„Jegeskávét készíteni dugattyús kávéfőzővel” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

 
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
== A tökéletes jegeskávé titka ==
+
== Hogyan kell jegeskávét készíteni dugattyús kávéfőzővel? ==
  
 
+
Ha éppen nincs nyár, még akkor is akadnak olyan napok, amikor nem egy forró italtól reméljük a felfrissülést. Ilyenkor jön jól egy jegeskávé, amellyel a hétköznapokba is a nyár hangulatát varázsolhatjuk. A Starbucks megosztotta velünk a tökéletes jegeskávé titkát, amihez még kávéfőzőre sincs szükségünk.
''Bár már vége van a nyárnak, még vannak olyan napok, amikor nem egy forró italtól reméljük a felfrissülést. Ilyenkor jön jól egy jegeskávé, amellyel a hétköznapokba is a nyár hangulatát varázsolhatjuk. A Starbucks megosztotta velünk a tökéletes jegeskávé titkát, amihez még kávéfőzőre sincs szükségünk.''
 
  
  

A lap jelenlegi, 2015. szeptember 14., 14:57-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell jegeskávét készíteni dugattyús kávéfőzővel?

Ha éppen nincs nyár, még akkor is akadnak olyan napok, amikor nem egy forró italtól reméljük a felfrissülést. Ilyenkor jön jól egy jegeskávé, amellyel a hétköznapokba is a nyár hangulatát varázsolhatjuk. A Starbucks megosztotta velünk a tökéletes jegeskávé titkát, amihez még kávéfőzőre sincs szükségünk.


[szerkesztés] Lépések

  1. A szűrő előkészítése: Vedd elő a dugattyús kávéfőződ és tegyél bele egy papír kávészűrőt. Önts 50 ml forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes melegágyat készítve a kávéőrleménynek. Ezután öntsd ki a vizet, erre csak az előmelegítés miatt van szükség.
  2. Pontos adagolás: Mérj ki 4 evőkanálnyi őrölt kávét minden 2 deciliter kávé készítéséhez, és tedd bele az előmelegített szűrőbe.
  3. Az ízek felszabadítása: Töltsd fel a (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adj 10 másodpercet a kávénak, hogy a kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges aromáját.
  4. Kiteljesítés: Lassan, körkörös mozdulatokkal öntsd hozzá a maradék vizet úgy, hogy a megduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedje.
  5. Jöhet a jég: Töltsd fel a kávéspoharakat jéggel, és finoman önts rá a frissen elkészült kávé. Amint kihűl, ízesítsd ízlésed szerint és máris fogyasztható.

[szerkesztés] Tippek

  • A jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főzni, mint a hagyományos forró italokat.
  • A Kenyából származó kávé különleges citrusos aromáját az afrikai kis kávéfarmokat körülölelő citrusfáknak köszönheti, amelyeket a termelők a helyi legfőbb kártevők, az elefántok távol tartására ültettek. Összességében tehát a világ legnagyobb szárazföldi emlősei járultak hozzá a kenyai kávé semmivel sem összehasonlítható, citrusos karakteréhez.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Dugattyús kávéfőző (pl.: French press)
  • 50 ml + 200 ml forró, de nem forrásban lévő víz
  • 4 evőkanál kávéőrlemény (az egzotikus gyümölcsös aromájú afrikai Kenya kávé különösen jó választás)
  • 2 pohár jég
  • Tej, tejszín, cukor, édesítő, vaníliafagylalt, tejszínhab ízlés szerint

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Kütyü és süti