„Smoothie-t készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell smoothie-t készíteni? == Napjainkban egyre kedveltebb frissítők vagy akár tízórait és uzsonnát is kitevő italok a turmixok, shake-k és a smoothi…”) |
|||
(2 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell smoothie-t készíteni? == | == Hogyan kell smoothie-t készíteni? == | ||
− | |||
+ | [[Fájl:Smoothie.jpg|right|250px]]Napjainkban egyre kedveltebb frissítők, vagy akár tízórait és uzsonnát is kitevő italok a turmixok, shake-k és a smoothie-k. Ez a háromféle ital összetevőjében nagyon közel áll egymáshoz, de jó, ha tisztában vagyunk a különbségekkel. A turmix csak maga a gyümölcs, illetve zöldség összeturmixolva kis vízzel vagy tejjel, ízlés szerint édesítve, fűszerezve. A fagyi alapú shake-t összetört jéggel rázzák össze, amibe különböző gyümölcsök, zöldségek kerülhetnek, esetenként tejjel dúsítva. A sűrű smoothie egy alacsonyabb zsír-és cukortartalmú, viszont annál több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó ital, kizárólag növényi tejjel, tejszínnel, natúr joghurttal, illetve vízzel dúsítva. Rendkívül egészséges és jót tesz az emésztésnek. Most a smoothie elkészítésének titkairól olvashattok bővebben. | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | #A gyümölcsöket illetve zöldségeket préselve vagy turmixolva készítsd elő. | + | #A gyümölcsöket, illetve zöldségeket préselve vagy turmixolva készítsd elő. |
#*Ha fagyasztott gyümölcsöt használsz, először olvaszd fel. A nagyobb gyümölcsöket pedig vágd szét és magozd ki. | #*Ha fagyasztott gyümölcsöt használsz, először olvaszd fel. A nagyobb gyümölcsöket pedig vágd szét és magozd ki. | ||
− | #*A rostosabb alapanyagot turmixolni érdemes | + | #*A rostosabb alapanyagot turmixolni érdemes. Ilyenek például a sütőtök, barackfélék, málna, eper, avokádó, mangó. |
− | #*A kevésbé rostos összetevők inkább alkalmasak a préselésre | + | #*A kevésbé rostos összetevők inkább alkalmasak a préselésre. Ide sorolható például az alma, répa, ananász, cékla, spenót, zeller. A smoothie-kat mégis, többnyire turmixgéppel készítik. |
#Különböző színvariációkat keverhetsz a használt összetevőktől függően: | #Különböző színvariációkat keverhetsz a használt összetevőktől függően: | ||
#*Piros (pl.: cékla-répa-alma-meggy, eper-cseresznye-ribizli-banán) | #*Piros (pl.: cékla-répa-alma-meggy, eper-cseresznye-ribizli-banán) | ||
15. sor: | 15. sor: | ||
#*Narancssárga (pl.: ananász-barack-répa-narancs) | #*Narancssárga (pl.: ananász-barack-répa-narancs) | ||
#*Fehér (pl.: kókusz-őszibarack-körte-banán, alma-banán-menta) | #*Fehér (pl.: kókusz-őszibarack-körte-banán, alma-banán-menta) | ||
− | #A továbbiakban önts hozzá növényi tejet, tejszínt, vizet, natúr joghurtot vagy kaukázusi | + | #A továbbiakban önts hozzá növényi tejet, tejszínt, vizet, natúr joghurtot vagy kaukázusi kefirt, és keverd össze őket. |
− | #1 liter smoothie-hoz kb. 25-30 dkg apróra darabolt gyümölcs illetve zöldség kell és 7 dl folyadék. Abból a gyümölcsből vagy zöldségből adagold a legtöbbet, amit jobban szeretsz. | + | #1 liter smoothie-hoz kb. 25-30 dkg apróra darabolt gyümölcs, illetve zöldség kell, és 7 dl folyadék. Abból a gyümölcsből vagy zöldségből adagold a legtöbbet, amit jobban szeretsz. |
#Íz, textúra, krémesség, savasság tekintetében az ízlésednek megfelelően, bátran kísérletezz. | #Íz, textúra, krémesség, savasság tekintetében az ízlésednek megfelelően, bátran kísérletezz. | ||
#100%-os gyümölcslevekkel, teával is hígíthatod a készítményed. | #100%-os gyümölcslevekkel, teával is hígíthatod a készítményed. | ||
57. sor: | 57. sor: | ||
* [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/turmix_smoothie_vagy_shake/20120308110309 Smoothie készítés] | * [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/turmix_smoothie_vagy_shake/20120308110309 Smoothie készítés] | ||
* [http://divany.hu/eletmod/2012/01/11/smoothie_olcson_otthon/ Smoothie olcsón otthon] | * [http://divany.hu/eletmod/2012/01/11/smoothie_olcson_otthon/ Smoothie olcsón otthon] | ||
+ | |||
+ | [[Kategória:Egészség]] | ||
+ | [[Kategória:Étel-ital]] | ||
[[Kategória:Egészség]] | [[Kategória:Egészség]] | ||
[[Kategória:Étel-ital]] | [[Kategória:Étel-ital]] |
A lap jelenlegi, 2015. április 9., 14:35-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell smoothie-t készíteni?
Napjainkban egyre kedveltebb frissítők, vagy akár tízórait és uzsonnát is kitevő italok a turmixok, shake-k és a smoothie-k. Ez a háromféle ital összetevőjében nagyon közel áll egymáshoz, de jó, ha tisztában vagyunk a különbségekkel. A turmix csak maga a gyümölcs, illetve zöldség összeturmixolva kis vízzel vagy tejjel, ízlés szerint édesítve, fűszerezve. A fagyi alapú shake-t összetört jéggel rázzák össze, amibe különböző gyümölcsök, zöldségek kerülhetnek, esetenként tejjel dúsítva. A sűrű smoothie egy alacsonyabb zsír-és cukortartalmú, viszont annál több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó ital, kizárólag növényi tejjel, tejszínnel, natúr joghurttal, illetve vízzel dúsítva. Rendkívül egészséges és jót tesz az emésztésnek. Most a smoothie elkészítésének titkairól olvashattok bővebben.
[szerkesztés] Lépések
- A gyümölcsöket, illetve zöldségeket préselve vagy turmixolva készítsd elő.
- Ha fagyasztott gyümölcsöt használsz, először olvaszd fel. A nagyobb gyümölcsöket pedig vágd szét és magozd ki.
- A rostosabb alapanyagot turmixolni érdemes. Ilyenek például a sütőtök, barackfélék, málna, eper, avokádó, mangó.
- A kevésbé rostos összetevők inkább alkalmasak a préselésre. Ide sorolható például az alma, répa, ananász, cékla, spenót, zeller. A smoothie-kat mégis, többnyire turmixgéppel készítik.
- Különböző színvariációkat keverhetsz a használt összetevőktől függően:
- Piros (pl.: cékla-répa-alma-meggy, eper-cseresznye-ribizli-banán)
- Zöld (pl.: sóska-zeller-paradicsom, brokkoli-saláta-kiwi-alma, spenót-alma-banán)
- Narancssárga (pl.: ananász-barack-répa-narancs)
- Fehér (pl.: kókusz-őszibarack-körte-banán, alma-banán-menta)
- A továbbiakban önts hozzá növényi tejet, tejszínt, vizet, natúr joghurtot vagy kaukázusi kefirt, és keverd össze őket.
- 1 liter smoothie-hoz kb. 25-30 dkg apróra darabolt gyümölcs, illetve zöldség kell, és 7 dl folyadék. Abból a gyümölcsből vagy zöldségből adagold a legtöbbet, amit jobban szeretsz.
- Íz, textúra, krémesség, savasság tekintetében az ízlésednek megfelelően, bátran kísérletezz.
- 100%-os gyümölcslevekkel, teával is hígíthatod a készítményed.
- A smoothie-t különlegessé teheted fűszerekkel (pl.: fahéj, kardamom, levendula, szegfűszeg), zöldfűszerekkel (pl.: menta, citromfű, bazsalikom) is.
- Ha nem elég édes a végeredmény, akkor természetes és egészséges édesítőként mézet tegyél bele.
- Díszítésként pár szem vagy kockára vágott gyümölcsöt is pottyanthatsz bele.
- Jéggel, jégkásával nyáron tökéletes hűsítő.
[szerkesztés] Tippek
- Szigorú vegetáriánusok is fogyaszthajták, mivel semmilyen állati eredetű termék nincs benne. A smoothie-k története ugyanis a 60-as évek amerikai vegetáriánus éttermeiben kezdődött.
- Fogyókúrázók ne édesítsék semmivel (édesítőszert sem ajánlom), viszont válasszanak édesebb gyümölcsöket az elkészítéséhez.
- Ha a gyümölcsöket inkább turmixolod és nem préseled, akkor több rostanyag marad benne, így később leszel éhes tőle, alkalmasabb a tízórai vagy uzsonna helyettesítésére.
- Ha gránátalmát szeretnél bele tenni, akkor vásárolj 100%-os gránátalma-levet a smoothiedhoz, mivel magát a gyümölcsöt elég nehéz feldolgozni. Érdemes beruházni rá, mert nagyon finom és egészséges.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Friss vagy fagyasztott gyümölcs, zöldség
- Fűszerek
- Növényi tej, tejszín (pl.: mandulatej, rizstej, kókusztej) vagy natúr joghurt, kaukázusi kefír
- Méz
- Víz
- Díszítéshez szívószál, kis esernyő
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Soha ne készítsd cukorral a smoothie-t. Helyette mézzel tudod édesíteni.
- A rostos, nem préselt gyümölcsléből, hanem turmix-szal készített változatú smoothie jobban megmozgatja a bélfraktusodat, viszont ha egyébként is rengeteg rostos ételt fogyasztassz, akkor csínján bánj vele.
- Ha nem vagy hozzászokva a rostos élelmiszerekhez, akkor kevesebbet, de sűrűbben fogyassz ilyesmit, hogy hozzászoktasd a szervezetedet.