„A lilakáposztát felhasználni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Lépések) |
(→Tippek) |
||
(4 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell a lilakáposztát felhasználni? == | == Hogyan kell a lilakáposztát felhasználni? == | ||
− | [[Fájl:Lila_kaposzta.jpg|right|250px]] A zöldségek népszerűségi és egyben fogyasztási listájának végén kullog a lilakáposzta, mondhatni | + | [[Fájl:Lila_kaposzta.jpg|right|250px]] A zöldségek népszerűségi és egyben fogyasztási listájának végén kullog a lilakáposzta, mondhatni méltatlanul. Sokan nem szeretik, pedig a szervezet számára igazi ásvány- és vitaminbomba. Élettani hatásai közé tartozik, hogy serkenti az agyműködést (megelőzi az Alzheimer-kór kialakulását), jó a szemre, méregtelenítő és gyulladáscsökkentő funkciót tölt be, javítja az emésztést, véd a rák ellen és erősíti az immunrendszert. Fogyasztásával csak jót teszel magadnak, ami a következő ínycsiklandozó recept kipróbálásával igazi élmény lesz. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
7. sor: | 7. sor: | ||
#'''Készíts belőle salátát.''' A lilakáposztára a többség automatikusan párolt káposztaként gondol, de érdemes nyersen elkészíteni, mert így károsodás nélkül benne maradnak a tápanyagok. Öntettel nyakon öntve a káposzta meg fog puhulni, így nincs szükség párolásra sem. A következő recept egy édeskésebb ízvilágú salátaverzió, viszont minden olyan hozzávalót tartalmaz, amelyek összeérve igazi finomsággá varázsolják a káposztát, még ha így az elején kicsit nehéz is ezt elhinni. | #'''Készíts belőle salátát.''' A lilakáposztára a többség automatikusan párolt káposztaként gondol, de érdemes nyersen elkészíteni, mert így károsodás nélkül benne maradnak a tápanyagok. Öntettel nyakon öntve a káposzta meg fog puhulni, így nincs szükség párolásra sem. A következő recept egy édeskésebb ízvilágú salátaverzió, viszont minden olyan hozzávalót tartalmaz, amelyek összeérve igazi finomsággá varázsolják a káposztát, még ha így az elején kicsit nehéz is ezt elhinni. | ||
#*A lilakáposztát mosd meg, majd vágd négybe. Minden negyedet keresztbe, minél vékonyabban szeletelj fel. Amikor a torzsájához érsz, azt is nyugodtan felvághatod vékonyan, mivel ebben koncentráltabban vannak jelen a káposzta hatóanyagai. | #*A lilakáposztát mosd meg, majd vágd négybe. Minden negyedet keresztbe, minél vékonyabban szeletelj fel. Amikor a torzsájához érsz, azt is nyugodtan felvághatod vékonyan, mivel ebben koncentráltabban vannak jelen a káposzta hatóanyagai. | ||
− | #*Darabolj fel két almát kis kockákra. Legjobb, ha édes típusú, sárga almát | + | #*Darabolj fel két almát kis kockákra. Legjobb, ha édes típusú, sárga almát választasz. |
#*Reszelj le egy sárgarépát. | #*Reszelj le egy sárgarépát. | ||
#*Vágj össze egy fél fej vöröshagymát nagyobb, de vékony csíkokra. | #*Vágj össze egy fél fej vöröshagymát nagyobb, de vékony csíkokra. | ||
− | #*Mindössze 5 szelet kígyóuborkára lesz még | + | #*Mindössze 5 szelet kígyóuborkára lesz még szükséged, amitől frissebb, zamatosabb lesz a saláta, de mégsem veszi át annyira az erős uborka ízt. Az 5 karika uborkát vágd pici kockákra. |
#*Öntetnek keverj össze joghurtot, tejfölt, mézet, olívaolajat és mustárt. Szórj bele borsot, és kicsit több sót, mert a káposzta úgyis felveszi, és úgy finom, ha van íze. Nyomj bele 1 kis gerezd fokhagymát. Fokhagymából azért nem kell sok, mert alapjában véve ez egy édeskésebb saláta lesz. | #*Öntetnek keverj össze joghurtot, tejfölt, mézet, olívaolajat és mustárt. Szórj bele borsot, és kicsit több sót, mert a káposzta úgyis felveszi, és úgy finom, ha van íze. Nyomj bele 1 kis gerezd fokhagymát. Fokhagymából azért nem kell sok, mert alapjában véve ez egy édeskésebb saláta lesz. | ||
#*Minden összetevőt tegyél egy nagy tálba és keverd össze. Csapj hozzá 2 marék mazsolát is. | #*Minden összetevőt tegyél egy nagy tálba és keverd össze. Csapj hozzá 2 marék mazsolát is. | ||
19. sor: | 19. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | *Ha fogyókúrázol, akkor a | + | *Ha fogyókúrázol, akkor a lilakáposzta-salátát neked találták ki, mivel étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti és egyben táplál is. |
− | *Vásárlásnál az élénk színű, nem túl sötét, kemény példányokat válogasd ki. *Figyeld, hogy a külső levelei ne legyenek fonnyadtak. A kisebb | + | *Csirkemellhez adva köretként ideális ebéd. |
+ | *Vásárlásnál az élénk színű, nem túl sötét, kemény példányokat válogasd ki. | ||
+ | *Figyeld, hogy a külső levelei ne legyenek fonnyadtak. A kisebb káposztafejek általában zsengébbek és édesebbek. | ||
*Mazsola helyett/mellett vörösáfonyával is készítheted. | *Mazsola helyett/mellett vörösáfonyával is készítheted. | ||
− | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == |
A lap jelenlegi, 2015. április 13., 10:06-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell a lilakáposztát felhasználni?
A zöldségek népszerűségi és egyben fogyasztási listájának végén kullog a lilakáposzta, mondhatni méltatlanul. Sokan nem szeretik, pedig a szervezet számára igazi ásvány- és vitaminbomba. Élettani hatásai közé tartozik, hogy serkenti az agyműködést (megelőzi az Alzheimer-kór kialakulását), jó a szemre, méregtelenítő és gyulladáscsökkentő funkciót tölt be, javítja az emésztést, véd a rák ellen és erősíti az immunrendszert. Fogyasztásával csak jót teszel magadnak, ami a következő ínycsiklandozó recept kipróbálásával igazi élmény lesz.
[szerkesztés] Lépések
- Készíts belőle salátát. A lilakáposztára a többség automatikusan párolt káposztaként gondol, de érdemes nyersen elkészíteni, mert így károsodás nélkül benne maradnak a tápanyagok. Öntettel nyakon öntve a káposzta meg fog puhulni, így nincs szükség párolásra sem. A következő recept egy édeskésebb ízvilágú salátaverzió, viszont minden olyan hozzávalót tartalmaz, amelyek összeérve igazi finomsággá varázsolják a káposztát, még ha így az elején kicsit nehéz is ezt elhinni.
- A lilakáposztát mosd meg, majd vágd négybe. Minden negyedet keresztbe, minél vékonyabban szeletelj fel. Amikor a torzsájához érsz, azt is nyugodtan felvághatod vékonyan, mivel ebben koncentráltabban vannak jelen a káposzta hatóanyagai.
- Darabolj fel két almát kis kockákra. Legjobb, ha édes típusú, sárga almát választasz.
- Reszelj le egy sárgarépát.
- Vágj össze egy fél fej vöröshagymát nagyobb, de vékony csíkokra.
- Mindössze 5 szelet kígyóuborkára lesz még szükséged, amitől frissebb, zamatosabb lesz a saláta, de mégsem veszi át annyira az erős uborka ízt. Az 5 karika uborkát vágd pici kockákra.
- Öntetnek keverj össze joghurtot, tejfölt, mézet, olívaolajat és mustárt. Szórj bele borsot, és kicsit több sót, mert a káposzta úgyis felveszi, és úgy finom, ha van íze. Nyomj bele 1 kis gerezd fokhagymát. Fokhagymából azért nem kell sok, mert alapjában véve ez egy édeskésebb saláta lesz.
- Minden összetevőt tegyél egy nagy tálba és keverd össze. Csapj hozzá 2 marék mazsolát is.
- Hagyd, hogy egy kicsit érjenek össze az ízek, és már fogyasztható is.
- Szép lila színe miatt nagyon látványos a tányéron, kísérletezz a tálalással.
- Egyéb felhasználási lehetőségeit is kísérletezd ki. Próbálgasd milyen ízvilággal érdemes még a káposztát ötvözni, akár turmixként vagy mártogatósként is elkészíteni, esetleg simán olívaolajon megpirítva köretként. Lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésedre, hogy ne csak párolt káposztaként gondolj rá a későbbiekben.
[szerkesztés] Tippek
- Ha fogyókúrázol, akkor a lilakáposzta-salátát neked találták ki, mivel étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti és egyben táplál is.
- Csirkemellhez adva köretként ideális ebéd.
- Vásárlásnál az élénk színű, nem túl sötét, kemény példányokat válogasd ki.
- Figyeld, hogy a külső levelei ne legyenek fonnyadtak. A kisebb káposztafejek általában zsengébbek és édesebbek.
- Mazsola helyett/mellett vörösáfonyával is készítheted.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
4 adaghoz:
- 1 kisebb fej lilakáposzta
- 2 édes alma
- 2 marék mazsola
- 1 sárgarépa
- fél fej vöröshagyma
- 5 szelet kígyóuborka
Öntethez:
- 1 pohár élőflórás joghurt
- 3 evőkanál tejföl (krémesebb lesz tőle az öntet)
- 3 evőkanál méz
- 3 evőkanál mustár
- 1 kis gerezd fokhagyma
- fél evőkanál olívaolaj
- só, bors
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Rövid ideig, hideg helyen tárold a káposztát, ugyanis C-vitamin tartalma a tárolás során kb. 20 százalékkal csökken, ezért mihamarabb edd meg.