„Kaukázusi kefírt készíteni otthon” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kaukázusi kefírt készíteni otthon? == A boltok polcain rengeteg féle-fajta joghurttal és kefírrel találkozhatunk. Általános elképzelés róluk, …”) |
(→Figyelmeztetések) |
||
(6 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | == Hogyan kell kaukázusi | + | == Hogyan kell kaukázusi kefirt készíteni otthon? == |
− | |||
− | |||
+ | [[Fájl:Kefir.jpg|right|250px]]A boltok polcain rengeteg féle-fajta joghurttal és kefirrel találkozhatunk. Általános elképzelés róluk, hogy ez az ember számára jótékony, probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszer pozitívan hat a bélflóránkra és segíti az emésztést. Ez így is van! Ez viszont csak akkor igaz, ha meg van bennük egy bizonyos baktériumszám, ugyanis kell az a mennyiség, amely túléli a gyomor savas közegét és eljut a belekig. Tehát vásárláskor figyeld, hogy a dobozra rá legyen írva, hogy élőflórás vagy probiotikus a készítmény, amit veszel. Az egyik leghatásosabb probiotikus étel a kaukázusi kefir, amit otthon is könnyen el tudsz készíteni. | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
#A tejet melegítsd fel szobahőmérsékletűre (20-25 C°-ra). Ezt legkönnyebben úgy érheted el, ha kiveszed a hűtőből és állni hagyod kint 1-2 órát. | #A tejet melegítsd fel szobahőmérsékletűre (20-25 C°-ra). Ezt legkönnyebben úgy érheted el, ha kiveszed a hűtőből és állni hagyod kint 1-2 órát. | ||
− | #Vegyél elő egy steril | + | #Vegyél elő egy steril befőttesüveget, amit nem is fogsz másra használni. Mérete akkora legyen, hogy a tej és a kefir csak ¾-ig töltse meg. |
− | #Most következzen a tej beoltása a | + | #Most következzen a tej beoltása a kefirben lévő gombákkal. 1 liter tejhez 4 evőkanálnyi kefirt számolj, majd jól keverd el benne. |
#Ezt rakd a befőttesüvegbe és zárd rá a tetejét. | #Ezt rakd a befőttesüvegbe és zárd rá a tetejét. | ||
− | #A készülő | + | #A készülő kefirt tedd árnyékos, 20 C° körüli helyre és egy napig hagyd állni. |
− | #Onnan tudod, hogy kész a | + | #Onnan tudod, hogy kész a kefir, hogy a gombák feljönnek a kefir felszínére, ahol különálló, krémes réteget képeznek. |
− | #Szűrd át a | + | #Szűrd át a kefirt egy pár mm lyukú szűrőn, így le tudod választani a gombákat, amiket le lehet fagyasztani, vagy pár napig vízben tárolni károsodás nélkül a következő használatig. |
− | #Ebből a mennyiségből kb. 8 dl | + | #Ebből a mennyiségből kb. 8 dl kefir fog készülni, amely már alkalmas is a fogyasztásra. |
− | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | *Napi 1-2 pohár | + | *Napi 1-2 pohár kefirt nyugodtan elfogyaszthatsz, ugyanis ez a mennyiség kellően kordában tartja a bélflórádat! |
*Probiotikus ételnek számítanak még az egyéb erjesztett, savanyított élelmiszerek is, mint pl. a savanyú káposzta, kovászos uborka, túró, sajt, stb. Ezeket is fogyaszd minél gyakrabban. | *Probiotikus ételnek számítanak még az egyéb erjesztett, savanyított élelmiszerek is, mint pl. a savanyú káposzta, kovászos uborka, túró, sajt, stb. Ezeket is fogyaszd minél gyakrabban. | ||
*Ilyen módszerrel joghurtot is készíthetsz. | *Ilyen módszerrel joghurtot is készíthetsz. | ||
− | *Antibiotikum szedését követően mindenképp nyomd tele magad probiotikus ételekkel, hogy minél hamarabb pótold az elpusztult | + | *Antibiotikum szedését követően mindenképp nyomd tele magad probiotikus ételekkel, hogy minél hamarabb pótold az elpusztult mikrobákat, regeneráld a bélflórádat, és helyreállítsd annak helyes működését. |
− | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | *4 evőkanál kaukázusi | + | *4 evőkanál kaukázusi kefir |
*1 liter 2,8 %-os tej (ha lehet, házi) | *1 liter 2,8 %-os tej (ha lehet, házi) | ||
− | * | + | *Befőttesüveg |
− | *Szűrő (ne fémből legyen) | + | *Szűrő (ne fémből legyen) |
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
35. sor: | 32. sor: | ||
*Sterilen, tisztán dolgozz. | *Sterilen, tisztán dolgozz. | ||
*A művelet során ne használj fém eszközöket, edényeket. | *A művelet során ne használj fém eszközöket, edényeket. | ||
− | *Ha a gombák megbarnultak, | + | *Ha a gombák megbarnultak, az azt jelenti, hogy elpusztultak és már nem lehet velük dolgozni. |
− | *Érdekes, hogy az érlelés idejétől függően más és más íze, valamint hatása lesz az elkészült | + | *Érdekes, hogy az érlelés idejétől függően más és más íze, valamint hatása lesz az elkészült kefirnek. A fél napon át érlelt kefir hashajtó hatású, a másfél napon át érlelt pedig hasfogó. Igény szerint lehet kísérletezni. |
− | *Az ún. prebiotikumok a probiotikus | + | *Az ún. prebiotikumok a probiotikus mikrobák táplálékai, amit a következő ételek is tartalmaznak: banán, hagyma, tej, zabpehely, stb. Egészséges étkezéssel ezeket megkapja a szervezetünk. |
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == |
A lap jelenlegi, 2015. április 9., 14:25-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell kaukázusi kefirt készíteni otthon?
A boltok polcain rengeteg féle-fajta joghurttal és kefirrel találkozhatunk. Általános elképzelés róluk, hogy ez az ember számára jótékony, probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszer pozitívan hat a bélflóránkra és segíti az emésztést. Ez így is van! Ez viszont csak akkor igaz, ha meg van bennük egy bizonyos baktériumszám, ugyanis kell az a mennyiség, amely túléli a gyomor savas közegét és eljut a belekig. Tehát vásárláskor figyeld, hogy a dobozra rá legyen írva, hogy élőflórás vagy probiotikus a készítmény, amit veszel. Az egyik leghatásosabb probiotikus étel a kaukázusi kefir, amit otthon is könnyen el tudsz készíteni.
[szerkesztés] Lépések
- A tejet melegítsd fel szobahőmérsékletűre (20-25 C°-ra). Ezt legkönnyebben úgy érheted el, ha kiveszed a hűtőből és állni hagyod kint 1-2 órát.
- Vegyél elő egy steril befőttesüveget, amit nem is fogsz másra használni. Mérete akkora legyen, hogy a tej és a kefir csak ¾-ig töltse meg.
- Most következzen a tej beoltása a kefirben lévő gombákkal. 1 liter tejhez 4 evőkanálnyi kefirt számolj, majd jól keverd el benne.
- Ezt rakd a befőttesüvegbe és zárd rá a tetejét.
- A készülő kefirt tedd árnyékos, 20 C° körüli helyre és egy napig hagyd állni.
- Onnan tudod, hogy kész a kefir, hogy a gombák feljönnek a kefir felszínére, ahol különálló, krémes réteget képeznek.
- Szűrd át a kefirt egy pár mm lyukú szűrőn, így le tudod választani a gombákat, amiket le lehet fagyasztani, vagy pár napig vízben tárolni károsodás nélkül a következő használatig.
- Ebből a mennyiségből kb. 8 dl kefir fog készülni, amely már alkalmas is a fogyasztásra.
[szerkesztés] Tippek
- Napi 1-2 pohár kefirt nyugodtan elfogyaszthatsz, ugyanis ez a mennyiség kellően kordában tartja a bélflórádat!
- Probiotikus ételnek számítanak még az egyéb erjesztett, savanyított élelmiszerek is, mint pl. a savanyú káposzta, kovászos uborka, túró, sajt, stb. Ezeket is fogyaszd minél gyakrabban.
- Ilyen módszerrel joghurtot is készíthetsz.
- Antibiotikum szedését követően mindenképp nyomd tele magad probiotikus ételekkel, hogy minél hamarabb pótold az elpusztult mikrobákat, regeneráld a bélflórádat, és helyreállítsd annak helyes működését.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 4 evőkanál kaukázusi kefir
- 1 liter 2,8 %-os tej (ha lehet, házi)
- Befőttesüveg
- Szűrő (ne fémből legyen)
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Sterilen, tisztán dolgozz.
- A művelet során ne használj fém eszközöket, edényeket.
- Ha a gombák megbarnultak, az azt jelenti, hogy elpusztultak és már nem lehet velük dolgozni.
- Érdekes, hogy az érlelés idejétől függően más és más íze, valamint hatása lesz az elkészült kefirnek. A fél napon át érlelt kefir hashajtó hatású, a másfél napon át érlelt pedig hasfogó. Igény szerint lehet kísérletezni.
- Az ún. prebiotikumok a probiotikus mikrobák táplálékai, amit a következő ételek is tartalmaznak: banán, hagyma, tej, zabpehely, stb. Egészséges étkezéssel ezeket megkapja a szervezetünk.