„Liszt nélkül süteményt sütni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell liszt nélkül süteményt sütni? == right|300px '''Nehéz lelkiismeret-furdalás nélkül süteményt enni, ha mindenhol olyan…”)
(Nincs különbség)

A lap 2015. november 19., 08:50-kori változata

Hogyan kell liszt nélkül süteményt sütni?

Nehéz lelkiismeret-furdalás nélkül süteményt enni, ha mindenhol olyan cikkekbe futunk bele, hogy a cukor, a fehér liszt és a tej esküdt ellenségei az egészséges szervezetünknek. Ilyenkor próbálunk különböző alternatívát találni, hogy mégis hogyan hódolhatnánk a finom falatok iránti szenvedélyünknek bűntudat és káros mellékhatás nélkül. A liszt elhagyásával nagyon könnyen finom süti alapot készíthetünk!

Lépések

  1. 25 dkg étcsokoládét olvassz fel gőzfürdő felett! Ízlés és cél kérdése, hogy milyen csokit választasz, de ha elfogadsz egy tippet, akkor legyen minél magasabb a kakaótartalma, és alacsony a cukortartalma! Ma már van tortabevonóból is étcsokis, de talán az összetétel miatt jobb sima étcsokit választani!
  2. Kapcsold be a sütőt, állítsd 180 fokra, hogy amíg összeáll a tészta, a sütő kellően előmelegedhessen!
  3. Adj a csokihoz 14 dkg vajat! Az eredeti recept szerint kell plusz zsiradék, de gyakorlati tapasztalat, hogy a csokoládéknak elég magas a zsírtartalma, így elhagyható, vagy a mennyisége és a minősége csökkenthető. Próbáld ki például 1 evőkanál kókuszzsírral!
  4. Vedd le a tűzről a csokit, és hagyd kihűlni!
  5. Moss meg 6 db tojást, és válaszd külön a sárgáját és a fehérjét! Mindkét összetevőt fel fogod használni, ezért 2 külön tálba öntsd őket!
  6. A sárgáját keverd össze egy csomag sütőporral, és reszeld bele 2 narancs héját, majd keverd bele a csokimasszát!
  7. A fehérjét verd kemény habbá, majd forgasd bele óvatosan a többi összetevőt tartalmazó tálba!
  8. A masszát öntsd bele a tortaformádba, majd tedd be a sütőbe!
  9. 20 perc elteltével a süti alap máris kész!

Tippek

Ha még többre vágysz, készíts pikáns csokoládétortát a fenti „fitnesz” alapból!

    • A készre sült alapot vágd fel 2-3 rétegre, attól függően, hogy mennyire jött fel a tésztád!
    • Készíts csokimázat: 25 dkg csokit olvassz fel gőzfürdő felett, majd csavard bele 2 narancs levét, és önts hozzá tejszínt, végül pedig adj hozzá egy mokkás kanál étkezési keményítőt! Kevergesd a gőz fölött, és hagyd, hogy sűrűsödjön!
    • A rétegeket kend meg fanyar lekvárral! A meggy, a ribizli, feketeribizli, áfonya vagy szeder tökéletes választás lehet!
    • Miután a tésztalapokat egymásra rétegezted, vond be csokival a tetejét! Csorgass bátran az oldalára is!
    • A tetejét díszítheted mandulaforgáccsal vagy kókuszreszelékkel, esetleg más tortadísszel!


Amire szükséged lehet

  • Hozzávalók a tésztához:
    • 25 dkg étcsoki
    • 1 kanál zsiradék (Elhagyható a csoki zsírtartalma miatt!)
    • 6 tojás
    • 1 csomag sűtőpor
    • 2 narancs lereszelt héja
    • tortaforma
    • sütő
  • Hozzávalók a pikáns csokitortához:
    • 25 dkg étcsokoládé
    • 1 zacskó tejszín (1,5-2 dl is elég lehet)
    • 2 narancs kifacsart leve
    • 1 mokkás kanál keményítő
  • 2 fazék (az egyikbe vizet töltesz – ezt teszed a tűzre, a másodikba pedig a csokit tördeled – ez a tűzön lévő lábas fölé helyezed)

Figyelmeztetések

  • A narancs kifacsart levét szűrd le, mielőtt a csokiba öntenéd!
  • Mivel az alapanyagul szolgáló csoki sajnos tartalmaz cukrot, így érdemes esetleg diabetikus csokit választani, vagy cukormentes lekvárt keresni, esetleg házilag elkészíteni.
  • Ez a süti bár liszt nélkül készül, azért mértékkel fogyaszd!
  • Bár a tészta jellemzően feljön sütés közben, azonban a hűvösebb szobahőmérséklet hatására picit összeesik. Inkább készülj dupla alapanyag mennyiséggel, hogy biztosan tudj rétegezni!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Anya :)

Az oldal szerzői

Lilly