„Tartósítani a töklámpást” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Amire szükséged lehet)
 
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell tartósítani a töklámpást? ==
 
== Hogyan kell tartósítani a töklámpást? ==
  
[[Fájl:Toklampas.jpg|right|250px]]A töklámpás készítése napjainkra már az egész világon népszerű. Mindenszentek körül egyre több helyen bukkannak fel a kreatívabbnál kreatívabb lámpások egy ház ablakában,egy kirakatban vagy éppen az utcán. Azonban ha faragtál már tököt, tudod, hogy elég időigényes feladatról van szó. Ezért ha kész vagy a remekműveddel, és szeretnéd minél több ideig élvezni a látványt, akkor egy kis odafigyeléssel meghosszabbíthatod töklámpásod életét.
+
[[Fájl:Toklampas.jpg|right|250px]]A töklámpás készítése napjainkra már az egész világon népszerű. Mindenszentek körül egyre több helyen bukkannak fel a kreatívabbnál kreatívabb lámpások egy ház ablakában, egy kirakatban vagy éppen az utcán. Azonban ha faragtál már tököt, tudod, hogy elég időigényes feladatról van szó. Ezért ha kész vagy a remekműveddel, és szeretnéd minél több ideig élvezni a látványt, akkor egy kis odafigyeléssel meghosszabbíthatod töklámpásod életét.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
# Válaszd ki a faragni kívánt tököt. Lehetőleg minél kevesebb folt, sérülés, karcolás legyen a felületén.
+
# '''Válaszd ki a faragni kívánt tököt!''' Lehetőleg minél kevesebb folt, sérülés, karcolás legyen a felületén.
#Távolítsd el a tök belét és a magokat. Nagyon fontos, hogy alaposan tisztítsd ki a tök belsejét, csak vékony falat hagyva, mert így csökken az esélye a tök gyors romlásának.
+
# '''Távolítsd el a tök belét és a magokat!''' Nagyon fontos, hogy alaposan tisztítsd ki a tök belsejét, csak vékony falat hagyva, mert így csökken az esélye a tök gyors romlásának.
#A faragás előtt a tök belsejét alaposan mosd le hipós vízzel, mely elpusztítja a penészedést okozó gombákat és mikroorganizmusokat.  
+
# '''A faragás előtt a tök belsejét alaposan mosd le hipós vízzel''', mely elpusztítja a penészedést okozó gombákat és mikroorganizmusokat.  
#Amennyiben a töklámpást meleg helyen tárolod, éjszakánként érdemes hűtőbe, vagy egy hűvösebb helyre (pl.: erkély) tenned. Ilyenkor nedves folyadékkal permetezd, és egy szatyorba csomagolva helyezd a hűvösebb helyre, elkerülve ezzel a dehidratációt.
+
# '''Amennyiben a töklámpást meleg helyen tárolod, éjszakánként érdemes hűtőbe, vagy egy hűvösebb helyre (pl.: erkély) tenned.''' Ilyenkor nedves folyadékkal permetezd, és egy szatyorba csomagolva helyezd a hűvösebb helyre, elkerülve ezzel a dehidratációt.
#Esténként a tök kiszáradása ellen vízfürdővel is védekezhetsz. A kifaragott tököt alaposan áztasd be vízzel teli edénybe.  
+
# '''Esténként a tök kiszáradása ellen vízfürdővel is védekezhetsz.''' A kifaragott tököt alaposan áztasd be vízzel teli edénybe.  
#A kifaragott felületet kend be vazelinnel, hogy meggátold a levegővel való érintkezést, lassítva a rothadási folyamatokat.
+
# '''A kifaragott felületet kend be vazelinnel,''' hogy meggátold a levegővel való érintkezést, lassítva a rothadási folyamatokat.
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
39. sor: 39. sor:
 
* [http://www.thekitchn.com/mat-frankens-tips-to-keep-your-jackolantern-fresh-even-longer-expert-advice-211180 Hogyan tartósítsuk a töklámpást]
 
* [http://www.thekitchn.com/mat-frankens-tips-to-keep-your-jackolantern-fresh-even-longer-expert-advice-211180 Hogyan tartósítsuk a töklámpást]
 
* [http://mromvari.blogspot.hu/2009/10/diy-toklampas-faragasa.html Töklámpás faragása]
 
* [http://mromvari.blogspot.hu/2009/10/diy-toklampas-faragasa.html Töklámpás faragása]
 +
 +
[[Kategória:Művészet-kultúra]]
  
 
[[Kategória:Művészet-kultúra]]
 
[[Kategória:Művészet-kultúra]]

A lap jelenlegi, 2014. október 31., 15:34-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell tartósítani a töklámpást?

Toklampas.jpg

A töklámpás készítése napjainkra már az egész világon népszerű. Mindenszentek körül egyre több helyen bukkannak fel a kreatívabbnál kreatívabb lámpások egy ház ablakában, egy kirakatban vagy éppen az utcán. Azonban ha faragtál már tököt, tudod, hogy elég időigényes feladatról van szó. Ezért ha kész vagy a remekműveddel, és szeretnéd minél több ideig élvezni a látványt, akkor egy kis odafigyeléssel meghosszabbíthatod töklámpásod életét.

[szerkesztés] Lépések

  1. Válaszd ki a faragni kívánt tököt! Lehetőleg minél kevesebb folt, sérülés, karcolás legyen a felületén.
  2. Távolítsd el a tök belét és a magokat! Nagyon fontos, hogy alaposan tisztítsd ki a tök belsejét, csak vékony falat hagyva, mert így csökken az esélye a tök gyors romlásának.
  3. A faragás előtt a tök belsejét alaposan mosd le hipós vízzel, mely elpusztítja a penészedést okozó gombákat és mikroorganizmusokat.
  4. Amennyiben a töklámpást meleg helyen tárolod, éjszakánként érdemes hűtőbe, vagy egy hűvösebb helyre (pl.: erkély) tenned. Ilyenkor nedves folyadékkal permetezd, és egy szatyorba csomagolva helyezd a hűvösebb helyre, elkerülve ezzel a dehidratációt.
  5. Esténként a tök kiszáradása ellen vízfürdővel is védekezhetsz. A kifaragott tököt alaposan áztasd be vízzel teli edénybe.
  6. A kifaragott felületet kend be vazelinnel, hogy meggátold a levegővel való érintkezést, lassítva a rothadási folyamatokat.

[szerkesztés] Tippek

  • Ha nem akarsz hipót használni, akkor mentolos szappanból készült oldattal is helyettesítheted. A mentol is gombaölő hatású, és lassítja a penészedési folyamatokat.
  • A lámpás belsejének fixálására és megőrzésére használhatsz hajlakkot is, mely tartósabbá teszi a tököt.
  • Nem kell közvetlenül hipós vizet használnod a tök lemosására. Elegendő a vizes oldatot egy szórófejes üveggel vagy flakonnal a tök belsejére permetezni.
  • Amennyire van rá lehetőséged, óvd a töklámpást a muslicáktól, és más, a tök romlási folyamatait elősegítő élőlényektől.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Tök
  • Kés, kanál
  • Hipós víz
  • Szórófejes flakon
  • Vazelin

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ha hipóval dolgozol, használj gumikesztyűt, mert ha a kezedre kerül a folyadék, erős irritációt okozhat a bőrőn.
  • Meleg helyen a töklámpás hamar penészedni kezd, inkább hűvösebb helyen tárold.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk