„Ellenőrizni a tojás frissességét” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell ellenőrizni a tojás frissességét? == right|250px Előfordult már, hogy a recept szerint tojást kellett adnod a készülő…”)
(Nincs különbség)

A lap 2017. február 28., 20:58-kori változata

Hogyan kell ellenőrizni a tojás frissességét?

Biciklizni.jpg

Előfordult már, hogy a recept szerint tojást kellett adnod a készülő ételhez – de elbizonytalanodtál, jó-e még az a pár darab, ami a hűtőben maradt? Az alábbi lépéseket követve egyszerűen letesztelheted, hogy mennyire friss a tojás.

Lépések

  1. Vízteszt: Engedj hideg vizet egy akkora átlátszó edénybe, amelybe a tojás kényelmesen belefér. Tedd bele a tojást, majd figyeld meg a helyzetét. Mivel a tojásban található légbuborék az idő múlásával megnő, ez hatással van a tojás viselkedésére a vízben.
    • Ha a tojás lesüllyed az edény aljára, és az oldalára fekszik, akkor még friss és biztonságosan felhasználható.
    • Ha a tojás épp csak hozzáér az edény aljához, akkor már nem teljesen friss, de alaposan megfőzve vagy átsütve most még felhasználhatod. Viszont tovább már ne tárold!
    • Ha a tojás lebeg a vízben és egyáltalán nem süllyed le, akkor a tojás már régi. Ez nem jelenti feltétlenül, hogy rossz, de érdemes tovább tesztelni.
  2. Rázásteszt: Tartsd a füled mellé a tojást, és rázd meg. Idővel a tojásfehérje veszít nedvességtartalmából, míg a légbuborék megnő a tojáshéjban – ezért megváltozik a tojás hangja.
    • Ha a megrázott tojás nem vagy csak alig ad hangot, és a belseje együtt mozog a tojáshéjjal, akkor még friss és felhasználható.
    • Ha a tojás kotyogó hangot hallat, vagy érzed, hogy külön rázódik a belseje, akkor a tojás már régebbi. Érdemes tovább tesztelned.
  3. Törésteszt: Ha a fenti módszerekkel nem tudtad egyértelműen megállapítani a tojás frissességét, mindenképpen törd fel egy külön tálban, mielőtt az ételbe tennéd. Az alábbi jeleket figyeld:
    • Ha a feltört tojásnak rossz a szaga, akkor megzápult – mindenképp dobd ki!
    • Ha a fehérje zavaros, zöldes vagy rózsás színű, esetleg fekete vagy zöld pontokat látsz benne, a tojást megfertőzte valamilyen baktérium vagy penészgomba – ki kell dobni!
    • Ha a fehérje áttetsző, folyós, nagy része szétterül a tálon és a sárgája is lapos, akkor a tojás már nem teljesen friss – de még felhasználhatod, ha nincs rossz szaga vagy fura színe. Viszont alaposan süsd vagy főzd meg.
    • Ha a tojás sárgája és fehérje is rugalmas, a fehérjének csak kis része folyik el, nagyobb része zselészerűen a szépen domborodó sárgája körül marad a tálon, akkor friss és biztonságosan felhasználható.

Tippek

  • Hacsak nem vagy tökéletesen biztos a dolgodban, mindig érdemes ellenőrizni a tojás frissességét úgy, hogy leütöd egy külön tálba a felhasználás előtt.
  • A tojást érdemes hűvös helyen tárolni, így tovább fogyasztható. Hűtőben is tarthatod, de ne az ajtóba tedd, hanem a hűtő belsejébe. Ha a tojás melegebb helyre kerül, akkor már gyorsan elszaporodhatnak benne a baktériumok, ezért érdemes gyorsan felhasználni.

Amire szükséged lehet

  • Edény
  • Víz
  • Tál

Figyelmeztetések

  • Ha több tojásra is szükséged van, akkor mindegyiket ellenőrizd felhasználás előtt! Ha egy darab friss a tartóból, az még nem jelenti, hogy a többi is az.
  • Mindig csak a felhasználás előtt mosd meg a tojást, különben elveszíti a védőrétegét, és hamarabb megromlik!
  • A boltban vásárolt tojások dobozán általában van lejárati dátum. Hűtőben tárolva előfordulhat, hogy a tojás még ezután is fogyasztható, de mindenképp ellenőrizd!
  • Olyan ételekhez, amelyekben a tojást nyersen vagy csak minimális hőkezelés után fogyasztjuk (pl. majonéz, lágytojás), csak teljesen friss tojást használj!

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki