„Rizst főzni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Amire szükséged lehet) |
(→Hogyan kell rizst főzni?) |
||
(Egy közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell rizst főzni? == | == Hogyan kell rizst főzni? == | ||
− | [[Fájl:rizst_fozni.jpg|right]]Ha elegünk van a zacskós rizsből, adunk néhány tippet arra, hogy hogyan kell a rizst megfőzni. | + | [[Fájl:rizst_fozni.jpg|right]] |
+ | Ha elegünk van a zacskós rizsből, adunk néhány tippet arra, hogy hogyan kell a rizst megfőzni. | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
22. sor: | 23. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | |||
* zsiradék | * zsiradék | ||
* edény (lehetőség szerint teflon) | * edény (lehetőség szerint teflon) |
A lap jelenlegi, 2016. december 18., 17:15-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell rizst főzni?
Ha elegünk van a zacskós rizsből, adunk néhány tippet arra, hogy hogyan kell a rizst megfőzni.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Milyen rizst vegyünk?
40 ezer rizsfajta ismert, s ebből még a hazai szupermarketekben is több fajtát megtalálunk. Az, hogy melyiket válasszuk általában a pénztárcánktól és a belőle készíteni kívánt étel fajtájától függ.
- A hántolt rizsek között megkülönböztetjük az A és B, valamint a barna rizst. Az A jobb minőségű, mint a B.
- Rizottóhoz használjunk közepes, gömbölyded, ún. arborio rizst, indiai és thai ételekhez hosszúkás basmatit, illetve jázminrizst, japán gasztronómiai különlegességekhez pálcikarizst.
[szerkesztés] A rizs főzése
- Egyszerű főtt rizs: nincs egy jól bevált recept, mi most leírunk néhányat, aztán tessék próbálkozni, hogy ki hogyan tudja jobban elkészíteni. Ami általánosságban elmondható: a rizst mossuk meg, kis zsiradékon pirítsuk, s a rizs:víz arány általában 1:2 (tehát pl. egy csésze rizs, két csésze víz – köretként általában ez egy személy adagja).
- Mossuk meg a rizst, majd kevés zsiradékon kicsit pirítsuk át. Majd kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel, s főzzük alacsony fokon kevergetés nélkül addig, amíg megpuhul.
- Mossuk meg a rizst, majd kevés zsiradékon kicsit pirítsuk át. Öntsünk hozzá kétszeres mennyiségű vizet, s adjunk hozzá egy kis fej hámozott vöröshagymát egyben. Ha a víz felforrt, sózzuk meg. Alacsony hőmérsékleten főzzük (és időnként keverjük meg) addig, amíg a víz jelentős részét már beszívta a rizs (még olyan jó „tocsogós”) – ez kb. 15-20 perc. Majd kapcsoljuk le alatta a gázt, tegyünk rá fedőt, s keverés nélkül hagyjuk állni addig, amíg az összes vizet be nem szívja, s puha nem lesz – kb. 10-20 perc.
- Az előző recepteket feldobhatjuk azzal is, ha a víz egy része helyett például húsleveslét használunk.
[szerkesztés] Tippek
- Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin-tartalma. Csökkenti a koleszterinszintet.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- zsiradék
- edény (lehetőség szerint teflon)
- só
- húsleveslé
- hagyma
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A barna rizst általában 10-20 perccel tovább kell főzni.
- Ha nem szívja fel a rizs a vizet, pedig még mindig kemény, akkor valószínűleg régi a rizs. Ne szenvedjünk vele, abból már nem lesz vacsora.