„Az elsózott ételt megmenteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell az elsózott ételt megmenteni? == A konyhasó kis mennyiségben nélkülözhetetlen a szervezet folyadék-, és ásványi anyag egyensúlyának fenntartá…”)
(Nincs különbség)

A lap 2015. augusztus 1., 20:07-kori változata

Hogyan kell az elsózott ételt megmenteni?

A konyhasó kis mennyiségben nélkülözhetetlen a szervezet folyadék-, és ásványi anyag egyensúlyának fenntartásához, sőt fontos szerepet játszik a vérnyomásszabályozásban, izomműködésben, emésztésben, és egyes enzimek működésében is. Egy felnőtt napi ajánlott átlag sóbevitele 5 gramm. Ha többet fogyasztassz, az már káros lehet. Ennél már csak az tud bosszantóbb lenni, ha az elkészített ételt megkóstolva könny szökik a szemedbe, és nem a finom ízek miatt. Nézzük meg, hogyan lehet egy elsózott ételen segíteni.


Lépések

1. Növeled az étel mennyiségét:

  • Tejes, tejszínes, tejfölös levesek, főzelékek, szószok, pürék esetén: önts bele még többet az adott tejtermékből. Felveszik a sós ízt, és még lágyabbá is teszik az ételt.
  • Saját alapanyaggal is gazdagíthatod az ételt, pl. krumplipüré, levesek esetén. Ha megnöveled az alapanyag mennyiségét, egyértelműen veszíteni fog a sósságából.

2. Más alapanyag hozzáadásával:

  • Burgonyás módszer: tegyél egy megpucolt, kockára vagy félbevágott nyers krumplit a főztödbe, majd öt-tíz perc további rotyogtatás után szedd ki belőle. Könnyen felszívja a sót, így akár egy krumpliszem is ki tud segíteni a bajból.
  • Ha nem olyan vészes a helyzet, akkor pár csepp étel-, vagy almaecet, plusz ugyanannyi cukor is megoldhatja a problémádat. A keveréket kávéskanalanként adagold az ételhez, amíg az nem semlegesíti a felesleges sót.
  • A só érzékelt mennyiségén egy késhegynyi szódabikarbóna is segíthet, csak keverd bele az ételbe.

3. Egyéb megoldás:

  • Ha levest, pörköltet sóztál el, akkor a levének egy részét merd ki. Minél sósabb, annál több levet merj ki belőle. A maradékot öntsd fel vízzel, és fűszerezd be újra. Persze a sótartóért már ne nyúlj. A kimert részből másnap elkészíthetsz egy újabb adag levest, vagy lefagyaszthatod alaplének.
  • Nem a legínycsiklandozóbb megoldás, de igazán hatékony, ha nyers tojásfehérje habját kevered a levesbe, és kocsonyásodás után pedig óvatosan kiemeled a felszívott sóval együtt.
  • Az egyik legegyszerűbb módszer, ha teszel a lábosba egy szelet kenyeret, majd 10 perc főzés után kiveszed.
  • Ritka eset, de ha szilárd ételt sóznál el, pl.: sültkrumplit vagy húst, próbálkozhatsz egy sima, nedves törlővel leitatni róla a felesleges sót.


Tippek

  • Nyáron, ha sokat izzadunk, kicsit nagyobb szükségünk van sóutánpótlásra, ilyenkor engedélyezett a kicsit több só használata.


Amire szükséged lehet

  • víz
  • szódabikarbóna
  • ecet
  • nyers krumpli
  • kenyér
  • tej
  • cukor
  • tojás


Figyelmeztetések

  • Napi étrended során, ha lehet, inkább kerüld a túlzott sózást, mivel normál, vegyes táplálkozással egyébként is bejuttatod az ajánlott mennyiséget.
  • A tartósan túlzott sófogyasztás magas vérnyomás kialakulásához vezet.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk