„Zöldséget párolni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Hogyan kell zöldséget párolni?) |
(→Tippek) |
||
(Egy közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
2. sor: | 2. sor: | ||
[[Fájl:Zoldseg.jpg|right]]A párolás a legegészségesebb főzési módszer, különösen zöldségek esetében. A párolt zöldségek elkészítése roppant egyszerű és gyors, ezért remekül illik a mai felpörgött életmódunkhoz. Ráadásul remekül helyettesíthetjük vele az olyan nehéz és egészségtelen köreteket, mint például a sült krumpli. | [[Fájl:Zoldseg.jpg|right]]A párolás a legegészségesebb főzési módszer, különösen zöldségek esetében. A párolt zöldségek elkészítése roppant egyszerű és gyors, ezért remekül illik a mai felpörgött életmódunkhoz. Ráadásul remekül helyettesíthetjük vele az olyan nehéz és egészségtelen köreteket, mint például a sült krumpli. | ||
− | |||
== Lépések == | == Lépések == | ||
24. sor: | 23. sor: | ||
* Párolás előtt a zöldségeket alaposan mossuk meg – hámozás a legtöbb esetben nem szükséges. | * Párolás előtt a zöldségeket alaposan mossuk meg – hámozás a legtöbb esetben nem szükséges. | ||
* Némely zöldség egészben is párolható (pl. bébi cukkini, bébi répa stb). | * Némely zöldség egészben is párolható (pl. bébi cukkini, bébi répa stb). | ||
− | * A vajjal történő dinsztelést elvégezhetjük mikrohullámú sütőben is. Ehhez fedővel rendelkező, jénai üvegtálat használjunk. Ekkor a dinsztelés (vagy nevezhetjük párolásnak is) kb. húsz percet vesz igénybe. | + | * A vajjal történő dinsztelést elvégezhetjük mikrohullámú sütőben is. Ehhez fedővel rendelkező, jénai üvegtálat használjunk. Ekkor a dinsztelés (vagy nevezhetjük párolásnak is) kb. húsz percet vesz igénybe. Továbbá a mikrohullámos sütőben a melegítés közbeni sugárzás roncsolja a zöldségek belső szerkezetét. |
* A párolt (dinsztelt) zöldséget tálalhatjuk önmagában, natúron vagy valamilyen szósszal, öntettel. Köretként natúr vagy rántott hússzeletek mellé sokkal egészségesebb, mint a sült krumpli vagy a rizsköret. | * A párolt (dinsztelt) zöldséget tálalhatjuk önmagában, natúron vagy valamilyen szósszal, öntettel. Köretként natúr vagy rántott hússzeletek mellé sokkal egészségesebb, mint a sült krumpli vagy a rizsköret. | ||
* A párolt zöldségeket majonézes, tejfölös saláták elkészítéséhez is használhatjuk. | * A párolt zöldségeket majonézes, tejfölös saláták elkészítéséhez is használhatjuk. |
A lap jelenlegi, 2016. március 21., 17:20-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell zöldséget párolni?
A párolás a legegészségesebb főzési módszer, különösen zöldségek esetében. A párolt zöldségek elkészítése roppant egyszerű és gyors, ezért remekül illik a mai felpörgött életmódunkhoz. Ráadásul remekül helyettesíthetjük vele az olyan nehéz és egészségtelen köreteket, mint például a sült krumpli.
[szerkesztés] Lépések
Két alapvető módszer létezik a pároláshoz:
- Az első módszer lényege, hogy a zöldségeket két részből álló, speciális párolóedényben pároljuk meg (ez az igazi párolás).
- A megtisztított zöldségeket tetszőleges formára, általában apró kockákra felaprítjuk.
- A pároló edény alsó részét megtöltjük vízzel.
- Az edény felső, lyukacsos részében elhelyezzük a felaprított zöldségeket.
- Az edényt fedővel letakarjuk.
- A vizet felforraljuk, és gyöngyöző forrás mellett addig pároljuk a zöldséget, ameddig ízlés szerint megpuhul.
- A másik módszer a dinsztelés: a zöldségek saját levében való párolása, kevés zsiradékkal kiegészítve.
- A megtisztított zöldségeket az első módszerhez hasonlóan apró kockára vagy szeletekre vágva felaprítjuk.
- Egy vastagaljú edényben étolajat vagy vajat hevítünk. A vaj egészségesebb és sok esetben ízletesebb megoldás, mint az olaj használata. Ha illik az általunk készített ételhez, akkor akár olíva olajat is használhatunk, ami egészségesebb, mint a sima napraforgó olaj.
- Beletesszük a felaprított zöldséget és pirítás nélkül azonnal felöntjük nagyon kevés (kb. egy deciliter) vízzel.
- Az edényt fedővel letakarjuk, és ízlés szerint elég puhára pároljuk a zöldséget.
[szerkesztés] Tippek
- A párolófolyadékot ne öntsük ki, használjuk fel alaplevesek, szószok készítéshez – hidegen remek méregtelenítő ital lehet.
- A párolóvízbe nem szükséges sót tenni, különösen, ha a zöldségeket fűszeres öntettel vagy szósszal kombináljuk.
- Párolás előtt a zöldségeket alaposan mossuk meg – hámozás a legtöbb esetben nem szükséges.
- Némely zöldség egészben is párolható (pl. bébi cukkini, bébi répa stb).
- A vajjal történő dinsztelést elvégezhetjük mikrohullámú sütőben is. Ehhez fedővel rendelkező, jénai üvegtálat használjunk. Ekkor a dinsztelés (vagy nevezhetjük párolásnak is) kb. húsz percet vesz igénybe. Továbbá a mikrohullámos sütőben a melegítés közbeni sugárzás roncsolja a zöldségek belső szerkezetét.
- A párolt (dinsztelt) zöldséget tálalhatjuk önmagában, natúron vagy valamilyen szósszal, öntettel. Köretként natúr vagy rántott hússzeletek mellé sokkal egészségesebb, mint a sült krumpli vagy a rizsköret.
- A párolt zöldségeket majonézes, tejfölös saláták elkészítéséhez is használhatjuk.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Megtisztított friss zöldségek vagy fagyasztott (mirelit) zöldség
- Két részből álló hagyományos párolóedény vagy elektromos pároló vagy vastagaljú párolóedény
- Kevés étolaj, olívaolaj vagy teavaj
- Víz
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A dinsztelés nem egyenlő a sütéssel, ugyanis alacsony hőfokon történik, lassan és fedő alatt!
- A legtöbb zöldség alkalmas párolásra, bár gumós zöldségeket érdemes vékonyan felszeletelni vagy kockákra, csíkokra vágni és inkább dinsztelni.
- Párolás során vigyázzunk arra, hogy a zöldségek ne legyenek mállósak, túl puhák. A párolt zöldség kissé ropogósan az igazi. Csak pici sót használjunk!
- Párolással a zöldségek a vitamintartalmuk 15-20 %-át veszítik el, míg vízben való főzéskor az 50-60 %-át.