Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Növényi tejet készíteni házilag

4 261 bájt hozzáadva, 2017. február 20., 21:26
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell növényi tejet készíteni házilag? == right|250px A reformkonyhában egyre többször találkozhatunk a különböző '''növ…”
== Hogyan kell növényi tejet készíteni házilag? ==

[[Fájl:Szojatej.jpg|right|250px]] A reformkonyhában egyre többször találkozhatunk a különböző '''növényi alapú tejekkel'''. Az alapanyagoktól függően különböző ízvilágú ételek és italok készíthetőek belőlük, ugyanis a hozzávalóként használt növények aromája megjelenik a tejben. Emellett egészségesek és tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal, sőt a különböző növényi tejek (pl. mandulatej) a laktózérzékenyek számára kiváló alternatívát nyújthatnak az állati eredetű tejek helyettesítésére.


== Lépések ==

# Készítsd elő az '''alapanyagokat''', majd magtejhez egy tálkát, gabonatejhez lábost vegyél elő.
# '''Magtejek elkészítése''':
#*Alapanyaga lehet: hántolt mandula, dió, kókusz, szezám, mogyoró, kesudió, szója
#*Ízlés szerint a magvakat felhasználás előtt '''megpiríthatod''', így különlegesebb ízélményt fogsz elérni
#*A kiválasztott növény magvait '''áztasd be''' egy tálba.
#*A fél-egy nap áztatás alatt 2-4 alkalommal '''cseréld le róluk a vizet''', hogy eredményként könnyen emészthető magvakat kapj.
#*'''Turmixold''' le a tál tartalmát. Mennyiségileg kb. 1-3/4 bögre magot 1 liter vízzel. De minél több a szilárd hozzávaló, annál sűrűbb tejet kapsz, akár a tejszín sűrűségét is elérheted.
#*Szükség esetén önts még hozzá vizet, vagy ha sűrűbb italt szeretnél készíteni, akkor alapból kevesebb víz szükséges. A tejszín állag eléréséhez sok mag és kevés víz kell.
#*'''Szűrd le''' szűrőn vagy sűrű szövésű anyagon.
#*Kókusz esetében a kókuszreszeléket áztasd, de erről nem szükséges cserélni a vizet. Gyorsított eljárásként pedig előző áztatás nélkül önts rá forró vizet, forrald kb. 3 percig, majd levéve a tűzről önts rá hideg vizet, turmixold és szűrd le. Ha a forralást is meg akarod spórolni, akkor csak egyszerűen turmixold össze vízzel és úgy szűrd le.
# '''Gabonatejek elkészítése''':
#*Alapanyaga lehet: zab, köles, hajdina, tönköly, rizs, kukorica
#*Áztatás után célszerű '''megfőzni''' a gabonaszemeket egészen addig, míg sűrű, tejszerű állagot nem kapsz.
#*Kis hűtés után '''turmixold''', majd szűrd le.
#*Pici '''sót''' tegyél hozzá.
# Édeskés ízük miatt kiváló desszertekhez, müzlihez, turmixokhoz, krémlevesekhez, zabkásához, kávéhoz, főzéshez, valamint önmagukban fogyasztva.
# Ízlés szerint '''ízesítheted''' xilittel, mézzel, fahéjjal, vaníliával, kakaóval.
# '''Lezárható üvegbe''' töltve több napig elállnak a hűtőben. Zsírtartalmuk a tehéntejhez hasonlóan 1,5-3% között mozog.


== Tippek ==

* A megmaradt zaccból őrléssel lisztet is készíthetsz: magtejek készítésénél a szűrés után a szűrőben maradt magvakat szárítsd ki sütőben vagy aszalóban, majd őröld le.
* A növényi tejekből készíthetsz még tejszínt, tejszínhabot, joghurtot vagy túrót is.
* Állati eredetű tej helyettesítésekor a receptekben meghatározott mennyiségben ugyanúgy felhasználhatók a növényi tejek.


== Amire szükséged lehet ==

* különböző gabonák, magvak
* víz
* tálka, lábos, lezárható üveg


== Figyelmeztetések ==

* Allergén anyagokat tartalmazhatnak (pl.: szezámmag, mogyoró), ezért mielőtt hozzáfognál, mindenképpen informálódj, hogy valaki allergiás-e az adott hozzávalókra a környezetedben. Éppen ezért a magtejek minimum 3 éves kortól ajánlottak.
* Az alapanyagtól függően különböző ízük van a növényi tejeknek, tartalmazva a növény aromáját. Ez ízlés szerint korlátolhatja a felhasználási módjukat.
* Számold ki, hogy 1 pohár növényi tej az adott alapanyagból mennyi tápanyagot és kalóriát tartalmaz, amitől függő mennyiségben építsd bele a napi étrendedbe.


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.paleokonyha.hu/10-perces-hazi-kokusztej-es-kokuszliszt-keszitese/ Hogyan kell kókusztejet készíteni?]
* [http://www.zoldella.blog.hu/2013/10/30/novenyi_tejek_hazilag_tapasztalatok Hogyan kell növényi tejeket készíteni?]

[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Étel-ital]]
966
szerkesztés