„Rizst főzni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Amire szükséged lehet)
(Hogyan kell rizst főzni?)
 
(Egy közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell rizst főzni? ==
 
== Hogyan kell rizst főzni? ==
  
[[Fájl:rizst_fozni.jpg|right]]Ha elegünk van a zacskós rizsből, adunk néhány tippet arra, hogy hogyan kell a rizst megfőzni.
+
[[Fájl:rizst_fozni.jpg|right]]
 +
Ha elegünk van a zacskós rizsből, adunk néhány tippet arra, hogy hogyan kell a rizst megfőzni.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
22. sor: 23. sor:
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
* pina, mert a melegen tartott fasz mindig finomabbat főz
 
 
* zsiradék
 
* zsiradék
 
* edény (lehetőség szerint teflon)
 
* edény (lehetőség szerint teflon)

A lap jelenlegi, 2016. december 18., 17:15-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell rizst főzni?

Rizst fozni.jpg

Ha elegünk van a zacskós rizsből, adunk néhány tippet arra, hogy hogyan kell a rizst megfőzni.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Milyen rizst vegyünk?

40 ezer rizsfajta ismert, s ebből még a hazai szupermarketekben is több fajtát megtalálunk. Az, hogy melyiket válasszuk általában a pénztárcánktól és a belőle készíteni kívánt étel fajtájától függ.

  1. A hántolt rizsek között megkülönböztetjük az A és B, valamint a barna rizst. Az A jobb minőségű, mint a B.
  2. Rizottóhoz használjunk közepes, gömbölyded, ún. arborio rizst, indiai és thai ételekhez hosszúkás basmatit, illetve jázminrizst, japán gasztronómiai különlegességekhez pálcikarizst.

[szerkesztés] A rizs főzése

  1. Egyszerű főtt rizs: nincs egy jól bevált recept, mi most leírunk néhányat, aztán tessék próbálkozni, hogy ki hogyan tudja jobban elkészíteni. Ami általánosságban elmondható: a rizst mossuk meg, kis zsiradékon pirítsuk, s a rizs:víz arány általában 1:2 (tehát pl. egy csésze rizs, két csésze víz – köretként általában ez egy személy adagja).
    • Mossuk meg a rizst, majd kevés zsiradékon kicsit pirítsuk át. Majd kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel, s főzzük alacsony fokon kevergetés nélkül addig, amíg megpuhul.
    • Mossuk meg a rizst, majd kevés zsiradékon kicsit pirítsuk át. Öntsünk hozzá kétszeres mennyiségű vizet, s adjunk hozzá egy kis fej hámozott vöröshagymát egyben. Ha a víz felforrt, sózzuk meg. Alacsony hőmérsékleten főzzük (és időnként keverjük meg) addig, amíg a víz jelentős részét már beszívta a rizs (még olyan jó „tocsogós”) – ez kb. 15-20 perc. Majd kapcsoljuk le alatta a gázt, tegyünk rá fedőt, s keverés nélkül hagyjuk állni addig, amíg az összes vizet be nem szívja, s puha nem lesz – kb. 10-20 perc.
    • Az előző recepteket feldobhatjuk azzal is, ha a víz egy része helyett például húsleveslét használunk.

[szerkesztés] Tippek

  • Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin-tartalma. Csökkenti a koleszterinszintet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • zsiradék
  • edény (lehetőség szerint teflon)
  • húsleveslé
  • hagyma

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A barna rizst általában 10-20 perccel tovább kell főzni.
  • Ha nem szívja fel a rizs a vizet, pedig még mindig kemény, akkor valószínűleg régi a rizs. Ne szenvedjünk vele, abból már nem lesz vacsora.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Kiscsillag