966
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell flódni süteményt sütni? == right|150px A flódni mennyei ízéről és macerás elkészítési módjáról híres. Többnyire val…”
== Hogyan kell flódni süteményt sütni? ==
[[Fájl:flódni.JPG|right|150px]] A flódni mennyei ízéről és macerás elkészítési módjáról híres. Többnyire valamilyen jeles eseményre, ünnepre készítik el. Alapvető összetevői mind a bőség szimbólumai: a mák, dió, sűrű szilvalekvár, bor és az alma. Az ezekből készült különböző töltelékeket tésztarétegek közé simítják és megsütik, ami összességében felejthetetlen élményt nyújt az ízlelőbimbóknak. Érdemes egy évben legalább egyszer elkészíteni ezt a tömény és függőséget okozó különlegességet.
== Lépések ==
* Egy 20*30 cm-es tepsihez:
# A tészta hozzávalóit keverd össze jól gyúrható tésztává. Szedd szét öt egyenlő részre, majd nyújtsd ki formára. Süss elő ezek közül 3 tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsiben (a maradék 2 az alja és a teteje lesz a sütinek, amiket így nem kell elősütni), így jóval csökkented a sütemény sütési idejét. Egy-egy tésztalapnak elég öt perc a sütőben.
# Amíg sülnek a tésztalapok, addig elkezdheted összeállítani a töltelékeket. A töltelékek összetevői ízlés és igény szerint változtathatóak. Cukor helyett használhatsz csupán mézet is.
#*diós töltelék: a diót keverd össze cukorral, mézzel, mazsolával és narancslével, majd a fehérborral forrázd le és keverd össze.
#*mákos: a cukrot, mézet és a vizet forrald fel. Ha felforrt, forrázd le vele a szárazanyagokat, és keverd simára.
#*almás: az almát reszeld le, nyomkodd ki, majd keverd össze a többi hozzávalóval. Esetleg az elején még megpárolhatod egy kis borral is.
# Amikor elkészültél a töltelékekkel, hűtsd le őket.
# Vedd elő a sütőpapírral kibélelt tepsit (lehet kör vagy négyzet alakú is), majd terítsd bele az első tésztaréteget.
# Jöhet a finomságok halmozása. A különböző rétegeket próbáld ugyanolyan vastagságúra elkészíteni: először a mákos tölteléket borítsd rá és egyengesd el. Erre jöhet a második tésztaréteg és a betonsűrű szilvalekvár. Minden tésztaréteget szurkálj meg picit villával. A harmadik tésztára halmozd a diós emeletet, majd a negyedikre az almásat. Végül jöhet a legfelső tészta, amit kenj le tojással, így sül meg szép pirosra.
# Ha elősütötted a középső rétegeket, akkor a süti sütési ideje lecsökken kb. 50 percre 170°-on.
== Tippek ==
* Egészségesebb, ha cukor helyett mézzel készíted. Mennyiségét ahhoz mérten adagold, hogy mennyire szeretnéd töményre a süteményt. Ehhez vedd figyelembe, hogy az összetevők közül – főleg a sűrű szilvalekvár – is fokozzák az édes ízt, ezért nem érdemes túl sok édesítőszert hozzátenni.
* Ha narancshéjat tennél valamelyik töltelékbe, akkor úgy készítsd elő, hogy a lereszelt narancshéjat tedd bele kis vízbe és hagyd állni pár órát. Időnként cseréld le róla a vizet. Így elveszti kesernyés mellékízét.
== Amire szükséged lehet ==
* töltelékekhez: jó sűrű (házi) szilvalekvár,
* mákoshoz: 25 dkg darált mák, 2 dkg méz, 10 dkg porcukor, 3 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1,5 dl víz, citrom reszelt héja, esetleg vanília
* dióshoz: 20 dkg darált dió, 8 dkg porcukor, gyömbér, 1 ek méz, 4 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1 db kezeletlen narancs héja és leve vagy 1 dl víz
* almáshoz: 80 dkg alma, 2ek méz, fahéj, kevés zsemlemorzsa
* tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor (ízlés szerint lehet mézzel is készíteni), 4 tojássárgája, 1 dl fehér bor, késhegynyi sütőpor, csipet só
* sütőpapír
== Figyelmeztetések ==
* Figyelj rá, hogy vékonyra nyújtsd a tésztarétegeket.
* Mielőtt az almás tölteléket bekevernéd, hagyd a reszelt almát állni, hogy levet eresszen. Ezt öntsd le róla, sőt nyomkodd még ki a kezeddel, különben az alma nedvessége átáztatja a tésztát.
* Az arányokra ügyelj, ha kevesebb vagy több hozzávalóból szeretnéd megsütni a sütit.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* saját tapasztalat
* [http://www.aprosef.hu/flodni_feherboros_ontettel Fehérboros flódni]
* [http://fuszereslelek.nlcafe.hu/2008/12/17/flodni_6/ Hogyan kell flódnit sütni?]
* [http://www.mindmegette.hu/flodni-az-ezerjo-sutemeny-48647 Flódni recept]
* [http://www.lilafuge.blog.hu/2008/12/23/kozkivanatra_flodni Flódni]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:flódni.JPG|right|150px]] A flódni mennyei ízéről és macerás elkészítési módjáról híres. Többnyire valamilyen jeles eseményre, ünnepre készítik el. Alapvető összetevői mind a bőség szimbólumai: a mák, dió, sűrű szilvalekvár, bor és az alma. Az ezekből készült különböző töltelékeket tésztarétegek közé simítják és megsütik, ami összességében felejthetetlen élményt nyújt az ízlelőbimbóknak. Érdemes egy évben legalább egyszer elkészíteni ezt a tömény és függőséget okozó különlegességet.
== Lépések ==
* Egy 20*30 cm-es tepsihez:
# A tészta hozzávalóit keverd össze jól gyúrható tésztává. Szedd szét öt egyenlő részre, majd nyújtsd ki formára. Süss elő ezek közül 3 tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsiben (a maradék 2 az alja és a teteje lesz a sütinek, amiket így nem kell elősütni), így jóval csökkented a sütemény sütési idejét. Egy-egy tésztalapnak elég öt perc a sütőben.
# Amíg sülnek a tésztalapok, addig elkezdheted összeállítani a töltelékeket. A töltelékek összetevői ízlés és igény szerint változtathatóak. Cukor helyett használhatsz csupán mézet is.
#*diós töltelék: a diót keverd össze cukorral, mézzel, mazsolával és narancslével, majd a fehérborral forrázd le és keverd össze.
#*mákos: a cukrot, mézet és a vizet forrald fel. Ha felforrt, forrázd le vele a szárazanyagokat, és keverd simára.
#*almás: az almát reszeld le, nyomkodd ki, majd keverd össze a többi hozzávalóval. Esetleg az elején még megpárolhatod egy kis borral is.
# Amikor elkészültél a töltelékekkel, hűtsd le őket.
# Vedd elő a sütőpapírral kibélelt tepsit (lehet kör vagy négyzet alakú is), majd terítsd bele az első tésztaréteget.
# Jöhet a finomságok halmozása. A különböző rétegeket próbáld ugyanolyan vastagságúra elkészíteni: először a mákos tölteléket borítsd rá és egyengesd el. Erre jöhet a második tésztaréteg és a betonsűrű szilvalekvár. Minden tésztaréteget szurkálj meg picit villával. A harmadik tésztára halmozd a diós emeletet, majd a negyedikre az almásat. Végül jöhet a legfelső tészta, amit kenj le tojással, így sül meg szép pirosra.
# Ha elősütötted a középső rétegeket, akkor a süti sütési ideje lecsökken kb. 50 percre 170°-on.
== Tippek ==
* Egészségesebb, ha cukor helyett mézzel készíted. Mennyiségét ahhoz mérten adagold, hogy mennyire szeretnéd töményre a süteményt. Ehhez vedd figyelembe, hogy az összetevők közül – főleg a sűrű szilvalekvár – is fokozzák az édes ízt, ezért nem érdemes túl sok édesítőszert hozzátenni.
* Ha narancshéjat tennél valamelyik töltelékbe, akkor úgy készítsd elő, hogy a lereszelt narancshéjat tedd bele kis vízbe és hagyd állni pár órát. Időnként cseréld le róla a vizet. Így elveszti kesernyés mellékízét.
== Amire szükséged lehet ==
* töltelékekhez: jó sűrű (házi) szilvalekvár,
* mákoshoz: 25 dkg darált mák, 2 dkg méz, 10 dkg porcukor, 3 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1,5 dl víz, citrom reszelt héja, esetleg vanília
* dióshoz: 20 dkg darált dió, 8 dkg porcukor, gyömbér, 1 ek méz, 4 dkg mazsola, 1 dl fehérbor, 1 db kezeletlen narancs héja és leve vagy 1 dl víz
* almáshoz: 80 dkg alma, 2ek méz, fahéj, kevés zsemlemorzsa
* tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor (ízlés szerint lehet mézzel is készíteni), 4 tojássárgája, 1 dl fehér bor, késhegynyi sütőpor, csipet só
* sütőpapír
== Figyelmeztetések ==
* Figyelj rá, hogy vékonyra nyújtsd a tésztarétegeket.
* Mielőtt az almás tölteléket bekevernéd, hagyd a reszelt almát állni, hogy levet eresszen. Ezt öntsd le róla, sőt nyomkodd még ki a kezeddel, különben az alma nedvessége átáztatja a tésztát.
* Az arányokra ügyelj, ha kevesebb vagy több hozzávalóból szeretnéd megsütni a sütit.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* saját tapasztalat
* [http://www.aprosef.hu/flodni_feherboros_ontettel Fehérboros flódni]
* [http://fuszereslelek.nlcafe.hu/2008/12/17/flodni_6/ Hogyan kell flódnit sütni?]
* [http://www.mindmegette.hu/flodni-az-ezerjo-sutemeny-48647 Flódni recept]
* [http://www.lilafuge.blog.hu/2008/12/23/kozkivanatra_flodni Flódni]
[[Kategória:Étel-ital]]