„Só-liszt gyurmát készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell só-liszt gyurmát készíteni == right|250px A gyurmázás fejleszti a gyermekek kézügyességét és kreativit…”) |
(→Hogyan kell só-liszt gyurmát készíteni) |
||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell só-liszt gyurmát készíteni == | == Hogyan kell só-liszt gyurmát készíteni == | ||
[[Fájl:so-liszt-gyurma-keszites.jpg|right|250px]] | [[Fájl:so-liszt-gyurma-keszites.jpg|right|250px]] | ||
− | A gyurmázás fejleszti a gyermekek kézügyességét és kreativitását, de alkotó kedvű felnőttek is szép díszeket, használati tárgyakat készíthetnek belőle. A legegyszerűbb és legolcsóbb | + | A gyurmázás fejleszti a gyermekek kézügyességét és kreativitását, de alkotó kedvű felnőttek is szép díszeket, használati tárgyakat készíthetnek belőle. A legegyszerűbb és legolcsóbb változat a só-liszt gyurma, amit otthon is gyorsan elkészíthetsz. |
== Lépések == | == Lépések == |
A lap jelenlegi, 2017. április 6., 10:30-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell só-liszt gyurmát készíteni
A gyurmázás fejleszti a gyermekek kézügyességét és kreativitását, de alkotó kedvű felnőttek is szép díszeket, használati tárgyakat készíthetnek belőle. A legegyszerűbb és legolcsóbb változat a só-liszt gyurma, amit otthon is gyorsan elkészíthetsz.
[szerkesztés] Lépések
- Egy mélyebb tálba vagy keverőedénybe mérj ki 10 dkg lisztet.
- Adj hozzá ugyanennyi apró szemű, finom sót.
- Öntsd fel fél dl vízzel.
- Tegyél hozzá még egy evőkanál étolajat.
- Gyúrd össze alaposan a hozzávalókat, amíg a gyurma anyaga teljesen egyneművé válik.
- Ha nagyon kemény, nehezen formázható, adj hozzá egy kis vizet (egyszerre csak pár cseppet), ha viszont nagyon puha, folyós lenne a gyurma, liszttel javíts az állagán.
- A gyurmát hagyhatod fehéren (a kész formákat száradás után ki lehet festetni), vagy egy-egy részét meg is színezheted. Erre az ételfesték is megfelelő, de természetes anyagokat is használhatsz:
- a piros só-liszt gyurmához őrölt paprikát, esetleg málnaszörpöt, paradicsom- vagy céklalevet
- a sárga só-liszt gyurmához kurkumát
- a barna só-liszt gyurmához kakaóport
- a zöld só-liszt gyurmához nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet, esetleg leturmixolt spenót kinyomkodott levét
- A fehér vagy színezett só-liszt gyurmából kedvedre készíthetsz különböző figurákat, apróbb tárgyakat. Ha elkészültél, tedd száraz, meleg helyre (például radiátor fölé), pár nap alatt kiszárad és megkeményedik a só-liszt gyurma. A száradási folyamatot néhány órára csökkentheted, ha alacsony hőfokra kapcsolt, nyitott ajtajú sütőbe teszed a só-liszt gyurmából készített tárgyakat.
[szerkesztés] Tippek
- A só-liszt gyurma állagának javítása érdekében néhányan egy kevés sütőport és/vagy citromsavat is tesznek a hozzávalókhoz, de ha ezek nincsenek kéznél, az alaprecepttel is bátran próbálkozhatsz.
- Ha később is szeretnéd használni a só-liszt gyurmát, csomagold frissentartó fóliába (folpack), vagy tedd egy zacskóba – így nem szárad ki, formázható marad.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Liszt
- Só
- Víz
- Étolaj
- Esetleg citromsav, sütőpor
- Színezőanyagok
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A só-liszt gyurma ugyan csak természetes alapanyagokat tartalmaz, magas sótartalma azonban alkalmatlanná teszi a fogyasztásra. Ha kicsi gyermekkel gyurmázunk, ügyeljünk, hogy ne kóstolja meg, ne nyelje le a só-liszt gyurmát.