966
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell helyes kávézási szokást kialakítani? == right|250px A kávéról hallottunk már jót is rosszat is, mégis rengeteg ember napi r…”
== Hogyan kell helyes kávézási szokást kialakítani? ==
[[Fájl:Kávé.jpg|right|250px]] A kávéról hallottunk már jót is rosszat is, mégis rengeteg ember napi rutinjához, álmos reggeleihez és cukrászdába beülős beszélgetéseihez kapcsolódik a kávézás felemelő élménye. A kávé mindenki szervezetére hatással van, viszont egyéniség és mennyiségfüggő, hogy kire milyen mértékben hat. Helyes fogyasztási szokás kialakításával viszont negatív hatások nélkül élvezhetjük a kávézás boldog pillanatait.
== Lépések ==
#Legyen rendszer a kávéfogyasztásodban. Gondold át, hogy igényeid szerint mikor lenne leginkább szükséged egy kis kávészünetre illetve koffeinadagra.
#Napi 1-2 csészével kimondottan egészséges. Jó hatásai közé tartozik, hogy tele van antioxidánssal, vitaminnal, növeli a koncentrálóképességet, csökkenti a vérrögképződés kockázatát. [http://semmelweisfigyelo.hu/hu/osszes_kiemelt_cikk/hir/2771 Erről bővebben itt olvashatsz]
#Viszont napi 2-3 csészénél több senkinek sem ajánlott, mert fejfájást, heves szívdobogást, verejtékezést, remegést vagy akár rosszullétet is okozhat. Ezek a tünetek napi 300 mg koffeinadag fölött mutatkoznak. Jótékony hatásai 200 mg alatt figyelhetők meg.
#2 kávé ivása közt teljen el legalább 4 óra.
#Ne 14:00 óra utánra időzítsd a nagy kávézásokat, mivel pár óra kell, hogy a koffein hatása kiürüljön a szervezetből. Ez álmatlanságot okozhat, ha érzékeny vagy rá. Délutáni italként inkább próbáld ki a koffeinmentes cikóriát, ami egyben egészséges is.
#Ne igyál éhgyomorra kávét! Mindenképp egyél előtte legalább egy kekszet vagy öntsd fel tejjel, ugyanis savas ph-ja miatt gyomorégést okoz.
#Válassz jó minőségű kávét. A minőség függ a kávé:
#*fajtájától
#*pörköléstől
#*elkészítésétől
#*tárolási módjától
#*az őrlés és az elfogyasztás között eltelt időtől.
#Jó megoldás lehet, hogy a minőségi, jó pörkölésű kávébabot magadnak őröld le darálóval, majd frissen főzd és idd meg. Ilyenkor biztosan aromadús, finom kávét kapsz végeredményként. Ehhez három fő komponensre kell figyelned:
#*A jó eszpressó 20-25 mp alatt készül el, ami elegendő idő ahhoz, hogy a forró vízbe kioldódjanak a megfelelő íz-, és aromaanyagok, viszont a káros és rossz ízt okozó kémiai anyagok nem kerülnek bele az italba. Az eszpresszó emellett sok kávéital alapja.
#*Pörköléstől függően különböző ízű, hatású és aromájú kávék készülnek. Vásárlás előtt olvasd el mi áll a csomagoláson.[http://www.kavezona.hu/kave-porkolesi-tipusok.html A pörkölések típusairól itt olvashatsz]
#*Jó daráló és kávéfőző.
#A kávé ne töltsön be étkezéshelyettesítő funkciót az életedbe!
#Ha életviteled miatt időnként 24 órán át tartó hatást vársz a kávétól, akkor alacsony koffeintartalmú kávét válassz, gyakrabban fogyasztva. Ám ne vidd túlzásba ezt sem, mert hamar kimerülhet a szervezeted.
== Tippek ==
*Egészségesebb ha kávédat cukor nélkül fogyasztod, illetve mézet vagy egyéb természetes édesítőt teszel bele (pl: xilit).
*A jó minőségű, helyesen pörkölt kávé finom, különleges íze üresen vagy tejjel jön ki igazán. A baristáktól külön praktikákat is elleshetsz, ugyanis ők a jó kávé elkészítésének igazi mesterei közé tartoznak. A kávé szerelmeseinek ajánlatos kipróbálni ezt az italt egy újhullámos kávézóban.
*Igényes helyeken azért szoktak felszolgálni vizet a kávé mellé, hogy azt idd meg először. Ugyanis leöblítve a nyelved az ízlelőbimbóid még érzékenyebbé válnak. Ha meg akarod adni a módját, ezt a szokást otthon is bevezetheted.
*Ha csak az íze miatt iszod a kávét, akkor választhatsz koffeinmentes verziót is, esetleg cikóriát.
*Különleges ízekre vágyva ízesítheted a kávédat chilivel, fahéjjal, kókuszreszelékkel, mogyorókrémmel, stb.
*Fantázianeveket is kitalálhatsz a kávéspecialitásaidnak.
== Amire szükséged lehet ==
*Kávéfőző, daráló
*Kávé
*Tej, tejszín
*Cukor/méz
== Figyelmeztetések ==
*Becsapós, hogy ha hosszú kávét iszol, akkor annak lágyabb íze miatt sokan azt hiszik, hogy kevés koffeint tartalmaz, míg az erőteljes aromájú fekete kávéban több a koffein. Ugyanannyi koffeint is tartalmazhatnak, ez független az íztől. Készítésnél kell odafigyelni arra, hogy milyen erősségű kávét szeretnél végeredményként kapni. Viszonyításként egy csésze eszpresszó átlagosan 40-80 mg, míg egy tejes hosszúkávé kb. 120 mg koffeint tartalmaz [http://www.caffeservice.hu/index.php?center=koffein A koffeintartalomról bővebben itt olvashatsz]
*A kávét tartsd aromavédő dobozban, zacskóban.
*Ami kis mértékben egészségmegőrző és jótékony hatású, az nagy mértékben ellenkező hatást válhat ki.
*Ne fogyassz kávé mellett energiaitalt.
*A kávé vízhajtó hatású, ezért igyál mellette kellő mennyiségű vizet.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://elib.kkf.hu/edip/D_14935.pdf A Nespresso]
* [http://instantreka.blog.hu/ Kávétúra]
* [http://www.kavezona.hu/eszpresszo.html Eszpresszo]
* [http://antalvali.com/kave-fekete-forro-pokol-angyal-edes.html A kávézásról]
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1v%C3%A9 A kávé]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Kávé.jpg|right|250px]] A kávéról hallottunk már jót is rosszat is, mégis rengeteg ember napi rutinjához, álmos reggeleihez és cukrászdába beülős beszélgetéseihez kapcsolódik a kávézás felemelő élménye. A kávé mindenki szervezetére hatással van, viszont egyéniség és mennyiségfüggő, hogy kire milyen mértékben hat. Helyes fogyasztási szokás kialakításával viszont negatív hatások nélkül élvezhetjük a kávézás boldog pillanatait.
== Lépések ==
#Legyen rendszer a kávéfogyasztásodban. Gondold át, hogy igényeid szerint mikor lenne leginkább szükséged egy kis kávészünetre illetve koffeinadagra.
#Napi 1-2 csészével kimondottan egészséges. Jó hatásai közé tartozik, hogy tele van antioxidánssal, vitaminnal, növeli a koncentrálóképességet, csökkenti a vérrögképződés kockázatát. [http://semmelweisfigyelo.hu/hu/osszes_kiemelt_cikk/hir/2771 Erről bővebben itt olvashatsz]
#Viszont napi 2-3 csészénél több senkinek sem ajánlott, mert fejfájást, heves szívdobogást, verejtékezést, remegést vagy akár rosszullétet is okozhat. Ezek a tünetek napi 300 mg koffeinadag fölött mutatkoznak. Jótékony hatásai 200 mg alatt figyelhetők meg.
#2 kávé ivása közt teljen el legalább 4 óra.
#Ne 14:00 óra utánra időzítsd a nagy kávézásokat, mivel pár óra kell, hogy a koffein hatása kiürüljön a szervezetből. Ez álmatlanságot okozhat, ha érzékeny vagy rá. Délutáni italként inkább próbáld ki a koffeinmentes cikóriát, ami egyben egészséges is.
#Ne igyál éhgyomorra kávét! Mindenképp egyél előtte legalább egy kekszet vagy öntsd fel tejjel, ugyanis savas ph-ja miatt gyomorégést okoz.
#Válassz jó minőségű kávét. A minőség függ a kávé:
#*fajtájától
#*pörköléstől
#*elkészítésétől
#*tárolási módjától
#*az őrlés és az elfogyasztás között eltelt időtől.
#Jó megoldás lehet, hogy a minőségi, jó pörkölésű kávébabot magadnak őröld le darálóval, majd frissen főzd és idd meg. Ilyenkor biztosan aromadús, finom kávét kapsz végeredményként. Ehhez három fő komponensre kell figyelned:
#*A jó eszpressó 20-25 mp alatt készül el, ami elegendő idő ahhoz, hogy a forró vízbe kioldódjanak a megfelelő íz-, és aromaanyagok, viszont a káros és rossz ízt okozó kémiai anyagok nem kerülnek bele az italba. Az eszpresszó emellett sok kávéital alapja.
#*Pörköléstől függően különböző ízű, hatású és aromájú kávék készülnek. Vásárlás előtt olvasd el mi áll a csomagoláson.[http://www.kavezona.hu/kave-porkolesi-tipusok.html A pörkölések típusairól itt olvashatsz]
#*Jó daráló és kávéfőző.
#A kávé ne töltsön be étkezéshelyettesítő funkciót az életedbe!
#Ha életviteled miatt időnként 24 órán át tartó hatást vársz a kávétól, akkor alacsony koffeintartalmú kávét válassz, gyakrabban fogyasztva. Ám ne vidd túlzásba ezt sem, mert hamar kimerülhet a szervezeted.
== Tippek ==
*Egészségesebb ha kávédat cukor nélkül fogyasztod, illetve mézet vagy egyéb természetes édesítőt teszel bele (pl: xilit).
*A jó minőségű, helyesen pörkölt kávé finom, különleges íze üresen vagy tejjel jön ki igazán. A baristáktól külön praktikákat is elleshetsz, ugyanis ők a jó kávé elkészítésének igazi mesterei közé tartoznak. A kávé szerelmeseinek ajánlatos kipróbálni ezt az italt egy újhullámos kávézóban.
*Igényes helyeken azért szoktak felszolgálni vizet a kávé mellé, hogy azt idd meg először. Ugyanis leöblítve a nyelved az ízlelőbimbóid még érzékenyebbé válnak. Ha meg akarod adni a módját, ezt a szokást otthon is bevezetheted.
*Ha csak az íze miatt iszod a kávét, akkor választhatsz koffeinmentes verziót is, esetleg cikóriát.
*Különleges ízekre vágyva ízesítheted a kávédat chilivel, fahéjjal, kókuszreszelékkel, mogyorókrémmel, stb.
*Fantázianeveket is kitalálhatsz a kávéspecialitásaidnak.
== Amire szükséged lehet ==
*Kávéfőző, daráló
*Kávé
*Tej, tejszín
*Cukor/méz
== Figyelmeztetések ==
*Becsapós, hogy ha hosszú kávét iszol, akkor annak lágyabb íze miatt sokan azt hiszik, hogy kevés koffeint tartalmaz, míg az erőteljes aromájú fekete kávéban több a koffein. Ugyanannyi koffeint is tartalmazhatnak, ez független az íztől. Készítésnél kell odafigyelni arra, hogy milyen erősségű kávét szeretnél végeredményként kapni. Viszonyításként egy csésze eszpresszó átlagosan 40-80 mg, míg egy tejes hosszúkávé kb. 120 mg koffeint tartalmaz [http://www.caffeservice.hu/index.php?center=koffein A koffeintartalomról bővebben itt olvashatsz]
*A kávét tartsd aromavédő dobozban, zacskóban.
*Ami kis mértékben egészségmegőrző és jótékony hatású, az nagy mértékben ellenkező hatást válhat ki.
*Ne fogyassz kávé mellett energiaitalt.
*A kávé vízhajtó hatású, ezért igyál mellette kellő mennyiségű vizet.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://elib.kkf.hu/edip/D_14935.pdf A Nespresso]
* [http://instantreka.blog.hu/ Kávétúra]
* [http://www.kavezona.hu/eszpresszo.html Eszpresszo]
* [http://antalvali.com/kave-fekete-forro-pokol-angyal-edes.html A kávézásról]
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1v%C3%A9 A kávé]
[[Kategória:Étel-ital]]