„Helyes kávézási szokást kialakítani” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell helyes kávézási szokást kialakítani? == right|250px A kávéról hallottunk már jót is rosszat is, mégis rengeteg ember napi r…”) |
(Nincs különbség)
|
A lap 2015. február 28., 14:33-kori változata
Hogyan kell helyes kávézási szokást kialakítani?
A kávéról hallottunk már jót is rosszat is, mégis rengeteg ember napi rutinjához, álmos reggeleihez és cukrászdába beülős beszélgetéseihez kapcsolódik a kávézás felemelő élménye. A kávé mindenki szervezetére hatással van, viszont egyéniség és mennyiségfüggő, hogy kire milyen mértékben hat. Helyes fogyasztási szokás kialakításával viszont negatív hatások nélkül élvezhetjük a kávézás boldog pillanatait.
Lépések
- Legyen rendszer a kávéfogyasztásodban. Gondold át, hogy igényeid szerint mikor lenne leginkább szükséged egy kis kávészünetre illetve koffeinadagra.
- Napi 1-2 csészével kimondottan egészséges. Jó hatásai közé tartozik, hogy tele van antioxidánssal, vitaminnal, növeli a koncentrálóképességet, csökkenti a vérrögképződés kockázatát. Erről bővebben itt olvashatsz
- Viszont napi 2-3 csészénél több senkinek sem ajánlott, mert fejfájást, heves szívdobogást, verejtékezést, remegést vagy akár rosszullétet is okozhat. Ezek a tünetek napi 300 mg koffeinadag fölött mutatkoznak. Jótékony hatásai 200 mg alatt figyelhetők meg.
- 2 kávé ivása közt teljen el legalább 4 óra.
- Ne 14:00 óra utánra időzítsd a nagy kávézásokat, mivel pár óra kell, hogy a koffein hatása kiürüljön a szervezetből. Ez álmatlanságot okozhat, ha érzékeny vagy rá. Délutáni italként inkább próbáld ki a koffeinmentes cikóriát, ami egyben egészséges is.
- Ne igyál éhgyomorra kávét! Mindenképp egyél előtte legalább egy kekszet vagy öntsd fel tejjel, ugyanis savas ph-ja miatt gyomorégést okoz.
- Válassz jó minőségű kávét. A minőség függ a kávé:
- fajtájától
- pörköléstől
- elkészítésétől
- tárolási módjától
- az őrlés és az elfogyasztás között eltelt időtől.
- Jó megoldás lehet, hogy a minőségi, jó pörkölésű kávébabot magadnak őröld le darálóval, majd frissen főzd és idd meg. Ilyenkor biztosan aromadús, finom kávét kapsz végeredményként. Ehhez három fő komponensre kell figyelned:
- A jó eszpressó 20-25 mp alatt készül el, ami elegendő idő ahhoz, hogy a forró vízbe kioldódjanak a megfelelő íz-, és aromaanyagok, viszont a káros és rossz ízt okozó kémiai anyagok nem kerülnek bele az italba. Az eszpresszó emellett sok kávéital alapja.
- Pörköléstől függően különböző ízű, hatású és aromájú kávék készülnek. Vásárlás előtt olvasd el mi áll a csomagoláson.A pörkölések típusairól itt olvashatsz
- Jó daráló és kávéfőző.
- A kávé ne töltsön be étkezéshelyettesítő funkciót az életedbe!
- Ha életviteled miatt időnként 24 órán át tartó hatást vársz a kávétól, akkor alacsony koffeintartalmú kávét válassz, gyakrabban fogyasztva. Ám ne vidd túlzásba ezt sem, mert hamar kimerülhet a szervezeted.
Tippek
- Egészségesebb ha kávédat cukor nélkül fogyasztod, illetve mézet vagy egyéb természetes édesítőt teszel bele (pl: xilit).
- A jó minőségű, helyesen pörkölt kávé finom, különleges íze üresen vagy tejjel jön ki igazán. A baristáktól külön praktikákat is elleshetsz, ugyanis ők a jó kávé elkészítésének igazi mesterei közé tartoznak. A kávé szerelmeseinek ajánlatos kipróbálni ezt az italt egy újhullámos kávézóban.
- Igényes helyeken azért szoktak felszolgálni vizet a kávé mellé, hogy azt idd meg először. Ugyanis leöblítve a nyelved az ízlelőbimbóid még érzékenyebbé válnak. Ha meg akarod adni a módját, ezt a szokást otthon is bevezetheted.
- Ha csak az íze miatt iszod a kávét, akkor választhatsz koffeinmentes verziót is, esetleg cikóriát.
- Különleges ízekre vágyva ízesítheted a kávédat chilivel, fahéjjal, kókuszreszelékkel, mogyorókrémmel, stb.
- Fantázianeveket is kitalálhatsz a kávéspecialitásaidnak.
Amire szükséged lehet
- Kávéfőző, daráló
- Kávé
- Tej, tejszín
- Cukor/méz
Figyelmeztetések
- Becsapós, hogy ha hosszú kávét iszol, akkor annak lágyabb íze miatt sokan azt hiszik, hogy kevés koffeint tartalmaz, míg az erőteljes aromájú fekete kávéban több a koffein. Ugyanannyi koffeint is tartalmazhatnak, ez független az íztől. Készítésnél kell odafigyelni arra, hogy milyen erősségű kávét szeretnél végeredményként kapni. Viszonyításként egy csésze eszpresszó átlagosan 40-80 mg, míg egy tejes hosszúkávé kb. 120 mg koffeint tartalmaz A koffeintartalomról bővebben itt olvashatsz
- A kávét tartsd aromavédő dobozban, zacskóban.
- Ami kis mértékben egészségmegőrző és jótékony hatású, az nagy mértékben ellenkező hatást válhat ki.
- Ne fogyassz kávé mellett energiaitalt.
- A kávé vízhajtó hatású, ezért igyál mellette kellő mennyiségű vizet.