári napra kell italt választani:
    • nyáron a könnyed, alacsony alkoholtartalmú, hűtve felszolgálható, frissítő hatású borokat fogyasztja szívesen az ember. Ezeknek a feltételeknek megfelelnek például az élénk, nem tölgyfás borok, az egyszerű, fiatal pezsgők, és a halványabb színárnyalatú borok.
    • hűvös időben a testesebb, magas alkoholtartalmú, tölgyfás, erőteljes, aromagazdag borok a keresettek
  2. Különleges alkalmakra házigazdaként vagy étteremben:
    • Ebben az esetben a párosítás fő szempontja, hogy milyen lesz a tálalt menü ízvilága, mik az étel fő összetevői.
    • Hasonló a hasonlóval: az ízek közötti harmónia megteremtéséhez hasonló aromákat kell keresni a bor és az étel között. Ha a bor vagy az étel közül valamelyik íze aromagazdagabb vagy testesebb, akkor az erőteljesebbre terelődik a hangsúly, és a vacsoraélmény tönkremegy. Éppen ezért a kevéssé aromás ételekhez (omlett, tenger gyümölcsei, szárnyashús) a könnyed, lágy fehérborok, illetve pezsgők illenek. A magasabb ízintenzitású ételek esetében (vörös húsok, kéksajt, csokoládé) az erőteljesebb, testes vörösborok teszik teljessé az élményt.
    • Hasonló érzékszervi tulajdonsággal bírjon a kiválasztott bor, mint a felszolgált étel: zsírosabb ételekhez magasabb alkoholtartalmú borok a kiválóak, míg az alacsony zsírtartalmú ételekhez az alacsony alkoholt tartalmazó borok a finomak.
    • A színek alapján való osztályozás többnyire lefedi a „hasonlót a hasonlóval”-elvet, ugyanis azon alapszik, hogy a szín intenzitása többnyire együtt jár az íz mélységével. Ez azt jelenti, hogy a halványabb boroknak többnyire alacsonyabb az ízintenzitása, így a halványszínű, kevéssé aromás ételeket teszik jobban élvezhetővé. A sötétebb borokra pedig az erősebb ízek a jellemzőek, amik az intenzív színű ételekhez illenek igazán. Persze a kivételek erősítik a szabályt.
  3. Válassz úgy bort, mint egy profi sommelier, azaz borpincér:
    • egy jó sommelier nem csak a főbb alapanyagokhoz, hanem a teljes recepthez párosít, az ízek összességét figyelik. A cél az, hogy az erős ízek feloldják, tompítsák egymást és ne fokozzák extremitásig az érzékeket.
    • Az ételek érzékszervi élménye, az utóíz határozza meg, hogy milyen ízprofilú bor lesz a kiválasztott. Az illat, az aroma, a kinézet és a szájérzet a mérvadó, például: a karakteres, tölgyfa hordóban erjesztett vagy érlelt borok remekül illenek a füstölt, pirított, fűszeres húsokhoz, míg egy fanyar, citrusos-fűszeres kagylótálhoz jobban illik egy friss, nem tölgyfahordóban érlelt, fanyar, citrusos aromájú fehérbor.
    • Vedd figyelembe az élelmiszer-kémiát: sós ételekhez savas, míg a cukros ételekhez édes bort adj. Az étel sóssága csökkenti, az édessége pedig növeli a bor savasságának érzetét.
    • A mártások és a fűszerezés teljesen más utóízt adhat egy ételnek, így ezt is vedd számításba.
  4. Gyakorlásként hasonlíts össze különböző színű, aromájú borokat és ételeket, majd fogalmazd meg megfigyelésidet.


[szerkesztés] Tippek

  • Ha elutaztok valahová, mindenképp próbáld ki a helyi borokat, ugyanis a borászok többnyire a helyi ételekhez párosítható borokat készítenek.
  • Elsősorban válassz magyar termelőktől, hogy támogasd a hazai piacot.
  • Vásárolj olyan ismertető könyvet, amiben alapvető dolgokat megtudhatsz a borokról és a különböző borvidékekről.
  • Ha olyan bort szeretnél, ami mindenhez illik, akkor egy könnyebb, lágyabb bort vagy pezsgőt válassz.
  • Ízlések és pofonok: kísérletezz nyugodtan, viszont ha már megtaláltad a számodra tökéletes párosítást, ne hagyd magad lebeszélni róla.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • menüsor
  • borlap


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A fűszerek nagyban befolyásolják, ha a recepthez próbálsz bort találni, ugyanis ha egy gyenge csirkehúst erősen fűszerezve készítenek el, akkor az már magas ízintenzitású ételnek minősül.
  • Chilis, csípős fűszerek mellé nem illik a testes, magas alkoholtartalmú bor, ugyanis felerősíti a csípős ízt, viszont a könnyedebb borok enyhítik a csípősséget.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk