Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Sütőzacskót használni

4 007 bájt hozzáadva, 2015. május 5., 21:36
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell sütőzacskót használni? == right|250px Ha szereted az egyszerűen elkészíthető ételeket, melyek ráadásként igazi kuliná…”
== Hogyan kell sütőzacskót használni? ==

[[Fájl:Sutozacsko.jpg|right|250px]] Ha szereted az egyszerűen elkészíthető ételeket, melyek ráadásként igazi kulináris élményt nyújtanak és még jól is néznek ki, akkor a sütőzacskó egyszerű praktikáját neked találták ki. A sütőzacskóban az ételek szó szerint a saját levükben főnek meg, amihez nem szükséges plusz zsiradék. Így a tudatos táplálkozásban is helye van az ilyen módon elkészült finomságoknak. A zacskóba zárt húsok, köretek és fűszerek átveszik egymás zamatát, majd a végén egy kis rápirítással csoda ropogós és omlós étel lesz a végeredmény. Néhány dologra kell csupán odafigyelned a készítés során.


== Lépések ==

#Először kend be a húsokat kis olíva olajba zúzott fokhagymával, majd ízlés szerint fűszerezz: só, bors, szárnyas fűszerkeverék, mustár, ill. egyéb fűszer, amit szerettek: bazsalikom, oregánó, rozmaring, vegeta, medvehagyma, stb. Bőven megszórhatod a húsokat, hogy minél ízletesebbek legyenek.
#Vedd elő a zacskót és szórj bele egy evőkanálnyi lisztet, majd befogva a száját, alaposan rázd össze, hogy mindenhová kerüljön.
#Helyezd bele egymás mellé a húsokatt, és a többi hozzávalót úgy, hogy ne fedjék egymást, különben nem tudnak egyenletesen megsülni. Ha így nem férnek bele a tepsibe, akkor úgy rétegezz, hogy a zsírosabb, több levet eresztő alapanyag kerüljön legfelülre. Ez akkor is érvényes, ha többféle húst sütsz egyszerre (pl.: karajt és tarját).
#Kösd be a zacskó száját, és igazgasd el úgy, hogy púpos legyen és ne ragadjon hozzá a sütnivaló.
#Szurkálj a zacskóba 10-15 apró lyukat villával vagy fogpiszkálóval. Ezeken keresztül fog távozni a gőz.
#Tedd tepsibe és mehet a sütőbe. A sütőzacskó csomagolására rá van írva, hogy max. mekkora hőfokot bír, de 200 fok általában a maximális érték.
#A hús időközben levet fog ereszteni, ezért néha nézz rá a sütőben és lötyögtesd meg, hogy a szaft mindenhol átjárja a készülő finomságot.
#Amikor a hús már kellően megpuhult, hasítsd ketté a zacskót és piríts rá, amennyiben piros, ropogós sültre vágytok. Ilyenkor vigyázz, nehogy szárazra sikerüljön.


== Tippek ==

*Ha locsolsz egy kis sört a húsra a zacskóba, akkor még ízesebb lesz és ropogósra fog megsülni.
#Kis vajat is dobhatsz a húsokra apró kockákra vágva, úgy még finomabb lesz.
#A vöröshagyma is nagyot dob az ízén, vágd nagyobb cikkekre és pakold a húsra.
#Még kenyeret is süthetsz sütőzacskóban, amiben így biztos nem fog kiszáradni. Az összegyúrt tésztát kelés után tedd a zacskóba, hintsd meg kevés vízzel, majd zárd le a zacskót. Innentől kezdve ugyanúgy működik, mintha húst sütnél.
#Ha a zacskód nincs ellátva zárószalaggal, akkor vagy becsomózva tudod lezárni,, vagy a saját anyagából levágott csíkkal bekötni.



== Amire szükséged lehet ==

*Sütőzacskó
*Hús
*Fűszerek, só, liszt
*Krumpli, hagyma, zöldség, gyümölcs


== Figyelmeztetések ==

* Ne csavard a hőfokot 200 fok fölé, mert a zacskó kidurranhat.
*A gőz hatására a zacskó meg fog duzzadni, éppen ezért vigyázz, hogy legyen elég helye, nehogy hozzáérve a sütő forró oldalához kidurranjon.
*Ha zöldségeket raksz a hús mellé, pl.: sárgarépát, akkor ne vágd túl kicsi darabokra, mert megéghetn. Próbáld úgy betenni a sütnivalókat, hogy kb. ugyanakkora darabok legyenek, vagy ami nehezebben puhul meg, azt lehet kisebb darabokra vágni.
*A zacskó felnyitásakor vigyázz, ne hajolj fölé, mert a gőz hirtelen kicsaphat.


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.nosalty.hu/praktika/sutozacsko Sütőzacskó]
* [http://hvg.hu/gasztronomia/20131021_Mire_jo_a_sutozacsko__recept Mire jó a sütőzacskó]
* [http://anyafoz.hu/receptek/a-sutozacsko-dicserete/ A sütőzacskó dicsérete]

[[Kategória:Étel-ital]]
966
szerkesztés