„Szotyit (napraforgót) pirítani” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Lépések) |
(→Lépések) |
||
9. sor: | 9. sor: | ||
#Amennyiben sós szotyit készítesz, tölts egy pohárba 1 dl langyos vizet, majd #keverj bele 3 evőkanál sót. Ezzel a mennyiséggel elég sós lesz, így ha először kevésbé sósan kóstolnád meg, akkor kevesebbet kanalazz a vízből. Mézcsurgató fakanál segítségével többször hintsd be a piruló magvakat a sós vízzel. Más eszközzel is lehet, de ez az egyik legegyszerűbb módja. | #Amennyiben sós szotyit készítesz, tölts egy pohárba 1 dl langyos vizet, majd #keverj bele 3 evőkanál sót. Ezzel a mennyiséggel elég sós lesz, így ha először kevésbé sósan kóstolnád meg, akkor kevesebbet kanalazz a vízből. Mézcsurgató fakanál segítségével többször hintsd be a piruló magvakat a sós vízzel. Más eszközzel is lehet, de ez az egyik legegyszerűbb módja. | ||
#Ha sótlan napraforgómagot készítesz, akkor víz nélkül pirítsd. | #Ha sótlan napraforgómagot készítesz, akkor víz nélkül pirítsd. | ||
− | #Közben fakanállal kevergesd vagy rázogasd folyamatosan piruló napraforgómagokat.. | + | #Közben fakanállal kevergesd vagy rázogasd folyamatosan a piruló napraforgómagokat.. |
#Amint elkezdenek sárgulni, több vizet ne hints rájuk, mert teljes száradásig kell pirítani a magokat. | #Amint elkezdenek sárgulni, több vizet ne hints rájuk, mert teljes száradásig kell pirítani a magokat. | ||
#Alacsony hőfokon, lassan pirítsd egészen addig, míg megsárgul a héjuk. | #Alacsony hőfokon, lassan pirítsd egészen addig, míg megsárgul a héjuk. |
A lap 2015. május 5., 22:28-kori változata
Hogyan kell szotyit (napraforgót) pirítani?
A szotyi az egyik legkedveltebb csemege idősek és fiatalok körében egyaránt. A következő módszerrel egyszerűen és gyorsan otthon is elkészítheted sós illetve sótlan verzióban. Friss, tökéletesen roppanós és pirított napraforgó magot fogsz végeredményként kapni. Elő hát a serpenyővel!
Lépések
- Szerezd be a számodra és barátaid számára ideálisan elfogyasztható napraforgómag adagot. Natúr magokat vegyél. Piacról a legegyszerűbb, ahol olcsóbb is, mint a bolti verzió. Nem mellesleg a helyi kiskereskedőket is támogathatod.
- Tegyél fel a gázra egy serpenyőt vagy palacsintasütőt melegedni. Mindenfajta olaj, zsiradék nélkül szórj bele annyi magot, amennyi kényelmesen elfér benne.
- Amennyiben sós szotyit készítesz, tölts egy pohárba 1 dl langyos vizet, majd #keverj bele 3 evőkanál sót. Ezzel a mennyiséggel elég sós lesz, így ha először kevésbé sósan kóstolnád meg, akkor kevesebbet kanalazz a vízből. Mézcsurgató fakanál segítségével többször hintsd be a piruló magvakat a sós vízzel. Más eszközzel is lehet, de ez az egyik legegyszerűbb módja.
- Ha sótlan napraforgómagot készítesz, akkor víz nélkül pirítsd.
- Közben fakanállal kevergesd vagy rázogasd folyamatosan a piruló napraforgómagokat..
- Amint elkezdenek sárgulni, több vizet ne hints rájuk, mert teljes száradásig kell pirítani a magokat.
- Alacsony hőfokon, lassan pirítsd egészen addig, míg megsárgul a héjuk.
- Ha kész van, hagyd kicsit hűlni és már fogyaszthatjátok is.
Tippek
- Kísérletezz, hogy mennyire szereted sósan. Ettől függően növelheted a só mennyiségét a vízben.
- Jobb, ha fakanállal kevergetsz, így nem karcolod fel a serpenyő alját.
- Ha bevállalós vagy, tegyél egy kis csilit a vízbe, keverd át, hogy beleoldódjon a csípőssége, majd ezzel a vízzel végezd a sózást.
Amire szükséged lehet
- Napraforgómag
- Só, víz
- Serpenyő/palacsintasütő
- Mézcsurgató fakanál
Figyelmeztetések
- Állj ott mellette és folyamatosan kavargasd míg pirulnak a magvak, mert nagyon hamar képesek leégni.
- Vigyázz, hogy időben vedd ki, mert ha a héj sárga színét a fekete váltja fel, akkor már égett és rossz ízű lesz a csemege.
- Nem kell sok vizet tenni a napraforgómagokra, nehogy eláztasd őket.