„Az elsózott ételt megmenteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Hogyan kell az elsózott ételt megmenteni?) |
(→2. Más alapanyag hozzáadásával:) |
||
9. sor: | 9. sor: | ||
* Saját alapanyaggal is gazdagíthatod az ételt, pl. krumplipüré, levesek esetén. Ha megnöveled az alapanyag mennyiségét, egyértelműen veszíteni fog a sósságából. | * Saját alapanyaggal is gazdagíthatod az ételt, pl. krumplipüré, levesek esetén. Ha megnöveled az alapanyag mennyiségét, egyértelműen veszíteni fog a sósságából. | ||
=== 2. Más alapanyag hozzáadásával: === | === 2. Más alapanyag hozzáadásával: === | ||
− | * Burgonyás módszer: tegyél egy megpucolt, kockára vagy félbevágott nyers krumplit a főztödbe, majd öt-tíz perc további | + | * Burgonyás módszer: tegyél egy megpucolt, kockára vagy félbevágott nyers krumplit a főztödbe, majd öt-tíz perc további főzés után szedd ki belőle. A burgonya könnyen felszívja a sót, így akár egy krumpliszem is ki tud segíteni a bajból. |
* Ha nem olyan vészes a helyzet, akkor pár csepp étel-, vagy almaecet, plusz ugyanannyi cukor is megoldhatja a problémádat. A keveréket kávéskanalanként adagold az ételhez, amíg az nem semlegesíti a felesleges sót. | * Ha nem olyan vészes a helyzet, akkor pár csepp étel-, vagy almaecet, plusz ugyanannyi cukor is megoldhatja a problémádat. A keveréket kávéskanalanként adagold az ételhez, amíg az nem semlegesíti a felesleges sót. | ||
* A só érzékelt mennyiségén egy késhegynyi szódabikarbóna is segíthet, csak keverd bele az ételbe. | * A só érzékelt mennyiségén egy késhegynyi szódabikarbóna is segíthet, csak keverd bele az ételbe. | ||
+ | |||
=== 3. Egyéb megoldás: === | === 3. Egyéb megoldás: === | ||
* Ha levest, pörköltet sóztál el, akkor a levének egy részét merd ki. Minél sósabb, annál több levet merj ki belőle. A maradékot öntsd fel vízzel, és fűszerezd be újra. Persze a sótartóért már ne nyúlj. A kimert részből másnap elkészíthetsz egy újabb adag levest, vagy lefagyaszthatod alaplének. | * Ha levest, pörköltet sóztál el, akkor a levének egy részét merd ki. Minél sósabb, annál több levet merj ki belőle. A maradékot öntsd fel vízzel, és fűszerezd be újra. Persze a sótartóért már ne nyúlj. A kimert részből másnap elkészíthetsz egy újabb adag levest, vagy lefagyaszthatod alaplének. |
A lap 2015. augusztus 2., 17:15-kori változata
Hogyan kell az elsózott ételt megmenteni?
A konyhasó kis mennyiségben nélkülözhetetlen a szervezet folyadék-, és ásványi anyag egyensúlyának fenntartásához, sőt fontos szerepet játszik a vérnyomásszabályozásban, izomműködésben, emésztésben, és egyes enzimek működésében is. Egy felnőtt napi ajánlott átlag sóbevitele 5 gramm. Ha többet fogyasztassz, az már káros lehet. Ennél már csak az tud bosszantóbb lenni, ha az elkészített ételt megkóstolva könny szökik a szemedbe, és nem a finom ízek miatt. Nézzük meg, hogyan lehet egy elsózott ételen segíteni.
Lépések
1. Növeled az étel mennyiségét:
- Tejes, tejszínes, tejfölös levesek, főzelékek, szószok, pürék esetén: önts bele még többet az adott tejtermékből. Felveszik a sós ízt, és még lágyabbá is teszik az ételt.
- Saját alapanyaggal is gazdagíthatod az ételt, pl. krumplipüré, levesek esetén. Ha megnöveled az alapanyag mennyiségét, egyértelműen veszíteni fog a sósságából.
2. Más alapanyag hozzáadásával:
- Burgonyás módszer: tegyél egy megpucolt, kockára vagy félbevágott nyers krumplit a főztödbe, majd öt-tíz perc további főzés után szedd ki belőle. A burgonya könnyen felszívja a sót, így akár egy krumpliszem is ki tud segíteni a bajból.
- Ha nem olyan vészes a helyzet, akkor pár csepp étel-, vagy almaecet, plusz ugyanannyi cukor is megoldhatja a problémádat. A keveréket kávéskanalanként adagold az ételhez, amíg az nem semlegesíti a felesleges sót.
- A só érzékelt mennyiségén egy késhegynyi szódabikarbóna is segíthet, csak keverd bele az ételbe.
3. Egyéb megoldás:
- Ha levest, pörköltet sóztál el, akkor a levének egy részét merd ki. Minél sósabb, annál több levet merj ki belőle. A maradékot öntsd fel vízzel, és fűszerezd be újra. Persze a sótartóért már ne nyúlj. A kimert részből másnap elkészíthetsz egy újabb adag levest, vagy lefagyaszthatod alaplének.
- Nem a legínycsiklandozóbb megoldás, de igazán hatékony, ha nyers tojásfehérje habját kevered a levesbe, és kocsonyásodás után pedig óvatosan kiemeled a felszívott sóval együtt.
- Az egyik legegyszerűbb módszer, ha teszel a lábosba egy szelet kenyeret, majd 10 perc főzés után kiveszed.
- Ritka eset, de ha szilárd ételt sóznál el, pl.: sültkrumplit vagy húst, próbálkozhatsz egy sima, nedves törlővel leitatni róla a felesleges sót.
Tippek
- Nyáron, ha sokat izzadunk, kicsit nagyobb szükségünk van sóutánpótlásra, ilyenkor engedélyezett a kicsit több só használata.
Amire szükséged lehet
- víz
- szódabikarbóna
- ecet
- nyers krumpli
- kenyér
- tej
- cukor
- tojás
Figyelmeztetések
- Napi étrended során, ha lehet, inkább kerüld a túlzott sózást, mivel normál, vegyes táplálkozással egyébként is bejuttatod az ajánlott mennyiséget.
- A tartósan túlzott sófogyasztás magas vérnyomás kialakulásához vezet.