„Rizskochot készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell rizskochot készíteni? == A rizskoch, vagy más néven rizsfelfújt talán sokunknak juttatja eszébe az otthoni ízeket. Ez a fogás ízléstől függőe…”)
(Nincs különbség)

A lap 2014. december 17., 10:24-kori változata

Hogyan kell rizskochot készíteni?

A rizskoch, vagy más néven rizsfelfújt talán sokunknak juttatja eszébe az otthoni ízeket. Ez a fogás ízléstől függően lehet desszert, vagy édesszájúaknak leves után elfogyasztva egy komplett étkezéssel is felér. Ennek a finomságnak az elkészítéséhez bátran nekiállhat bárki, aki megkívánta, vagy aki csak szeretne ezzel meglepni valakit, hiszen a rizskochnak mindenki örül. A sikeres konyhai akcióhoz a következő lépések vezetnek.


Lépések

  1. Szerezd be és készítsd elő a hozzávalókat. Az alábbiakra lesz szükséged:
    • 25 dkg rizs
    • 5 tojás
    • 1 l tej
    • 1 dl víz
    • citromhéj
    • 2 evőkanál cukor
    • 2 zacskó vaníliás cukor
    • vaj (a tűzálló edény kikenéséhez)
    • búzadara (a tűzálló edény aljának megszórásához)
  2. Kezdődhet a főzés. A vizet és a tejet öntsd egy fazékba, majd tedd bele a rizst. Alacsony lángon főzd addig, amíg a rizs kész nem lesz. Amint megfőtt a rizs, le is veheted a tűzről.
  3. Válaszd szét a tojás sárgáját és fehérjét. A sárgáját keverd ki a cukorral, a vaníliás cukorral és citromhéjjal, majd folyamatos keverés közben öntsd a langyos rizshez. A fehérjét alaposan verd fel, majd finoman forgasd a rizses keverékbe.
  4. Készülj a sütésre. Melegítsd elő a sütőt 190-200 fokra, de légkeveréses üzemmódban bőven elég a 180 fok is. Egy tűzálló edényt vajazz ki, hintsd meg az egész felületet búzadarával, végül öntsd bele a rizses masszát, és az egész mehet is a sütőbe.
  5. A rizskoch elkészült. Körülbelül 30-35 perc múlva, amint aranybarnára pirult a rizskoch teteje, kiveheted a felfújtat.
  6. Az utolsó simítások. Tálalásnál megszórhatod porcukorral, esetleg kakaóval, de lekvárral ízesítve vagy akár szörppel meglocsolva is szervírozhatod.


Tippek

  • Ha szereted a mazsolát, azt is tehetsz bele.
  • A cukor mennyiségét tetszés szerint változtathatod, így ha az édesebb verziót szereted, tegyél bele többet.
  • Cukorbetegek számára a cukrot helyettesítsd édesítővel, és a vaníliás cukor helyett is vanília rúd kikapart belsejével ízesítsd.
  • Az egészségesebb változathoz használj barnarizst.
  • Nem a leghagyományosabb megoldás, de biztos népszerű lesz a nutellával és friss gyümölcsökkel kínált rizskoch is.


Amire szükséged lehet

  • 25 dkg rizs
  • 5 tojás
  • 1 l tej
  • 1 dl víz
  • citromhéj
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • vaj
  • búzadara
  • fazék
  • 2 tál a tojás sárgájának és a fehérjének
  • villa a tojássárgája felveréséhez
  • habverő
  • tűzálló tál
  • porcukor, lekvár, kakaópor vagy szörp a tálalásnál


Figyelmeztetések

  • A búzadara helyett akár zsemlemorzsát is használhatsz, de érdemes valamelyiket használnod. Ezeknek az a szerepe, hogy felszívják a felesleges nedvességet, hogy ne ázzon el a rizskoch alja.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

TimiO