154
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell szegedi halászlevet készíteni? == right|300pxAhány ház, annyi féle halászléfőzési szokás, ezért most egy elterjedtebb, …”
== Hogyan kell szegedi halászlevet készíteni? ==
[[Fájl:Halaszlé.jpg|right|300px]]Ahány ház, annyi féle halászléfőzési szokás, ezért most egy elterjedtebb, szegedi halászlé receptet mutatunk be, ami semmilyen trükköt vagy komolyabb tapasztalatot nem igényel, viszont annál több időt és türelmet!
== Lépések ==
#A halászlé előkészítése: Tisztítsd meg a pontyot! Szedd le a pikkelyeit, vágd le a fejét és a farkát, a törzsét pedig szeleteld fel. Sózd be a halszeleteket!
#Szeleteld fel a vöröshagymát és a fokhagymát nagyobb darabokra, és szórd bele egy nagy lábasba! Önts fel a lábast vízzel! Szórj bele egy kevés erős paprikát és a halaprólékot (fej, farok, minden, ami nem szeletelt)! Főzd 60 percig!
#Reszelj le három halászlé-leveskockát, majd keverj hozzá egy púpos teáskanál szegedi halászlé fűszerkeveréket és 8 teáskanál paprikaport! Ezt öntsd fel fél-1 liter meleg vízzel és főzd össze! Ha felforrt, zárd el és ne főzd tovább!
#Ha lejárt az aprólékos-hagymás víz főzési ideje, akkor szűrd le a levest. Az aprólékokat és hagymadarabokat tedd félre kihűlni, a lét pedig öntsd át egy nagyobb lábasba! Miután kihűltek az aprólékok, szedegesd ki a halból a szálkákat, az erős paprikát pedig kapard ki a héjából! A héjat dobd ki!
#A filézett halat és az erős paprikát turmixold össze, majd öntsd hozzá a leszűrt leveshez a paprikás-fűszeres levessel együtt. Ízlés szerint tovább ízesítheted erős paprikával. Hagyd 30 percig főni!
#Öntsd hozzá a leveshez a halszeleteket és főzd további 20-25 percig!
== Tippek ==
*A ponty gerincétől úgy szabadulhatsz meg a legegyszerűbben, ha a közepén felfelé megtöröd és ellentétes irányba hirtelen megcsavarod!
*Ha nem szeretnél egy élőhalat venni vagy szétszedni, akkor vehetsz halaprólékot és szeletelt pontyot külön is a halasnál.
*Minél tovább főzöd, annál jobban előjönnek az ízek!
*Nem kötelező kizárólag pontyból készíteni, harcsából és más halakból is finom halászlevet készíthetsz!
== Amire szükséged lehet ==
8-10 literhez:
*4-5 vöröshagyma
*6 gerezd fokhagyma
*3 halászlékocka
*szegedi halászlé fűszerkeverék
*paprikapor (literenként 1 púpos teáskanál)
*víz
*turmixgép vagy botmixer
*erős paprika
*ponty: minél több, annál jobb!
== Figyelmeztetések ==
*A hal szemét, kopoltyúját és keserűfogait mindenképp keresd meg és vágd ki! Ne főzd bele az ételbe!
*Ha nem sózod be a pontyszeleteket, akkor a forró lében szét fognak esni darabokra!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Saját tapasztalat
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Halaszlé.jpg|right|300px]]Ahány ház, annyi féle halászléfőzési szokás, ezért most egy elterjedtebb, szegedi halászlé receptet mutatunk be, ami semmilyen trükköt vagy komolyabb tapasztalatot nem igényel, viszont annál több időt és türelmet!
== Lépések ==
#A halászlé előkészítése: Tisztítsd meg a pontyot! Szedd le a pikkelyeit, vágd le a fejét és a farkát, a törzsét pedig szeleteld fel. Sózd be a halszeleteket!
#Szeleteld fel a vöröshagymát és a fokhagymát nagyobb darabokra, és szórd bele egy nagy lábasba! Önts fel a lábast vízzel! Szórj bele egy kevés erős paprikát és a halaprólékot (fej, farok, minden, ami nem szeletelt)! Főzd 60 percig!
#Reszelj le három halászlé-leveskockát, majd keverj hozzá egy púpos teáskanál szegedi halászlé fűszerkeveréket és 8 teáskanál paprikaport! Ezt öntsd fel fél-1 liter meleg vízzel és főzd össze! Ha felforrt, zárd el és ne főzd tovább!
#Ha lejárt az aprólékos-hagymás víz főzési ideje, akkor szűrd le a levest. Az aprólékokat és hagymadarabokat tedd félre kihűlni, a lét pedig öntsd át egy nagyobb lábasba! Miután kihűltek az aprólékok, szedegesd ki a halból a szálkákat, az erős paprikát pedig kapard ki a héjából! A héjat dobd ki!
#A filézett halat és az erős paprikát turmixold össze, majd öntsd hozzá a leszűrt leveshez a paprikás-fűszeres levessel együtt. Ízlés szerint tovább ízesítheted erős paprikával. Hagyd 30 percig főni!
#Öntsd hozzá a leveshez a halszeleteket és főzd további 20-25 percig!
== Tippek ==
*A ponty gerincétől úgy szabadulhatsz meg a legegyszerűbben, ha a közepén felfelé megtöröd és ellentétes irányba hirtelen megcsavarod!
*Ha nem szeretnél egy élőhalat venni vagy szétszedni, akkor vehetsz halaprólékot és szeletelt pontyot külön is a halasnál.
*Minél tovább főzöd, annál jobban előjönnek az ízek!
*Nem kötelező kizárólag pontyból készíteni, harcsából és más halakból is finom halászlevet készíthetsz!
== Amire szükséged lehet ==
8-10 literhez:
*4-5 vöröshagyma
*6 gerezd fokhagyma
*3 halászlékocka
*szegedi halászlé fűszerkeverék
*paprikapor (literenként 1 púpos teáskanál)
*víz
*turmixgép vagy botmixer
*erős paprika
*ponty: minél több, annál jobb!
== Figyelmeztetések ==
*A hal szemét, kopoltyúját és keserűfogait mindenképp keresd meg és vágd ki! Ne főzd bele az ételbe!
*Ha nem sózod be a pontyszeleteket, akkor a forró lében szét fognak esni darabokra!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Saját tapasztalat
[[Kategória:Étel-ital]]