„Felfuttatni az élesztőt” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Lépések) |
|||
(Egy közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell felfuttatni az élesztőt? == | == Hogyan kell felfuttatni az élesztőt? == | ||
− | [[Fájl:Élesztő.jpg|right|250px]]A legbonyolultabb sütemények elkészítését is az alapoknál kell kezdeni. Ez sok recept esetében az élesztő felfuttatását jelenti. Azonban ez a fontos lépés sokszor okoz kisebb bonyodalmakat a konyhában. Ahhoz, hogy elsajátíthasd az élesztő felfuttatásának fortélyait meg kell ismerned az élesztő természetét, viselkedését és gyakorlatban is alkalmaznod kell ezt a tudást. Itt az idő, hogy belépj azok körébe, akik nem jönnek zavarba, ha élesztővel van dolguk. | + | [[Fájl:Élesztő.jpg|right|250px]]A legbonyolultabb sütemények elkészítését is az alapoknál kell kezdeni. Ez sok recept esetében az élesztő felfuttatását jelenti. Azonban ez a fontos lépés sokszor okoz kisebb bonyodalmakat a konyhában. Ahhoz, hogy elsajátíthasd az élesztő felfuttatásának fortélyait, meg kell ismerned az élesztő természetét, viselkedését, és gyakorlatban is alkalmaznod kell ezt a tudást. Itt az idő, hogy belépj azok körébe, akik nem jönnek zavarba, ha élesztővel van dolguk. |
+ | |||
== Lépések == | == Lépések == | ||
+ | |||
# Fogj egy nagyobb tálat, amelyben elegendő hely lesz a felfutott élesztő számára is, hiszen az eredeti méretnek akár háromszorosára is megnőhet. | # Fogj egy nagyobb tálat, amelyben elegendő hely lesz a felfutott élesztő számára is, hiszen az eredeti méretnek akár háromszorosára is megnőhet. | ||
− | #A tálba önts kb. 2 dl langyos tejet | + | # A tálba önts kb. 2 dl langyos tejet! |
− | #A tejbe morzsold bele a szükséges mennyiségű élesztőt | + | # A tejbe morzsold bele a szükséges mennyiségű élesztőt! |
− | #Egy kávéskanálnyi cukrot adj a masszához | + | # Egy kávéskanálnyi cukrot adj a masszához! |
− | #Hagyd állni 10-15 percig a keveréket, amíg az élesztő megfelelően fel nem fut a képen látható módon. | + | # Hagyd állni 10-15 percig a keveréket, amíg az élesztő megfelelően fel nem fut a képen látható módon. És már keverheted is bele a tésztába, amiből a csodás süteményed készül. |
− | [[Fájl:Felfutott_eleszto.JPG| | + | [[Fájl:Felfutott_eleszto.JPG|centre|250px]] |
− | + | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * Amennyiben a recept nem kívánja meg a tej használatát, langyos vizet is használhatsz, | + | |
− | *A keveréket huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten tárold. | + | * Amennyiben a recept nem kívánja meg a tej használatát, langyos vizet is használhatsz, az eredmény ugyanaz az lesz. |
− | *A friss élesztő helyett használhatsz porélesztő is. Ebben az esetben a porélesztő hátoldalán olvasd el a használati utasítást. Illetve arra vonatkozóan is találsz tájékoztatást, hogy a porélesztő mekkora mennyiségű friss élesztőnek felel meg. | + | * A keveréket huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten tárold. |
− | *Ha a felfuttatás nem sikerült, érdemes egy kicsit megmelegítened a keveréket, de vigyázz arra, hogy nehogy túl magas legyen a hőmérséklete. | + | * A friss élesztő helyett használhatsz porélesztő is. Ebben az esetben a porélesztő hátoldalán olvasd el a használati utasítást. Illetve arra vonatkozóan is találsz tájékoztatást, hogy a porélesztő mekkora mennyiségű friss élesztőnek felel meg. |
+ | * Ha a felfuttatás nem sikerült, érdemes egy kicsit megmelegítened a keveréket, de vigyázz arra, hogy nehogy túl magas legyen a hőmérséklete. | ||
+ | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
+ | |||
* Tál | * Tál | ||
26. sor: | 31. sor: | ||
* Élesztő (friss vagy por) | * Élesztő (friss vagy por) | ||
* Cukor | * Cukor | ||
− | * Türelem, hogy kivárd, míg felfut | + | * Türelem, hogy kivárd, míg felfut az élesztő |
* Egy jó recept, amire használhatod az élesztőt | * Egy jó recept, amire használhatod az élesztőt | ||
32. sor: | 37. sor: | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | *Az élesztő tulajdonképpen egy gomba, ezért működésére nagyban hat a környezete. Ha túl forró folyadékot használsz a felfuttatásnál, akkor elpusztul a gomba, azaz nem fog felfutni az élesztő. | + | |
− | *A cukorral fokozod az élesztő gomba működését, azonban túl nagy mennyiségű cukor már gátlón hathat. | + | * Az élesztő tulajdonképpen egy gomba, ezért működésére nagyban hat a környezete. Ha túl forró folyadékot használsz a felfuttatásnál, akkor elpusztul a gomba, azaz nem fog felfutni az élesztő. |
− | *Ha nagyobb mennyiségű élesztőre van szükséged, akkor növeld a folyadék mennyiségét is, hogy elfedje a teljes felületet. | + | * A cukorral fokozod az élesztő gomba működését, azonban túl nagy mennyiségű cukor már gátlón hathat. |
+ | * Ha nagyobb mennyiségű élesztőre van szükséged, akkor növeld a folyadék mennyiségét is, hogy elfedje a teljes felületet. | ||
+ | |||
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
43. sor: | 50. sor: | ||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
− | * [http://www.mindmegette.hu/eleszto-a-kelt-teszta-lelke-48495 Élesztő a kelt tészta lelke] | + | |
+ | * [http://www.mindmegette.hu/eleszto-a-kelt-teszta-lelke-48495 Élesztő, a kelt tészta lelke] | ||
* [http://twice.hu/receptek/hogy-kell-felfuttatni-az-elesztot Az élesztő felfuttatása] | * [http://twice.hu/receptek/hogy-kell-felfuttatni-az-elesztot Az élesztő felfuttatása] | ||
* [http://pkudieta.blogspot.hu/2012/01/eleszto-felfuttatasa-kelt-teszta-mit-is.html Az élesztő] | * [http://pkudieta.blogspot.hu/2012/01/eleszto-felfuttatasa-kelt-teszta-mit-is.html Az élesztő] | ||
[[Kategória:Étel-ital]] | [[Kategória:Étel-ital]] |
A lap jelenlegi, 2014. október 3., 09:36-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell felfuttatni az élesztőt?
A legbonyolultabb sütemények elkészítését is az alapoknál kell kezdeni. Ez sok recept esetében az élesztő felfuttatását jelenti. Azonban ez a fontos lépés sokszor okoz kisebb bonyodalmakat a konyhában. Ahhoz, hogy elsajátíthasd az élesztő felfuttatásának fortélyait, meg kell ismerned az élesztő természetét, viselkedését, és gyakorlatban is alkalmaznod kell ezt a tudást. Itt az idő, hogy belépj azok körébe, akik nem jönnek zavarba, ha élesztővel van dolguk.
[szerkesztés] Lépések
- Fogj egy nagyobb tálat, amelyben elegendő hely lesz a felfutott élesztő számára is, hiszen az eredeti méretnek akár háromszorosára is megnőhet.
- A tálba önts kb. 2 dl langyos tejet!
- A tejbe morzsold bele a szükséges mennyiségű élesztőt!
- Egy kávéskanálnyi cukrot adj a masszához!
- Hagyd állni 10-15 percig a keveréket, amíg az élesztő megfelelően fel nem fut a képen látható módon. És már keverheted is bele a tésztába, amiből a csodás süteményed készül.
[szerkesztés] Tippek
- Amennyiben a recept nem kívánja meg a tej használatát, langyos vizet is használhatsz, az eredmény ugyanaz az lesz.
- A keveréket huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten tárold.
- A friss élesztő helyett használhatsz porélesztő is. Ebben az esetben a porélesztő hátoldalán olvasd el a használati utasítást. Illetve arra vonatkozóan is találsz tájékoztatást, hogy a porélesztő mekkora mennyiségű friss élesztőnek felel meg.
- Ha a felfuttatás nem sikerült, érdemes egy kicsit megmelegítened a keveréket, de vigyázz arra, hogy nehogy túl magas legyen a hőmérséklete.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Tál
- 2-3 dl tej vagy víz
- Élesztő (friss vagy por)
- Cukor
- Türelem, hogy kivárd, míg felfut az élesztő
- Egy jó recept, amire használhatod az élesztőt
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Az élesztő tulajdonképpen egy gomba, ezért működésére nagyban hat a környezete. Ha túl forró folyadékot használsz a felfuttatásnál, akkor elpusztul a gomba, azaz nem fog felfutni az élesztő.
- A cukorral fokozod az élesztő gomba működését, azonban túl nagy mennyiségű cukor már gátlón hathat.
- Ha nagyobb mennyiségű élesztőre van szükséged, akkor növeld a folyadék mennyiségét is, hogy elfedje a teljes felületet.
[szerkesztés] Kapcsolódó videók