„Almalekvárt készíteni egyszerűen” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Lépések) |
|||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell almalekvárt készíteni egyszerűen? == | == Hogyan kell almalekvárt készíteni egyszerűen? == | ||
− | [[Fájl:almalekvar_.jpg|right|250px]] A szeptemberben érő almák, főleg a Golden típusúak általában mind édeskés ízűek, így kiváló alapanyagnak számítanak bármilyen almából készült ételhez. Hígabb lekvár vagy darabosabb dzsem is készíthető almából, mely a [http://www.hogyankell.hu/Baracklekv%C3%A1rt_bef%C5%91zni baracklekvárhoz] hasonlóan remek kiegészítője lehet süteményéknek, vagy a reggeli vajas kenyér ízesítője is lehet. A befőző dzsemfixeknek köszönhetően már 1-2 óra alatt is elkészülhetünk | + | [[Fájl:almalekvar_.jpg|right|250px]] A szeptemberben érő almák, főleg a Golden típusúak, általában mind édeskés ízűek, így kiváló alapanyagnak számítanak bármilyen almából készült ételhez. Hígabb lekvár vagy darabosabb dzsem is készíthető almából, mely a [http://www.hogyankell.hu/Baracklekv%C3%A1rt_bef%C5%91zni baracklekvárhoz] hasonlóan remek kiegészítője lehet süteményéknek, vagy a reggeli vajas kenyér ízesítője is lehet. A befőző dzsemfixeknek köszönhetően már 1-2 óra alatt is elkészülhetünk vele, nem kell órákig a rotyogó lábos felett állnunk és kevergetnünk a masszánkat. Ráadásul kis mennyiségben is főzhető, díszesebb üvegbe téve akár még egy személyesebb ajándéknak is remek ötlet. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
7. sor: | 7. sor: | ||
# '''Habár meghámozzuk az almákat, a rajtuk lévő kosz még átkerülhet a kezünkről vissza a héj nélküli almára, ezért mossuk meg őket alaposan!''' | # '''Habár meghámozzuk az almákat, a rajtuk lévő kosz még átkerülhet a kezünkről vissza a héj nélküli almára, ezért mossuk meg őket alaposan!''' | ||
# '''Mossuk el alaposan a befőttes üvegeket és a tetejüket is!''' | # '''Mossuk el alaposan a befőttes üvegeket és a tetejüket is!''' | ||
− | # '''Vágjuk fel 4 gerezdre és távolítsuk el a mag körüli részeket!''' Ha kicsit megütődött az alma, vagy vannak apróbb hibás részei, azokat is vágjuk ki. | + | # '''Vágjuk fel az almát 4 gerezdre, és távolítsuk el a mag körüli részeket!''' Ha kicsit megütődött az alma, vagy vannak apróbb hibás részei, azokat is vágjuk ki. |
− | # '''Kockázzuk fel a gerezdeket vagy késes darálógéppel pépesítsük az alma-gerezdeket!''' | + | # '''Kockázzuk fel a gerezdeket, vagy késes darálógéppel pépesítsük az alma-gerezdeket!''' |
# '''Tegyünk félre pár almakockát arra az esetre, ha szeretnénk a lekvárunkba nagyobb gyümölcsdarabokat!''' | # '''Tegyünk félre pár almakockát arra az esetre, ha szeretnénk a lekvárunkba nagyobb gyümölcsdarabokat!''' | ||
# '''Botturmixszal pépesítsük még az almát!''' | # '''Botturmixszal pépesítsük még az almát!''' | ||
18. sor: | 18. sor: | ||
# '''Az üvegeket a megtöltés után még egyenként zárjuk le, és állítsuk fejtetőre!''' Ez az üvegben lévő vákuum kialakulásához kell, mely jól magára húzza az üveg tetejét. | # '''Az üvegeket a megtöltés után még egyenként zárjuk le, és állítsuk fejtetőre!''' Ez az üvegben lévő vákuum kialakulásához kell, mely jól magára húzza az üveg tetejét. | ||
# Miután végeztünk a megtöltéssel, '''várjuk pár percet,''' hogy az utoljára lezárt üvegnek is jusson egy kis idő fejjel lefelé. '''Addig készítsük elő a dunsztolást!''' | # Miután végeztünk a megtöltéssel, '''várjuk pár percet,''' hogy az utoljára lezárt üvegnek is jusson egy kis idő fejjel lefelé. '''Addig készítsük elő a dunsztolást!''' | ||
− | # '''A dunsztolás előkészítése:''' Egy nagyobb faládába | + | # '''A dunsztolás előkészítése:''' Egy nagyobb faládába vagy kocka alakú kosárba fektess pokrócokat, újságpapírt vagy konyharuhákat. Béleld ki jól a ládát, hogy meleg legyen benne. |
# '''Tegyük a lekvárral megtöltött üvegeket álló pozícióban a kibélelt ládába!''' Felülről is takarjuk be jól az üvegeket konyharuhával, pokrócokkal. | # '''Tegyük a lekvárral megtöltött üvegeket álló pozícióban a kibélelt ládába!''' Felülről is takarjuk be jól az üvegeket konyharuhával, pokrócokkal. | ||
# '''Hagyjuk nyugodni a lekvárokat 1-2 napig!''' Ez idő alatt szép lassan, fokozatosan lehűlnek. | # '''Hagyjuk nyugodni a lekvárokat 1-2 napig!''' Ez idő alatt szép lassan, fokozatosan lehűlnek. | ||
25. sor: | 25. sor: | ||
* Szokták mondani, hogy pálinkába és lekvárba mindegy, milyen épségű alma kerül bele. Jómagam úgy gondolom és úgy tapasztaltam, hogy csak a szép, érett és egészséges gyümölcsből készül kellemes zamatú ital vagy lekvár. | * Szokták mondani, hogy pálinkába és lekvárba mindegy, milyen épségű alma kerül bele. Jómagam úgy gondolom és úgy tapasztaltam, hogy csak a szép, érett és egészséges gyümölcsből készül kellemes zamatú ital vagy lekvár. | ||
− | * Ha nincs botmixerünk, kezdjük el főzni a kockára vágott almát. Miután kissé megpuhul, nyomjuk össze fakanállal | + | * Ha nincs botmixerünk, kezdjük el főzni a kockára vágott almát. Miután kissé megpuhul, nyomjuk össze fakanállal vagy krumplinyomóval. Vagy akár le is reszelhetjük őket, de ez már időigényesebb feladat. |
* Miután elkészültünk az gyümölcsök előkészítésével, akár le is önthetjük őket egy citrom frissen facsart levével, hogy ne barnuljon meg az alma. | * Miután elkészültünk az gyümölcsök előkészítésével, akár le is önthetjük őket egy citrom frissen facsart levével, hogy ne barnuljon meg az alma. | ||
* A hozzáadott cukor, méz vagy bármilyen más édesítőszer mennyisége függ az alma édességétől és a saját ízlésünktől is, így miután kicsit átmelegedett az almapép, nyugodtan kóstolgassuk és ízesítsük! | * A hozzáadott cukor, méz vagy bármilyen más édesítőszer mennyisége függ az alma édességétől és a saját ízlésünktől is, így miután kicsit átmelegedett az almapép, nyugodtan kóstolgassuk és ízesítsük! | ||
− | * Készülő lekvárunkat ízesíthetjük is! Még pikánsabb ízt | + | * Készülő lekvárunkat ízesíthetjük is! Még pikánsabb ízt adhatunk neki fahéjjal, citrommal vagy akár gyömbérrel. |
* Ütögessük az üveget, miközben töltjük bele az elkészült lekvárt! Ilyenkor tömörödik a massza, nem képződik benne levegőbuborék, jobban kihasználhatjuk a térfogatot. | * Ütögessük az üveget, miközben töltjük bele az elkészült lekvárt! Ilyenkor tömörödik a massza, nem képződik benne levegőbuborék, jobban kihasználhatjuk a térfogatot. | ||
34. sor: | 34. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | * 8 db nagyobb méretű alma (3 | + | * 8 db nagyobb méretű alma (3 közepes méretű üveghez) |
* 1 csomag dzsemfix | * 1 csomag dzsemfix | ||
* 2-3 citrom | * 2-3 citrom | ||
− | * méz | + | * méz, cukor vagy édesítőszer ízlés szerint |
− | * | + | * fahéj vagy gyömbér az egyedi ízesítéshez |
* 3 db befőttes üveg fedővel | * 3 db befőttes üveg fedővel | ||
* botturmix | * botturmix |
A lap 2014. szeptember 17., 15:38-kori változata
Hogyan kell almalekvárt készíteni egyszerűen?
A szeptemberben érő almák, főleg a Golden típusúak, általában mind édeskés ízűek, így kiváló alapanyagnak számítanak bármilyen almából készült ételhez. Hígabb lekvár vagy darabosabb dzsem is készíthető almából, mely a baracklekvárhoz hasonlóan remek kiegészítője lehet süteményéknek, vagy a reggeli vajas kenyér ízesítője is lehet. A befőző dzsemfixeknek köszönhetően már 1-2 óra alatt is elkészülhetünk vele, nem kell órákig a rotyogó lábos felett állnunk és kevergetnünk a masszánkat. Ráadásul kis mennyiségben is főzhető, díszesebb üvegbe téve akár még egy személyesebb ajándéknak is remek ötlet.
Lépések
- Habár meghámozzuk az almákat, a rajtuk lévő kosz még átkerülhet a kezünkről vissza a héj nélküli almára, ezért mossuk meg őket alaposan!
- Mossuk el alaposan a befőttes üvegeket és a tetejüket is!
- Vágjuk fel az almát 4 gerezdre, és távolítsuk el a mag körüli részeket! Ha kicsit megütődött az alma, vagy vannak apróbb hibás részei, azokat is vágjuk ki.
- Kockázzuk fel a gerezdeket, vagy késes darálógéppel pépesítsük az alma-gerezdeket!
- Tegyünk félre pár almakockát arra az esetre, ha szeretnénk a lekvárunkba nagyobb gyümölcsdarabokat!
- Botturmixszal pépesítsük még az almát!
- Adjuk hozzá a cukrot vagy édesítőszert!
- Öntsünk hozzá a mennyiségnek megfelelő zacskónyi dzsemfixálót!
- Kezdjük el főzni folyamatos kevergetés mellett!
- Forrás után 10 perc elteltével már kész is az almalekvár! Minél tovább forraljuk, annál sűrűbb lekvárt, szinte dzsemet kapunk.
- A még forró lekvárt óvatosan töltsük merőkanállal dunsztos üvegekbe! A lekvár egészen az üveg pereméig érjen.
- Az üvegeket a megtöltés után még egyenként zárjuk le, és állítsuk fejtetőre! Ez az üvegben lévő vákuum kialakulásához kell, mely jól magára húzza az üveg tetejét.
- Miután végeztünk a megtöltéssel, várjuk pár percet, hogy az utoljára lezárt üvegnek is jusson egy kis idő fejjel lefelé. Addig készítsük elő a dunsztolást!
- A dunsztolás előkészítése: Egy nagyobb faládába vagy kocka alakú kosárba fektess pokrócokat, újságpapírt vagy konyharuhákat. Béleld ki jól a ládát, hogy meleg legyen benne.
- Tegyük a lekvárral megtöltött üvegeket álló pozícióban a kibélelt ládába! Felülről is takarjuk be jól az üvegeket konyharuhával, pokrócokkal.
- Hagyjuk nyugodni a lekvárokat 1-2 napig! Ez idő alatt szép lassan, fokozatosan lehűlnek.
Tippek
- Szokták mondani, hogy pálinkába és lekvárba mindegy, milyen épségű alma kerül bele. Jómagam úgy gondolom és úgy tapasztaltam, hogy csak a szép, érett és egészséges gyümölcsből készül kellemes zamatú ital vagy lekvár.
- Ha nincs botmixerünk, kezdjük el főzni a kockára vágott almát. Miután kissé megpuhul, nyomjuk össze fakanállal vagy krumplinyomóval. Vagy akár le is reszelhetjük őket, de ez már időigényesebb feladat.
- Miután elkészültünk az gyümölcsök előkészítésével, akár le is önthetjük őket egy citrom frissen facsart levével, hogy ne barnuljon meg az alma.
- A hozzáadott cukor, méz vagy bármilyen más édesítőszer mennyisége függ az alma édességétől és a saját ízlésünktől is, így miután kicsit átmelegedett az almapép, nyugodtan kóstolgassuk és ízesítsük!
- Készülő lekvárunkat ízesíthetjük is! Még pikánsabb ízt adhatunk neki fahéjjal, citrommal vagy akár gyömbérrel.
- Ütögessük az üveget, miközben töltjük bele az elkészült lekvárt! Ilyenkor tömörödik a massza, nem képződik benne levegőbuborék, jobban kihasználhatjuk a térfogatot.
Amire szükséged lehet
- 8 db nagyobb méretű alma (3 közepes méretű üveghez)
- 1 csomag dzsemfix
- 2-3 citrom
- méz, cukor vagy édesítőszer ízlés szerint
- fahéj vagy gyömbér az egyedi ízesítéshez
- 3 db befőttes üveg fedővel
- botturmix
- késes darálógép
- krumplinyomó
- nagyobb lábos
- nagyobb fakanál
- merőkanál az üvegek megtöltéséhez
- faláda vagy kosár
- pokrócok, konyharuhák
Figyelmeztetések
- A forrásban lévő lekvár sokszor fröcsög, „köpköd”. Vigyázzunk vele, nehogy megégessük magunkat!
- A dunsztolás fontos hőkezelési fázis a befőzések végén, mert ilyenkor tisztítódik meg az üvegben maradt levegő a káros mikroorganizmusoktól, a romlást okozó csíráktól!
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Almalekvár
- Almalekvár készítés
- Dunszt
- személyes tapasztalatok :)