„A quinoát felhasználni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell a quinoát felhasználni? == right|300pxEz a dél-amerikai gabona magas ásványi anyag tartama és lúgosító hatása lévé…”)
 
(Nincs különbség)

A lap jelenlegi, 2015. június 26., 14:27-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell a quinoát felhasználni?

Quinoa-Colors.jpg

Ez a dél-amerikai gabona magas ásványi anyag tartama és lúgosító hatása lévén megfelelő alternatívája a búzának. Ezerarcú gabonaféle, amit számtalan étel alapanyagaként felhasználhatunk.

[szerkesztés] Lépések

  1. Készíts belőle levest! Szinte bármilyen tésztát tartalmazó leves tésztaadagja helyettesíthető quinoával. Főzési módja hasonló, viszont előző nap érdemes beáztatni a quinoát, majd a leszűrés után hozzáadni a leves alapanyagaihoz.
  2. Caribbean-Quinoa.jpg
    Fogyaszd köretként! A tészta, a krumpli vagy akár a rizs mellett vagy helyett is megállja a helyét. Fogyaszd húsok mellé. Főzése megegyezik a tésztáéval, körülbelül 15-20 perc alatt készül el.
  3. Keverd a salátához. A megfőtt quinoa táplálóbbá teszi a salátát, így nem leszel hamar éhes, ha a saláta mellett döntöttél. Hagymához, paradicsomhoz, olívabogyóhoz éscukkinihez kifejezetten jó társítás.
  4. Zabpehely helyett. A reggeli zabpelyhedet nyugodtan helyettesítsd quinoával. Miután megfőzted és hagytad kihűlni, keverd össze akár friss, akár szárított gyümölcsökkel, magvakkal és mézzel.
  5. Rakd süteménybe. Tökéletesen helyettesíthető vele a liszt, mint sütemény-alapanyag. A felvert tojásokhoz, tejhez, vaníliához és fahéjhoz kevert főtt quinoa előmelegített sütőben, 190 fokon körülbelül 25 perc alatt, ínycsiklandozó fahéjas-quinoasüteménnyé változik.
  6. Pirítsd meg! Főzés előtt pirítsd meg, ezzel előcsalogatod a mogyorós ízvilágát.


[szerkesztés] Tippek

  • Ha a felhasználás előtt 20-30 perccel beáztatod, akkor könnyebben megfő.
  • Diétázóknak és fogyókúrázóknak is ajánlatos, ugyanis könnyen emészthető és magas fehérjetartalmú.
  • Gluténmentes, így gluténérzékenyek is bátran ehetik.
  • Mind a 9 esszenciális aminosavat is tartalmazza ez az aprócska gabona, így rendkívül egészséges.
  • Fehér, piros és fekete színben egyaránt terem. Ha lágyabb ízű quinoára vágysz, akkor érdemes a fehéret, míg az aromásabb ízű és ropogósabbak kedvelői a pirosat vagy feketét válasszák.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • quinoa
  • víz


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ha nem főzöd elég ideig, akkor nem válik szét a mag a külső résztől, és nem puhul meg megfelelően a quiona.
  • Kálium, kálcium, magnézium, vas és réz tartalma nagyon magas, ezért mindennapi fogyasztásra nem feltétlenül ajánlott.
  • A quinoa szemek külseje szaponint tartalmaz, mely kesernyés ízt eredményez, emiatt alaposan érdemes átmosni a felhasználás előtt.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

SzNiki