„Meghámozni az ananászt” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Kapcsolódó források, hivatkozások) |
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 185.31.33.124 (vita) szerkesztéséről Kiscsillag szerkesztésére) |
||
28. sor: | 28. sor: | ||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
− | |||
* [http://okoriegeszseg.shp.hu/hpc/web.php?a=okoriegeszseg&o=ananasz_Zt0f Ananász] | * [http://okoriegeszseg.shp.hu/hpc/web.php?a=okoriegeszseg&o=ananasz_Zt0f Ananász] | ||
[[Kategória:Étel-ital]] | [[Kategória:Étel-ital]] |
A lap jelenlegi, 2015. február 16., 10:55-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell meghámozni az ananászt?
Az ananász sokak nagy kedvence, ugyanakkor mivel nem éppen olcsó gyümölcsről van szó, érdemes odafigyelni arra, hogy úgy hámozzuk meg, hogy ne kelljen a felét kidobni.
[szerkesztés] Lépések
- Fogjuk meg egyik kezünkkel az ananászt, a másikkal pedig a leveleket, és egy erős mozdulattal csavarjuk ki azokat.
- Éles késsel alul-fölül vágjunk le egy-egy karikát. Kisebb karikákat vágjunk addig, míg olyan részig nem jutunk, ami már láthatóan jó.
- Egy jó késsel vékonyan, az ananász alakját követve vágjuk le a héjat. Ha túl vastagon csináljuk, sok értékes gyümölcshús odavész. A kis „szemekkel” egyelőre ne törődjünk, azt majd a következő lépésben távolítjuk el.
- Most jön a titok: az ananász „szemei” spirál alakban helyezkednek el a gyümölcsön. Ezért a spirál vonalainál ék alakban vágjuk be az ananászt kb. másfél centiméter mélyen, így eltávolítjuk a szúrós tüskéket.
[szerkesztés] Tippek
- Ha a torzsa nem kemény, akkor nem kell eltávolítani, ugyanúgy megehető, mint a többi része a hámozott gyümölcsnek.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- éles kés
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Bár gyakran alkotóeleme alkoholos italoknak, az alkohol nem engedi kiürülni a benne található szerotonint, ami hányáshoz, hasmenéshez vezethet.