„Meghámozni az ananászt” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Hogyan kell meghámozni az ananászt?) |
(→Kapcsolódó források, hivatkozások) |
||
28. sor: | 28. sor: | ||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
+ | * [http://eptestben.com/az-ananasz-kaloria-es-vitamintartalma/ Az ananász vitamin- és tápanyagtáblázata] | ||
* [http://okoriegeszseg.shp.hu/hpc/web.php?a=okoriegeszseg&o=ananasz_Zt0f Ananász] | * [http://okoriegeszseg.shp.hu/hpc/web.php?a=okoriegeszseg&o=ananasz_Zt0f Ananász] | ||
[[Kategória:Étel-ital]] | [[Kategória:Étel-ital]] |
A lap 2015. február 15., 20:58-kori változata
Hogyan kell meghámozni az ananászt?
Az ananász sokak nagy kedvence, ugyanakkor mivel nem éppen olcsó gyümölcsről van szó, érdemes odafigyelni arra, hogy úgy hámozzuk meg, hogy ne kelljen a felét kidobni.
Lépések
- Fogjuk meg egyik kezünkkel az ananászt, a másikkal pedig a leveleket, és egy erős mozdulattal csavarjuk ki azokat.
- Éles késsel alul-fölül vágjunk le egy-egy karikát. Kisebb karikákat vágjunk addig, míg olyan részig nem jutunk, ami már láthatóan jó.
- Egy jó késsel vékonyan, az ananász alakját követve vágjuk le a héjat. Ha túl vastagon csináljuk, sok értékes gyümölcshús odavész. A kis „szemekkel” egyelőre ne törődjünk, azt majd a következő lépésben távolítjuk el.
- Most jön a titok: az ananász „szemei” spirál alakban helyezkednek el a gyümölcsön. Ezért a spirál vonalainál ék alakban vágjuk be az ananászt kb. másfél centiméter mélyen, így eltávolítjuk a szúrós tüskéket.
Tippek
- Ha a torzsa nem kemény, akkor nem kell eltávolítani, ugyanúgy megehető, mint a többi része a hámozott gyümölcsnek.
Amire szükséged lehet
- éles kés
Figyelmeztetések
- Bár gyakran alkotóeleme alkoholos italoknak, az alkohol nem engedi kiürülni a benne található szerotonint, ami hányáshoz, hasmenéshez vezethet.