„Gesztenyét sütni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell gesztenyét sütni? == right A sült gesztenye illata sok ember számára teszi örömtelivé az október-november táján e…”)
 
(Tippek)
 
(7 közbenső módosítás, amit 4 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
18. sor: 18. sor:
 
=== Sütőben sütve ===
 
=== Sütőben sütve ===
  
# A gesztenye héját vagdosd be egy éles késsel.
+
# Tedd a gesztenyét egy nagy tálba, engedj rá vizet. Ha száraz volt, áztasd így egy-két órát.
# Ha van idő, akkor áztasd be pár órára langyos vízbe a szemeket.
+
# Ami feljön a víz tetejére, nagy valószínűséggel romlott, ezért jobb kidobni.
# Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
+
# A jó gesztenyék héját vagdosd be egy éles késsel.
# Rakd a gesztenyét egy tepsibe és tedd a sütőbe.
+
# A bevagdosott gesztenyét rakd vissza a tálba, önts meleg vizet, és puhítsd így 10 percig.
# Ha nem volt korábban idő a gesztenye beáztatására, akkor önts a tepsibe egy kevés (fél-egy deciliter) vizet.
+
# Ezalatt melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
# Sütés közben többször is rázd meg a tepsit, hogy a gesztenyék átforduljanak és minden oldalról egyenletesen átsüljenek.
+
# Rakd a gesztenyét egy tepsibe, takard le alufóliával, és tedd a forró sütőbe.
# 30-40 perc után vedd ki a sült gesztenyét a sütőből. Amikor jó, akkor nagyon finom illatot áraszt, és a vágások mentén szétnyílik a héja.
+
# 20 perc sütés után távolítsd el az alufóliát, és forgasd át a gesztenyéket, hogy egyenletesen süljenek, majd told vissza a tepsit a sütőbe.
 +
# További 10-15 perc után vedd ki a sült gesztenyét a sütőből. Amikor jó, akkor nagyon finom illatot áraszt, és a vágások mentén szétnyílik a héja.
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
 +
* Ha tepsiben sütöd a gesztenyét, tegyél az aljára alufóliát vagy sütőpapírt, mert a gesztenye fekete foltot hagyhat a fémen.
 
* A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg.
 
* A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg.
 
* A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket.
 
* A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket.
* Ha friss a gesztenye, nem kell beáztatni, elég, ha csak egy kevés vizet spriccelsz a szemekre. Érdemes azonban alufóliával is letakarni a tepsit. 20 perc sütés után távolítsd el az alufóliát, de még egy kicsit anélkül is süsd tovább a gesztenyéket.
+
* Van, aki áztatás helyett egy nagy tálba teszi a gesztenyéket, vizet önt rá, majd 8-10 percig a mikrohullámú sütőben melegíti.
* Más áztatás helyett egy nagy tálba teszi a gesztenyéket, vizet önt rá, majd 8-10 percig a mikrohullámú sütőben melegíti.
+
* Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik.
* Ha beáztatod a gesztenyét, akkor azokat a szemeket, amelyek feljönnek a víz tetejére, érdemes kidobni – ezek nagy valószínűséggel kukacosak.
 
* Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik.  
 
  
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
41. sor: 41. sor:
 
** fényes héjú legyen,
 
** fényes héjú legyen,
 
** ne legyen lyukas (ekkor ugyanis biztosan kukacos),
 
** ne legyen lyukas (ekkor ugyanis biztosan kukacos),
** kemény legyen ha össze tudod nyomni, biztosan rossz,
+
** kemény legyen - ha össze tudod nyomni, biztosan rossz,
** legyen súlya ha nagyon könnyű, akkor már száraz a belseje, és sütés után kemény lesz.
+
** legyen súlya - ha nagyon könnyű, akkor már száraz a belseje, és sütés után kemény lesz.
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==

A lap jelenlegi, 2016. október 25., 08:10-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell gesztenyét sütni?

Sült gesztenye.jpg

A sült gesztenye illata sok ember számára teszi örömtelivé az október-november táján egyre hidegebbre forduló időt és a hosszúra nyúló estéket. Bár a legtöbb családban van valamilyen bevált eljárás a gesztenyesütésre, ha mégsem mindig sikerül olyan tökéletesre a csemege, mint ahogy az emlékeinkben él, érdemes elolvasni az alábbi tippeket.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Platnin, lángon sütve

  1. Egy éles késsel több vágást is ejts a gesztenye héján.
  2. A gázlángra tégy egy vaslapot (platnit), vagy egy régi, rossz tepsit, serpenyőt, esetleg egy olyan lábost, amit nem sajnálsz (a sok hőtől meg fog feketedni a tepsi és a lábos alja).
  3. Szórd bele a gesztenyét úgy, hogy egy rétegben, egymás mellett legyenek a szemek.
  4. Takard le a gesztenyét (boríts egy lábost a gesztenyére, vagy tegyél fedőt a lábosra).
  5. Pár percenként forgasd meg a gesztenyéket (rázd meg a tepsit/serpenyőt), mert hamar megégnek.
  6. Nagyjából 10 perc alatt kész is van – akkor jó, amikor a héja felnyílik. (Nem baj, ha itt-ott elszenesedik!)

[szerkesztés] Sütőben sütve

  1. Tedd a gesztenyét egy nagy tálba, engedj rá vizet. Ha száraz volt, áztasd így egy-két órát.
  2. Ami feljön a víz tetejére, nagy valószínűséggel romlott, ezért jobb kidobni.
  3. A jó gesztenyék héját vagdosd be egy éles késsel.
  4. A bevagdosott gesztenyét rakd vissza a tálba, önts rá meleg vizet, és puhítsd így 10 percig.
  5. Ezalatt melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  6. Rakd a gesztenyét egy tepsibe, takard le alufóliával, és tedd a forró sütőbe.
  7. 20 perc sütés után távolítsd el az alufóliát, és forgasd át a gesztenyéket, hogy egyenletesen süljenek, majd told vissza a tepsit a sütőbe.
  8. További 10-15 perc után vedd ki a sült gesztenyét a sütőből. Amikor jó, akkor nagyon finom illatot áraszt, és a vágások mentén szétnyílik a héja.

[szerkesztés] Tippek

  • Ha tepsiben sütöd a gesztenyét, tegyél az aljára alufóliát vagy sütőpapírt, mert a gesztenye fekete foltot hagyhat a fémen.
  • A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg.
  • A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket.
  • Van, aki áztatás helyett egy nagy tálba teszi a gesztenyéket, vizet önt rá, majd 8-10 percig a mikrohullámú sütőben melegíti.
  • Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A gesztenye héjának bevagdosása macerás ugyan, de fontos, elmulasztása után ugyanis felrobbannak a gesztenyék. Ehhez a művelethez éles kést használj, és nagyon vigyázz, nehogy megvágd magad!
  • A legfinomabb sült gesztenye a frissen szedett termésből lesz. Ha zöldségesnél vesszük, ügyeljünk arra, hogy a gesztenye:
    • fényes héjú legyen,
    • ne legyen lyukas (ekkor ugyanis biztosan kukacos),
    • kemény legyen - ha össze tudod nyomni, biztosan rossz,
    • legyen súlya - ha nagyon könnyű, akkor már száraz a belseje, és sütés után kemény lesz.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Friss, egészséges szelídgesztenye
  • Éles kés a héj bevágásához
  • Gázláng, és platni vagy rossz tepsi, serpenyő, lábos
  • Sütő és tepsi, esetleg alufólia és víz

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki, Kiscsillag