„Házilag forró füstölőt csinálni virágcserépből” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Hogyan kell házilag forró füstölőt csinálni virágcserépből?) |
(→Hogyan kell házilag forró füstölőt csinálni virágcserépből?) |
||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell házilag forró füstölőt csinálni virágcserépből? == | == Hogyan kell házilag forró füstölőt csinálni virágcserépből? == | ||
− | [[Fájl: | + | [[Fájl: Füstölő.jpg|right|250px]] A következőkben egy egyszerű módon összeállítható forró füstölő elkészítését olvashatod, amivel kulináris élményt nyújtó füstölt húsokat, sonkát, kolbászt, füstölt halat, füstölt sajtot, és zöldséget is készíthetsz. Házi füstölés esetén a fa elégetésével állítassz elő füstöt, amivel nem csak fantasztikus ízesítést adhatsz az ételeknek, hanem egyben tartósíthatod a húsokat is. Ezzel a módszerrel ez most kb. 2 óra alatt megvalósítható. |
== Lépések == | == Lépések == |
A lap jelenlegi, 2015. augusztus 30., 14:34-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell házilag forró füstölőt csinálni virágcserépből?
A következőkben egy egyszerű módon összeállítható forró füstölő elkészítését olvashatod, amivel kulináris élményt nyújtó füstölt húsokat, sonkát, kolbászt, füstölt halat, füstölt sajtot, és zöldséget is készíthetsz. Házi füstölés esetén a fa elégetésével állítassz elő füstöt, amivel nem csak fantasztikus ízesítést adhatsz az ételeknek, hanem egyben tartósíthatod a húsokat is. Ezzel a módszerrel ez most kb. 2 óra alatt megvalósítható.
[szerkesztés] Lépések
- Légy képben! Az ételek füstölésének többféle verziója létezik: hideg, meleg, forró és nedves füstölési eljárások. Mindegyiknek megvan a maga előnye, hátránya. Ezek közül ismerkedj meg most a leggyorsabb eredményt felmutató technikával, a forró füstöléssel. Ennek a kellékét, a házi cserépfüstölőt nagyon egyszerűen elkészítheted, akár otthoni lomokból is.
- Kellékek beszerzése:
- Szedd össze otthon a szükséges hozzávalókat, vagy ha hiányzik valami, akkor menj egy kört a közeli barkácsboltban. Vásárlás során ügyelj a méretekre, hogy az elektromos főzőlap, a tűzálló tálka/tepsi és a kerek rács beleférjen az agyagcserépbe.
- A min. 10-20 literes agyag virágcserép oldalába fúrj egy kis lukat. Helyezd a cserép aljába az elektromos főzőlapot és a vezetékét dugd ki a kis lukon. A főzőlapra tedd rá a hőálló tálcát, tele faforgáccsal, ami a kellő hőmérséklet biztosítása mellett fogja a füstöt szolgáltatni.
- Több odafigyelést igényel, de ha nem akarsz főzőlappal mesterkedni, akkor úgy is lehet füstöt készíteni, hogy a cserép aljába ujjnyi fadarabokból pici tüzet raksz, majd annyi fűrészporral leszórod, amivel éppen gomolygó füst képződik. Ilyenkor több lukat fúrj a cserép oldalára, hogy kapjon éltető oxigént a tűz. Vigyázz, hogy ne kapjon lángra, csak izzon.
- A cserépre tedd rá fejjel lefelé a másik cserepet, ami így fedő gyanánt szolgál. A tetejébe fúrhatsz fogantyút is, hogy forrón ne csak kesztyűvel tudd leemelni. A bent cirkuláló füst pedig könnyen átjárja majd a rácsra helyezett ételt.
- Füstölés menete:
- Forró füstölésnél, mivel magas hőmérsékleten megy végbe, a többi füstölési eljáráshoz képest elég egy igazán rövid füstölési idő, max. 2 óra.
- Végig biztosítsd az 50-90 fok közötti hőmérsékletet.
- A füstölés megkezdése előtt a húsról itasd fel a nedvességet, majd folyamatos levegőztetés mellett szárítsd néhány óráig. Azonban figyelj arra, hogy a nagy, vastag kemény húsokhoz ez nem használható módszer, mert a középső rész nyers marad. Bár az is megoldást jelenthet, ha vékony szeletekre felvágod, illetve kiklopfolod, amelyik igényli. Elősütést,-főzést igényel még a sonka.
- Füstölt halhoz a halhúst szintén törölgesd át és szárítsd kicsit előtte. A keszeg, törpeharcsa, compó, pisztráng a faforgács felett lévő rácsra téve 15-60 perc alatt azonnali fogyasztásra, készre füstölődik.
- Amit érdemes még kipróbálnod: padlizsánkrémhez szinte elengedhetetlen plusz ízt ad, ha a padlizsánt megfüstölöd a krémkészítés előtt.
- Ezen kívül további zöldségeket, valamint sajtot is füstölhetsz, de ezeknek elég pár perc is a cserépben. Fantasztikus ízük lesz. Nagyüzemi sajtkészítőknek a hideg füstölés a legjobb, de azonnali fogyasztásra ez is remekül megteszi. Hogyan kell sajtot füstölni?
[szerkesztés] Tippek
- Nem baj, ha csak kisebb átmérőjű rácsot találsz a cserépbe, mert ha 2 falécet a a cserép átmérőjének megfelelő hosszúságúra elvágsz, akkor keresztben alá tudod dúcolni a rácsot.
- Faforgácsként használj bükk, gyümölcs vagy akácfát, mert ennek finom a füstje.
- A füstölés nem csak kellemes ízt ad az ételnek, hanem tartósít is.
- A füstölőt teheted távolabb a kerti asztaltól, székektől, hogy ne zavarjon a füst.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- kerek rács
- 2 ugyanakkora, nagy agyag virágcserép (10-20 literes)
- fúró
- tűzálló tál/tálca
- fadarabok, faforgács
- legalább 1000 wattos főzőlap/spirituszégő
- fogókesztyű
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A cserép átmérőjénél nagyobb rács nem bizos, hogy jó ötlet, mivel ha az egyik cserepet lefeded a másikkal, akkor a rács miatt hézag marad a kettő között, ahol távozik a füst.
- Ügyelj, hogy tűzbiztos legyen a szerkezet, és hogy a közelében se legyen éghető anyag. Folyamatosan felügyeld!
- Evidens, de a virágcserép ne műanyagból legyen!