„Gesztenyét sütni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Tippek) |
(→Tippek) |
||
(2 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
23. sor: | 23. sor: | ||
# A bevagdosott gesztenyét rakd vissza a tálba, önts rá meleg vizet, és puhítsd így 10 percig. | # A bevagdosott gesztenyét rakd vissza a tálba, önts rá meleg vizet, és puhítsd így 10 percig. | ||
# Ezalatt melegítsd elő a sütőt 200 fokra. | # Ezalatt melegítsd elő a sütőt 200 fokra. | ||
− | # Rakd a gesztenyét egy tepsibe és tedd a forró sütőbe. | + | # Rakd a gesztenyét egy tepsibe, takard le alufóliával, és tedd a forró sütőbe. |
− | # | + | # 20 perc sütés után távolítsd el az alufóliát, és forgasd át a gesztenyéket, hogy egyenletesen süljenek, majd told vissza a tepsit a sütőbe. |
− | # | + | # További 10-15 perc után vedd ki a sült gesztenyét a sütőből. Amikor jó, akkor nagyon finom illatot áraszt, és a vágások mentén szétnyílik a héja. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
+ | * Ha tepsiben sütöd a gesztenyét, tegyél az aljára alufóliát vagy sütőpapírt, mert a gesztenye fekete foltot hagyhat a fémen. | ||
* A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg. | * A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg. | ||
* A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket. | * A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket. | ||
* Van, aki áztatás helyett egy nagy tálba teszi a gesztenyéket, vizet önt rá, majd 8-10 percig a mikrohullámú sütőben melegíti. | * Van, aki áztatás helyett egy nagy tálba teszi a gesztenyéket, vizet önt rá, majd 8-10 percig a mikrohullámú sütőben melegíti. | ||
− | |||
* Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik. | * Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik. | ||
A lap jelenlegi, 2016. október 25., 08:10-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell gesztenyét sütni?
A sült gesztenye illata sok ember számára teszi örömtelivé az október-november táján egyre hidegebbre forduló időt és a hosszúra nyúló estéket. Bár a legtöbb családban van valamilyen bevált eljárás a gesztenyesütésre, ha mégsem mindig sikerül olyan tökéletesre a csemege, mint ahogy az emlékeinkben él, érdemes elolvasni az alábbi tippeket.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Platnin, lángon sütve
- Egy éles késsel több vágást is ejts a gesztenye héján.
- A gázlángra tégy egy vaslapot (platnit), vagy egy régi, rossz tepsit, serpenyőt, esetleg egy olyan lábost, amit nem sajnálsz (a sok hőtől meg fog feketedni a tepsi és a lábos alja).
- Szórd bele a gesztenyét úgy, hogy egy rétegben, egymás mellett legyenek a szemek.
- Takard le a gesztenyét (boríts egy lábost a gesztenyére, vagy tegyél fedőt a lábosra).
- Pár percenként forgasd meg a gesztenyéket (rázd meg a tepsit/serpenyőt), mert hamar megégnek.
- Nagyjából 10 perc alatt kész is van – akkor jó, amikor a héja felnyílik. (Nem baj, ha itt-ott elszenesedik!)
[szerkesztés] Sütőben sütve
- Tedd a gesztenyét egy nagy tálba, engedj rá vizet. Ha száraz volt, áztasd így egy-két órát.
- Ami feljön a víz tetejére, nagy valószínűséggel romlott, ezért jobb kidobni.
- A jó gesztenyék héját vagdosd be egy éles késsel.
- A bevagdosott gesztenyét rakd vissza a tálba, önts rá meleg vizet, és puhítsd így 10 percig.
- Ezalatt melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
- Rakd a gesztenyét egy tepsibe, takard le alufóliával, és tedd a forró sütőbe.
- 20 perc sütés után távolítsd el az alufóliát, és forgasd át a gesztenyéket, hogy egyenletesen süljenek, majd told vissza a tepsit a sütőbe.
- További 10-15 perc után vedd ki a sült gesztenyét a sütőből. Amikor jó, akkor nagyon finom illatot áraszt, és a vágások mentén szétnyílik a héja.
[szerkesztés] Tippek
- Ha tepsiben sütöd a gesztenyét, tegyél az aljára alufóliát vagy sütőpapírt, mert a gesztenye fekete foltot hagyhat a fémen.
- A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg.
- A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket.
- Van, aki áztatás helyett egy nagy tálba teszi a gesztenyéket, vizet önt rá, majd 8-10 percig a mikrohullámú sütőben melegíti.
- Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik.
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A gesztenye héjának bevagdosása macerás ugyan, de fontos, elmulasztása után ugyanis felrobbannak a gesztenyék. Ehhez a művelethez éles kést használj, és nagyon vigyázz, nehogy megvágd magad!
- A legfinomabb sült gesztenye a frissen szedett termésből lesz. Ha zöldségesnél vesszük, ügyeljünk arra, hogy a gesztenye:
- fényes héjú legyen,
- ne legyen lyukas (ekkor ugyanis biztosan kukacos),
- kemény legyen - ha össze tudod nyomni, biztosan rossz,
- legyen súlya - ha nagyon könnyű, akkor már száraz a belseje, és sütés után kemény lesz.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Friss, egészséges szelídgesztenye
- Éles kés a héj bevágásához
- Gázláng, és platni vagy rossz tepsi, serpenyő, lábos
- Sütő és tepsi, esetleg alufólia és víz