„Fagyasztani” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell fagyasztani? == Bár a frissen elkészült ételnél nincs jobb, mégis, ha túlméreteztük az ételadagot, vagy váratlanul nagyobb mennyiségű ételt k…”) |
|||
(3 közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell fagyasztani? == | == Hogyan kell fagyasztani? == | ||
− | Bár a frissen elkészült ételnél nincs jobb, mégis, ha túlméreteztük az ételadagot, vagy váratlanul nagyobb mennyiségű ételt kapunk, érdemes megőrizni szűkösebb időkre. A fagyasztóba tárolva hosszú ideig megőrizheted az értékes falatokat, hogy aztán egy alkalmas pillanatban örömmel fogyaszthasd. De hogyan is lehet okosan kihasználni a fagyasztó adta lehetőségeket? | + | [[Fájl:Fagyasztas.jpg|right|150px]]Bár a frissen elkészült ételnél nincs jobb, mégis, ha túlméreteztük az ételadagot, vagy váratlanul nagyobb mennyiségű ételt kapunk, érdemes megőrizni szűkösebb időkre. A fagyasztóba tárolva hosszú ideig megőrizheted az értékes falatokat, hogy aztán egy alkalmas pillanatban örömmel fogyaszthasd. De hogyan is lehet okosan kihasználni a fagyasztó adta lehetőségeket? |
− | |||
== Lépések == | == Lépések == | ||
9. sor: | 8. sor: | ||
# A tároláshoz légmentesen záró edényt vagy zacskót használj. | # A tároláshoz légmentesen záró edényt vagy zacskót használj. | ||
# Mindent, amit beteszel a hűtőbe, címkézz meg. A címkén szerepeljen a fagyasztás dátuma, a csomag tartalma, esetleg az adagok száma. | # Mindent, amit beteszel a hűtőbe, címkézz meg. A címkén szerepeljen a fagyasztás dátuma, a csomag tartalma, esetleg az adagok száma. | ||
− | # Ha folyékony vagy | + | # Ha folyékony vagy félig folyékony ételeket fagyasztasz le, akkor tedd lehetővé a tágulást, hagy egy ki helyet a tároló edény pereme alatt. |
# Vizesen ne fagyassz le semmit, mert jegesedést okozhat. | # Vizesen ne fagyassz le semmit, mert jegesedést okozhat. | ||
− | # | + | # '''Gyümölcsöket''' kisebb edényekbe, dobozokba érdemes tárolni, fagyasztani. |
− | + | # A '''húsokat''' minden mennyiségben fagyaszthatod. Érdemes felhasználásuk szerint csoportosítva elrakni a fagyasztóba. Szeletelve is tárolhatod, minden szelet közé fóliát helyezve. | |
− | # | + | # '''Tejtermékek''' közül legjobban a vaj és a sajtok fagyaszthatók. |
− | # | + | # '''Zöldségféléket''' szintén aprítva, megtisztítva, felhasználásuk szerint érdemes csomagolnod. |
− | # | + | # '''Kész és félkész ételek, piskóták''' is kiválóan tartósíthatóak fagyasztással. |
− | # | + | # '''Halak''' esetében minél nagyobb a hal olaj tartalma, annál nehezebben fagyasztható. Egy soványabb húsú hal, például a harcsa 6 hónapig is eláll, míg egy olajosabb húsú pisztrángot 3 hónapon belül el kell fogyasztani. |
− | # | ||
− | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | *Érdemes egy leltárt vezetned a fagyasztóban lévő élelmiszerekről, így pontosan tudod követni, hogy mi van a fagyasztóban. | + | * Szinte minden élelmiszer fagyasztható! |
− | *Időnként, főleg nagyobb ünnepek előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót, hogy az új ételek számára helyet tudj készíteni. | + | * Érdemes egy leltárt vezetned a fagyasztóban lévő élelmiszerekről, így pontosan tudod követni, hogy mi van a fagyasztóban. |
− | * | + | * Időnként, főleg nagyobb ünnepek előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót, hogy az új ételek számára helyet tudj készíteni. |
− | *Az olajos magvakat is megóvhatod az avasodástól a fagyasztással. | + | * Ha a szezon előtt készítesz el egy ételt, még olcsóbban is ki tudod hozni, pl. a bejgli esetében. |
+ | * Az olajos magvakat is megóvhatod az avasodástól a fagyasztással. | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
36. sor: | 34. sor: | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | * Vannak élelmiszerek melyek egyáltalán nem fagyaszthatók pl.: görögdinnye, burgonya, tojás, tejföl. | + | * Vannak élelmiszerek, melyek egyáltalán nem fagyaszthatók, pl.: görögdinnye, burgonya, tojás, tejföl. |
*Csak tiszta élelmiszereket fagyassz le, mert fagyasztás után már nem tudod megmosni őket. | *Csak tiszta élelmiszereket fagyassz le, mert fagyasztás után már nem tudod megmosni őket. | ||
*Különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos, hogy gyorsfagyasztással történjen a tartósítás, mert így a kiengedés után se vesztenek állagukból és ízükből. | *Különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos, hogy gyorsfagyasztással történjen a tartósítás, mert így a kiengedés után se vesztenek állagukból és ízükből. | ||
48. sor: | 46. sor: | ||
* [http://eselytazetelnek.hu/page.php?aid=hutes_fagyasztas&path=mit_tehetek_en/tarolas#.VHuEHTGG-So Fagyasztás és hűtés] | * [http://eselytazetelnek.hu/page.php?aid=hutes_fagyasztas&path=mit_tehetek_en/tarolas#.VHuEHTGG-So Fagyasztás és hűtés] | ||
* Reader's Digest: Hogyan éljünk harmóniában a természettel (2010) | * Reader's Digest: Hogyan éljünk harmóniában a természettel (2010) | ||
− | |||
− | |||
[[Kategória:Étel-ital]] | [[Kategória:Étel-ital]] |
A lap jelenlegi, 2015. január 16., 15:45-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell fagyasztani?
Bár a frissen elkészült ételnél nincs jobb, mégis, ha túlméreteztük az ételadagot, vagy váratlanul nagyobb mennyiségű ételt kapunk, érdemes megőrizni szűkösebb időkre. A fagyasztóba tárolva hosszú ideig megőrizheted az értékes falatokat, hogy aztán egy alkalmas pillanatban örömmel fogyaszthasd. De hogyan is lehet okosan kihasználni a fagyasztó adta lehetőségeket?
[szerkesztés] Lépések
- A baktériumok elszaporodásának megelőzése érdekében minél hamarabb fagyassz le mindent, amit tárolni szeretnél.
- A tároláshoz légmentesen záró edényt vagy zacskót használj.
- Mindent, amit beteszel a hűtőbe, címkézz meg. A címkén szerepeljen a fagyasztás dátuma, a csomag tartalma, esetleg az adagok száma.
- Ha folyékony vagy félig folyékony ételeket fagyasztasz le, akkor tedd lehetővé a tágulást, hagy egy ki helyet a tároló edény pereme alatt.
- Vizesen ne fagyassz le semmit, mert jegesedést okozhat.
- Gyümölcsöket kisebb edényekbe, dobozokba érdemes tárolni, fagyasztani.
- A húsokat minden mennyiségben fagyaszthatod. Érdemes felhasználásuk szerint csoportosítva elrakni a fagyasztóba. Szeletelve is tárolhatod, minden szelet közé fóliát helyezve.
- Tejtermékek közül legjobban a vaj és a sajtok fagyaszthatók.
- Zöldségféléket szintén aprítva, megtisztítva, felhasználásuk szerint érdemes csomagolnod.
- Kész és félkész ételek, piskóták is kiválóan tartósíthatóak fagyasztással.
- Halak esetében minél nagyobb a hal olaj tartalma, annál nehezebben fagyasztható. Egy soványabb húsú hal, például a harcsa 6 hónapig is eláll, míg egy olajosabb húsú pisztrángot 3 hónapon belül el kell fogyasztani.
[szerkesztés] Tippek
- Szinte minden élelmiszer fagyasztható!
- Érdemes egy leltárt vezetned a fagyasztóban lévő élelmiszerekről, így pontosan tudod követni, hogy mi van a fagyasztóban.
- Időnként, főleg nagyobb ünnepek előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót, hogy az új ételek számára helyet tudj készíteni.
- Ha a szezon előtt készítesz el egy ételt, még olcsóbban is ki tudod hozni, pl. a bejgli esetében.
- Az olajos magvakat is megóvhatod az avasodástól a fagyasztással.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Fagyasztó (amennyiben lehet gyorsfagyasztó része is legyen)
- Fagyasztani kívánt étel
- Csomagoláshoz edény, zacskó
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Vannak élelmiszerek, melyek egyáltalán nem fagyaszthatók, pl.: görögdinnye, burgonya, tojás, tejföl.
- Csak tiszta élelmiszereket fagyassz le, mert fagyasztás után már nem tudod megmosni őket.
- Különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos, hogy gyorsfagyasztással történjen a tartósítás, mert így a kiengedés után se vesztenek állagukból és ízükből.
- Üvegben tilos fagyasztani, mert széttörik az üveg.
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Fagyasztási kisokos
- Időspórolás fagyasztással
- Fagyasztás
- Fagyasztás és hűtés
- Reader's Digest: Hogyan éljünk harmóniában a természettel (2010)