„Tejpitét készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Figyelmeztetések) |
(→Tippek) |
||
(Egy közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
19. sor: | 19. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * A | + | * A tojásfehérje és -sárgája külön is felvehető, így kicsivel kötöttebb lesz a tejpite, nem lesz annyira folyós. De ha nem vesződünk vele, akkor is ugyanolyan finom lesz a végeredmény. |
* A legjobb feltét a pitéhez valamilyen lekvár (barack, eper, szilva stb), melyet feldobhatunk friss, kockára vágott gyümölcsökkel is. Akár csokoládészósz is remek kiegészítője lehet a desszertnek. | * A legjobb feltét a pitéhez valamilyen lekvár (barack, eper, szilva stb), melyet feldobhatunk friss, kockára vágott gyümölcsökkel is. Akár csokoládészósz is remek kiegészítője lehet a desszertnek. | ||
* Készíthető tejszínalapból is. Ilyenkor a tejszín – tej aránya 3:2. Tehát ha a fentebb leírt mennyiséget szeretnénk tejszín hozzáadásával is elkészíteni, akkor 6 dl tejszínre és 4 dl tejre lesz szükségünk. Egyes receptek szerint ez az arány pont fordítva van. | * Készíthető tejszínalapból is. Ilyenkor a tejszín – tej aránya 3:2. Tehát ha a fentebb leírt mennyiséget szeretnénk tejszín hozzáadásával is elkészíteni, akkor 6 dl tejszínre és 4 dl tejre lesz szükségünk. Egyes receptek szerint ez az arány pont fordítva van. | ||
40. sor: | 40. sor: | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | * Mielőtt szervírozod, mindenképpen várd meg, míg kihűl a tejpite! Mert míg meleg, eléggé ragadós és folyós. Még | + | * Mielőtt szervírozod, mindenképpen várd meg, míg kihűl a tejpite! Mert míg meleg, eléggé ragadós és folyós. Még hűtőbe is teheted egy kis időre tálalás és fogyasztás előtt. Hidegen megdermed, ezért így könnyebben szelhető. |
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == |
A lap jelenlegi, 2014. október 15., 12:13-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell tejpitét készíteni?
A következő olcsó desszert tejes pite néven is ismert. A hozzávalók szerint hasonlít a palacsintához, csupán az adagok és az elkészítési módban van némi különbség. A tejpite alapja a bő mennyiségű tej, valamint az összekevert alapanyagokból álló híg masszát egyszerre sütjük meg a sütőben. Könnyű elkészíteni, nem igényel túl hosszú előkészületet a konyhában, és a család minden tagja imádni fogja!
[szerkesztés] Lépések
- Kapcsold/Gyűjtsd be a sütőd, hogy előmelegedjen!
- Üsd bele az egész tojásokat egy nagyobb tálba!
- Robotgéppel verd fel habosra a tojásokat, és közben folyamatosan adagold hozzá a cukrot! A tejpite alapja a habos tojás.
- Add a tojásokhoz a tejet, a vaníliás cukrot és a csipet sót! A só akár el is hagyható.
- Keverd jól össze őket!
- Lassanként adagold hozzá a lisztet folyamatos kevergetés mellett! Ezt már nem kell robotgéppel, elég egy kézi habverő, mert nem sok ez a liszt mennyiség.
- Keverd az egész masszát csomómentesre!
- Vajazd ki a magas falú tepsidet!
- Öntsd a tepsibe a keveréket, majd tedd az előmelegített sütőbe!
- Süsd kb. 190 fokon 10 percig, majd kb. 170 fokon 35-40 percig! Mikor szép aranysárga a teteje, akkor készült el.
- Miután kihűlt, vágd fel szeletekre, és tálald lekvárral!
[szerkesztés] Tippek
- A tojásfehérje és -sárgája külön is felvehető, így kicsivel kötöttebb lesz a tejpite, nem lesz annyira folyós. De ha nem vesződünk vele, akkor is ugyanolyan finom lesz a végeredmény.
- A legjobb feltét a pitéhez valamilyen lekvár (barack, eper, szilva stb), melyet feldobhatunk friss, kockára vágott gyümölcsökkel is. Akár csokoládészósz is remek kiegészítője lehet a desszertnek.
- Készíthető tejszínalapból is. Ilyenkor a tejszín – tej aránya 3:2. Tehát ha a fentebb leírt mennyiséget szeretnénk tejszín hozzáadásával is elkészíteni, akkor 6 dl tejszínre és 4 dl tejre lesz szükségünk. Egyes receptek szerint ez az arány pont fordítva van.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
4 adaghoz:
- 1 liter tej
- 4 db tojás
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg cukor
- csipetnyi só
- 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd kikapart magjai
- lekvár az ízesítéshez
- robotgép
- 25x40-es vagy 30x20-as méretű, magas falú tepsi
- vaj a tepsi kikenéséhez
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Mielőtt szervírozod, mindenképpen várd meg, míg kihűl a tejpite! Mert míg meleg, eléggé ragadós és folyós. Még hűtőbe is teheted egy kis időre tálalás és fogyasztás előtt. Hidegen megdermed, ezért így könnyebben szelhető.
[szerkesztés] Kapcsolódó videók
Az alábbi videóban áfonyaszószt is készít a szakács a tejpitéhez.