„Uborkát eltenni savanyúságnak” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Tippek)
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 5.204.77.106 (vita) szerkesztéséről 81.182.116.181 szerkesztésére)
 
(2 közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
(Nincs különbség)

A lap jelenlegi, 2014. szeptember 18., 15:24-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell uborkát eltenni savanyúságnak?

Uborka.jpg

Télen gyakran érezzük, hogy mit nem adnánk egy kis házi savanyúságért, amit gyorsan előkaphatunk. Erre jó a savanyú uborka, ami krumplis tésztához, sültekhez, és pörkölthöz ideális savanyúság.

[szerkesztés] Lépések

  1. Az első recept egy hideg savanyú uborka, melyet dunctolás nélkül elkészíthetünk.
    1. Egy ötliteres, csavaros tetejű üveget tisztára mosunk, és fejre állítva szárítjuk!
    2. Az ötliteres üvegbe való uborka mennyiséget egészben alaposan megmosunk, leöblítjük, szűrőtálban a vizet lecsöpögtetjük róla!
    3. Elkészítjük a tartósító levet melybe 2 liter hideg csapvizet, 3 dl 20%-os ecetet, 7 evőkanál cukrot, 4 evőkanál sót, 1 szem szegfűborsot, 7 szem egész fekete borsot, pár szem mustármagot és koriandert, illetve 1 teáskanál nátrium-benzonátot, borkénport és szódabikarbónát keverünk össze alaposan, amíg a cukor és az egyéb anyagok fel nem oldódnak a vízben!
    4. Az üveg aljára pár szál alaposan leöblített kaprot teszünk!
    5. Az uborkákat jó szorosan beledugdossuk az üvegbe úgy, hogy egy kisujjnyi hely maradjon szabadon az üveg szájánál!
    6. Egy darab babérlevelet teszünk az uborkás üvegbe!
    7. Ráöntjük az előre elkészített tartósító levet úgy, hogy ellepje az uborkát!
    8. Két napig lezáratlanul hagyjuk az üveget, csak egy tiszta papírlappal fedjük le, hogy por ne szálljon bele!
    9. Két nap elteltével a tetejét alaposan rácsavarjuk, és már el is tehetjük télire az üveg uborkát!
  2. Svéd uborka recept nagyobb uborkákhoz, ha esetleg elfelejtettük időben leszedni őket:
    1. 6-7 db 8 dl-es, csavaros tetejű üveget tisztára mosunk, fejre állítva szárítjuk!
    2. A 4 kg uborkát egészben alaposan megmossuk, leöblítjük, szűrőtálban a vizet lecsöpögtetjük róla!
    3. Kicsit több mint 1 kg vöröshagymát megpucolunk, és folyó víz alatt megmosunk, majd hagyjuk lecsöpögni!
    4. Egy nagyméretű, tiszta műanyag tálba karikára gyaluljuk a hámozatlan uborkákat!
    5. Karikázzuk rá a hagymákat!
    6. Adjuk hozzá a 8 dl cukrot, 1 dl sót, 4 dl ecetet, 1 mokkáskanál nátrium-benzoátot és kénport kevés vízben feloldva!
    7. Az összerakás napján az egészet állni hagyjuk!
    8. Másnap többször keverjük át néhány óránként, majd adagoljuk az üvegekbe szorosan összenyomkodva úgy, hogy egy kisujjnyi hely maradjon szabadon az üveg szájánál!
    9. Az üvegek tetejét alaposan rácsavarjuk, és eltesszük télire!

[szerkesztés] Tippek

  • Ha kovászos uborkát is szeretnétek készíteni, olvassátok el ezt a cikkünket.
  • Az uborka tisztításához a mosogatószivacs dörzsi oldala a legtökéletesebb.
  • Az uborkák szárát vágjuk le, egy pici csonkot hagyjunk.
  • Viszonylag vékony, max. 10-12 cm hosszú uborkát vegyünk, de legyen közte apróbb is.
  • Azért hagyjuk lezáratlanul az üvegeket, hogy „kiforrja” magát, így biztosan nem romlik meg.
  • Zárható tetejű műanyag vödörben is elrakható ezzel az eljárással az uborka, s ha vettünk ki a vödörből uborkát, rakhatunk a helyükre újabbakat. Arra ügyeljünk, hogy ne zsíros kézzel nyúljunk a vödörbe, és mindig nagyon tiszta uborka kerüljön bele!
  • A svéd uborkához nagyobb uborkákat is felhasználhatunk, amelyeket egészben üvegben nem tudunk tartósítani.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

A hideg savanyú uborkához:

  • 2 liter hideg csapvíz
  • 3 dl 20 %-os vagy 6 dl 10 %-os ecet
  • 7 evőkanál kristálycukor
  • 4 evőkanál só
  • 1 szem szegfűbors
  • 7 szem feketebors
  • pár szem mustármag
  • pár szem koriander
  • 1 teáskanál nátrium-benzoát (a szalicilt állítólag kivonták a forgalomból)
  • 1 teáskanál borkénpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • kapor
  • pár babérlevél

A svéd uborkához:

  • 4 kg uborka
  • Megtisztítva mérve egy kg ép vöröshagyma
  • 8 dl (nem dkg!) kristálycukor
  • 1 dl (nem dkg!) só
  • 4 dl 20 %-os ecet
  • 1 mokkáskanál nátrium-benzoát
  • 1 mokkáskanál kénpor

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Csak egészséges uborkákat használjunk, amelyiken sárga pöttyöt látunk, ne tegyük bele az üvegbe vagy a vödörbe!
  • Az uborkát ne tisztítsuk körömkefével, mert megsérülhet, és akkor megromlik az egész üveggel vagy vödörrel!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Saját recept

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell