„Szotyit (napraforgót) pirítani” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Lépések) |
|||
7. sor: | 7. sor: | ||
#Szerezd be a számodra és barátaid számára ideálisan elfogyasztható napraforgómag adagot. Natúr magokat vegyél. Piacról a legegyszerűbb, ahol olcsóbb is, mint a bolti verzió. Nem mellesleg a helyi kiskereskedőket is támogathatod. | #Szerezd be a számodra és barátaid számára ideálisan elfogyasztható napraforgómag adagot. Natúr magokat vegyél. Piacról a legegyszerűbb, ahol olcsóbb is, mint a bolti verzió. Nem mellesleg a helyi kiskereskedőket is támogathatod. | ||
#Tegyél fel a gázra egy serpenyőt vagy palacsintasütőt melegedni. Mindenfajta olaj, zsiradék nélkül szórj bele annyi magot, amennyi kényelmesen elfér benne. | #Tegyél fel a gázra egy serpenyőt vagy palacsintasütőt melegedni. Mindenfajta olaj, zsiradék nélkül szórj bele annyi magot, amennyi kényelmesen elfér benne. | ||
− | #Amennyiben sós szotyit készítesz, tölts egy pohárba 1 dl langyos vizet, majd | + | #Amennyiben sós szotyit készítesz, tölts egy pohárba 1 dl langyos vizet, majd keverj bele 3 evőkanál sót. Ezzel a mennyiséggel elég sós lesz, így ha először kevésbé sósan kóstolnád meg, akkor kevesebbet kanalazz a vízből. Mézcsurgató fakanál segítségével többször hintsd be a piruló magvakat a sós vízzel. Más eszközzel is lehet, de ez az egyik legegyszerűbb módja. |
#Ha sótlan napraforgómagot készítesz, akkor víz nélkül pirítsd. | #Ha sótlan napraforgómagot készítesz, akkor víz nélkül pirítsd. | ||
− | #Közben fakanállal kevergesd vagy rázogasd folyamatosan a piruló napraforgómagokat | + | #Közben fakanállal kevergesd vagy rázogasd folyamatosan a piruló napraforgómagokat. |
#Amint elkezdenek sárgulni, több vizet ne hints rájuk, mert teljes száradásig kell pirítani a magokat. | #Amint elkezdenek sárgulni, több vizet ne hints rájuk, mert teljes száradásig kell pirítani a magokat. | ||
#Alacsony hőfokon, lassan pirítsd egészen addig, míg megsárgul a héjuk. | #Alacsony hőfokon, lassan pirítsd egészen addig, míg megsárgul a héjuk. | ||
33. sor: | 33. sor: | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | *Állj ott mellette és folyamatosan kavargasd míg pirulnak a magvak, mert nagyon hamar képesek leégni. | + | *Állj ott mellette és folyamatosan kavargasd, míg pirulnak a magvak, mert nagyon hamar képesek leégni. |
*Vigyázz, hogy időben vedd ki, mert ha a héj sárga színét a fekete váltja fel, akkor már égett és rossz ízű lesz a csemege. | *Vigyázz, hogy időben vedd ki, mert ha a héj sárga színét a fekete váltja fel, akkor már égett és rossz ízű lesz a csemege. | ||
*Nem kell sok vizet tenni a napraforgómagokra, nehogy eláztasd őket. | *Nem kell sok vizet tenni a napraforgómagokra, nehogy eláztasd őket. |
A lap jelenlegi, 2015. július 17., 07:49-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell szotyit (napraforgót) pirítani?
A szotyi az egyik legkedveltebb csemege idősek és fiatalok körében egyaránt. A következő módszerrel egyszerűen és gyorsan otthon is elkészítheted sós illetve sótlan verzióban. Friss, tökéletesen roppanós és pirított napraforgó magot fogsz végeredményként kapni. Elő hát a serpenyővel!
[szerkesztés] Lépések
- Szerezd be a számodra és barátaid számára ideálisan elfogyasztható napraforgómag adagot. Natúr magokat vegyél. Piacról a legegyszerűbb, ahol olcsóbb is, mint a bolti verzió. Nem mellesleg a helyi kiskereskedőket is támogathatod.
- Tegyél fel a gázra egy serpenyőt vagy palacsintasütőt melegedni. Mindenfajta olaj, zsiradék nélkül szórj bele annyi magot, amennyi kényelmesen elfér benne.
- Amennyiben sós szotyit készítesz, tölts egy pohárba 1 dl langyos vizet, majd keverj bele 3 evőkanál sót. Ezzel a mennyiséggel elég sós lesz, így ha először kevésbé sósan kóstolnád meg, akkor kevesebbet kanalazz a vízből. Mézcsurgató fakanál segítségével többször hintsd be a piruló magvakat a sós vízzel. Más eszközzel is lehet, de ez az egyik legegyszerűbb módja.
- Ha sótlan napraforgómagot készítesz, akkor víz nélkül pirítsd.
- Közben fakanállal kevergesd vagy rázogasd folyamatosan a piruló napraforgómagokat.
- Amint elkezdenek sárgulni, több vizet ne hints rájuk, mert teljes száradásig kell pirítani a magokat.
- Alacsony hőfokon, lassan pirítsd egészen addig, míg megsárgul a héjuk.
- Ha kész van, hagyd kicsit hűlni és már fogyaszthatjátok is.
[szerkesztés] Tippek
- Kísérletezz, hogy mennyire szereted sósan. Ettől függően növelheted a só mennyiségét a vízben.
- Jobb, ha fakanállal kevergetsz, így nem karcolod fel a serpenyő alját.
- Ha bevállalós vagy, tegyél egy kis csilit a vízbe, keverd át, hogy beleoldódjon a csípőssége, majd ezzel a vízzel végezd a sózást.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Napraforgómag
- Só, víz
- Serpenyő/palacsintasütő
- Mézcsurgató fakanál
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Állj ott mellette és folyamatosan kavargasd, míg pirulnak a magvak, mert nagyon hamar képesek leégni.
- Vigyázz, hogy időben vedd ki, mert ha a héj sárga színét a fekete váltja fel, akkor már égett és rossz ízű lesz a csemege.
- Nem kell sok vizet tenni a napraforgómagokra, nehogy eláztasd őket.