„Tartósítani a töklámpást” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Amire szükséged lehet) |
|||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell tartósítani a töklámpást? == | == Hogyan kell tartósítani a töklámpást? == | ||
− | [[Fájl:Toklampas.jpg|right|250px]]A töklámpás készítése napjainkra már az egész világon népszerű. Mindenszentek körül egyre több helyen bukkannak fel a kreatívabbnál kreatívabb lámpások egy ház ablakában,egy kirakatban vagy éppen az utcán. Azonban ha faragtál már tököt, tudod, hogy elég időigényes feladatról van szó. Ezért ha kész vagy a remekműveddel, és szeretnéd minél több ideig élvezni a látványt, akkor egy kis odafigyeléssel meghosszabbíthatod töklámpásod életét. | + | [[Fájl:Toklampas.jpg|right|250px]]A töklámpás készítése napjainkra már az egész világon népszerű. Mindenszentek körül egyre több helyen bukkannak fel a kreatívabbnál kreatívabb lámpások egy ház ablakában, egy kirakatban vagy éppen az utcán. Azonban ha faragtál már tököt, tudod, hogy elég időigényes feladatról van szó. Ezért ha kész vagy a remekműveddel, és szeretnéd minél több ideig élvezni a látványt, akkor egy kis odafigyeléssel meghosszabbíthatod töklámpásod életét. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # Válaszd ki a faragni kívánt tököt | + | # '''Válaszd ki a faragni kívánt tököt!''' Lehetőleg minél kevesebb folt, sérülés, karcolás legyen a felületén. |
− | #Távolítsd el a tök belét és a magokat | + | # '''Távolítsd el a tök belét és a magokat!''' Nagyon fontos, hogy alaposan tisztítsd ki a tök belsejét, csak vékony falat hagyva, mert így csökken az esélye a tök gyors romlásának. |
− | #A faragás előtt a tök belsejét alaposan mosd le hipós vízzel, mely elpusztítja a penészedést okozó gombákat és mikroorganizmusokat. | + | # '''A faragás előtt a tök belsejét alaposan mosd le hipós vízzel''', mely elpusztítja a penészedést okozó gombákat és mikroorganizmusokat. |
− | #Amennyiben a töklámpást meleg helyen tárolod, éjszakánként érdemes hűtőbe, vagy egy hűvösebb helyre (pl.: erkély) tenned. Ilyenkor nedves folyadékkal permetezd, és egy szatyorba csomagolva helyezd a hűvösebb helyre, elkerülve ezzel a dehidratációt. | + | # '''Amennyiben a töklámpást meleg helyen tárolod, éjszakánként érdemes hűtőbe, vagy egy hűvösebb helyre (pl.: erkély) tenned.''' Ilyenkor nedves folyadékkal permetezd, és egy szatyorba csomagolva helyezd a hűvösebb helyre, elkerülve ezzel a dehidratációt. |
− | #Esténként a tök kiszáradása ellen vízfürdővel is védekezhetsz. A kifaragott tököt alaposan áztasd be vízzel teli edénybe. | + | # '''Esténként a tök kiszáradása ellen vízfürdővel is védekezhetsz.''' A kifaragott tököt alaposan áztasd be vízzel teli edénybe. |
− | #A kifaragott felületet kend be vazelinnel, hogy meggátold a levegővel való érintkezést, lassítva a rothadási folyamatokat. | + | # '''A kifaragott felületet kend be vazelinnel,''' hogy meggátold a levegővel való érintkezést, lassítva a rothadási folyamatokat. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
39. sor: | 39. sor: | ||
* [http://www.thekitchn.com/mat-frankens-tips-to-keep-your-jackolantern-fresh-even-longer-expert-advice-211180 Hogyan tartósítsuk a töklámpást] | * [http://www.thekitchn.com/mat-frankens-tips-to-keep-your-jackolantern-fresh-even-longer-expert-advice-211180 Hogyan tartósítsuk a töklámpást] | ||
* [http://mromvari.blogspot.hu/2009/10/diy-toklampas-faragasa.html Töklámpás faragása] | * [http://mromvari.blogspot.hu/2009/10/diy-toklampas-faragasa.html Töklámpás faragása] | ||
+ | |||
+ | [[Kategória:Művészet-kultúra]] | ||
[[Kategória:Művészet-kultúra]] | [[Kategória:Művészet-kultúra]] |
A lap jelenlegi, 2014. október 31., 15:34-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell tartósítani a töklámpást?
A töklámpás készítése napjainkra már az egész világon népszerű. Mindenszentek körül egyre több helyen bukkannak fel a kreatívabbnál kreatívabb lámpások egy ház ablakában, egy kirakatban vagy éppen az utcán. Azonban ha faragtál már tököt, tudod, hogy elég időigényes feladatról van szó. Ezért ha kész vagy a remekműveddel, és szeretnéd minél több ideig élvezni a látványt, akkor egy kis odafigyeléssel meghosszabbíthatod töklámpásod életét.
[szerkesztés] Lépések
- Válaszd ki a faragni kívánt tököt! Lehetőleg minél kevesebb folt, sérülés, karcolás legyen a felületén.
- Távolítsd el a tök belét és a magokat! Nagyon fontos, hogy alaposan tisztítsd ki a tök belsejét, csak vékony falat hagyva, mert így csökken az esélye a tök gyors romlásának.
- A faragás előtt a tök belsejét alaposan mosd le hipós vízzel, mely elpusztítja a penészedést okozó gombákat és mikroorganizmusokat.
- Amennyiben a töklámpást meleg helyen tárolod, éjszakánként érdemes hűtőbe, vagy egy hűvösebb helyre (pl.: erkély) tenned. Ilyenkor nedves folyadékkal permetezd, és egy szatyorba csomagolva helyezd a hűvösebb helyre, elkerülve ezzel a dehidratációt.
- Esténként a tök kiszáradása ellen vízfürdővel is védekezhetsz. A kifaragott tököt alaposan áztasd be vízzel teli edénybe.
- A kifaragott felületet kend be vazelinnel, hogy meggátold a levegővel való érintkezést, lassítva a rothadási folyamatokat.
[szerkesztés] Tippek
- Ha nem akarsz hipót használni, akkor mentolos szappanból készült oldattal is helyettesítheted. A mentol is gombaölő hatású, és lassítja a penészedési folyamatokat.
- A lámpás belsejének fixálására és megőrzésére használhatsz hajlakkot is, mely tartósabbá teszi a tököt.
- Nem kell közvetlenül hipós vizet használnod a tök lemosására. Elegendő a vizes oldatot egy szórófejes üveggel vagy flakonnal a tök belsejére permetezni.
- Amennyire van rá lehetőséged, óvd a töklámpást a muslicáktól, és más, a tök romlási folyamatait elősegítő élőlényektől.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Tök
- Kés, kanál
- Hipós víz
- Szórófejes flakon
- Vazelin
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Ha hipóval dolgozol, használj gumikesztyűt, mert ha a kezedre kerül a folyadék, erős irritációt okozhat a bőrőn.
- Meleg helyen a töklámpás hamar penészedni kezd, inkább hűvösebb helyen tárold.