„Kotyogós kávéfőzőt használni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Lépések)
 
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell a kotyogós kávéfőzőt használni? ==
 
== Hogyan kell a kotyogós kávéfőzőt használni? ==
  
[[Fájl:Moka_Express.jpg|right|180px]]A kotyogós az egyik legegyszerűbb kávéfőző készülék. A rendszerváltás előtt - hivatalos nevén Mokka kávéfőző - ezen kívül nem is nagyon lehetett más otthoni készüléket vásárolni, de a mai napig sokan vásárolják. A működési elvét a lépések mellett fogom leírni.  
+
[[Fájl:Moka_Express.jpg|right|180px]]A kotyogós, hivatalos nevén Mokka kávéfőző az egyik legegyszerűbb kávéfőző készülék. A rendszerváltás előtt - ezenkívül nem is nagyon lehetett más otthoni készüléket vásárolni, de a mai napig sokan használják. A működési elvét a lépések mellett fogom leírni.  
 +
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
A kávéfőző három részből áll: Az alsó víztartályból, a középső szűrővel ellátott kávétartóból, és a végtermék befogadására alkalmas felső tartályból.
+
A kávéfőző három részből áll: Az alsó víztartályból, a középső, szűrővel ellátott kávétartóból, és a végtermék befogadására alkalmas felső tartályból.
 +
 
 +
# '''Tegyünk vizet a víztartályba!'''. Fontos, hogy vizet általában csak a biztonsági szelep aljáig tehetünk a tárolóba. Persze ez sem feltétlenül ment meg attól, hogy a kávé kifusson, ezért mielőtt teletöltenénk a tartályt, ellenőrizzük le, hogy mennyi fér a felső tankba.
 +
# '''A középső kávétartóba helyezzük be a már előre ledarált kávét!''' Nem szabad megnyomkodni a betett kávét, mert akkor nehezebben fog átjutni a gőz! A karimát le kell tisztítani, és ha kicsit erősebb kávét szeretnénk, akkor a lelapított kávé tetejére tegyünk még egy kevés darált kávét, hogy az már púpozódjon.
 +
# '''Tegyük rá a kávéfőzőt a tűzhelyre!''' A klasszikus termékek gáztűzhelyen, elektromos és kerámia főzőlapokon is működnek, de ma már kaphatók indukciós főzőlapon is használható modellek. A tűzhelyet kicsi lángra vagy alacsony hőmérsékletre állítsuk, így erősebb kávét fogunk kapni.
 +
# '''Ekkor hő hatására a víz gőzzé alakul''', ami kb. 1 bar nyomással elkezdi kilúgozni a kávét, és átpréseli rajta a vizet. A kotyogós kávéfőző esetében a kávéval így nemcsak a vízgőz, hanem a víz is érintkezik, ami a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. A 100 fok feletti hőmérséklet miatt pedig az aromák kevésbé oldódnak ki, és hamarabb bomlanak le.
 +
# '''A kávé elkészültét''' a jellegzetes kotyogó hang jelzi, ami a víz kibugyogásakor keletkezik, amikor az a felső tartályba ér. Ha ez megszűnik, akkor vége a főzési folyamatnak.
 +
# '''Az elkészült presszókávét tetszés szerint ízesíthetjük! '''
  
# '''A víztartályba vizet teszünk'''. Fontos, hogy vizet általában csak a biztonsági szelep aljáig tehetünk a tárolóba! Persze ez sem feltétlenül ment meg attól, hogy a kávé kifusson, ezért mielőtt teletöltenénk a tartályt, ellenőrizzük le, hogy mennyi fér a felső tankba.
 
# '''A középső kávétartóba''' behelyezzük a már '''előre ledarált kávét'''. Nem szabad megnyomkodni a betett kávét, mert akkor nehezebben fog átjutni a gőz! A karimát le kell tisztítani, és ha kicsit erősebb kávét szeretne az ember, akkor a lelapított kávé tetejére még rátesz egy kevés darált kávét, hogy púpozódjon.
 
# '''Rátesszük a kávéfőzőt a tűzhelyre'''. A klasszikus termékek gáztűzhelyen, elektromos, és kerámia főzőlapokon is működnek, de ma már kapható indukciós főzőlapon is használható modellek. A tűzhelyet kicsi lángon, vagy alacsony hőmérsékletre állítsuk, így erősebb kávét fogunk kapni.
 
# '''Ekkor hő hatására a víz gőzzé alakul''', és kb. 1 bar nyomással elkezdeni kilúgozni a kávét, és átpréseli a vizet a kávén. A kotyogós kávéfőző esetében a kávéval így nemcsak a vízgőz, hanem a víz is érintkezik, ami a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. A 100 fok feletti hőmérséklet miatt pedig az aromák kevésbé oldódnak ki, és hamarabb bomlanak le.
 
# '''A kávé elkészültét''' a jellegzetes kotyogó hang jelzi, ami a víz kibugyogásakor keletkezik, amikor a felső tartályba ér. Ha ez megszűnik, akkor vége a főzési folyamatnak.
 
# Az '''elkészült presszó''' kávét tetszés szerint ízesíthetjük.
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* A készülék ár/érték aránya nagyon jó, ráadásul legtöbbünk szüleinek ez a klasszikus kávé!
 
 
* A hátrányokat érdemes észben tartani, ha ezt a készüléket választjuk.
 
* A hátrányokat érdemes észben tartani, ha ezt a készüléket választjuk.
 
* Ne legyen túl nagy a gázrózsa lángja, mert gyakran előfordul, hogy a közvetlen érintkezéstől a kávéfőző füle elolvad!  
 
* Ne legyen túl nagy a gázrózsa lángja, mert gyakran előfordul, hogy a közvetlen érintkezéstől a kávéfőző füle elolvad!  
30. sor: 31. sor:
 
== Kapcsolódó videók ==
 
== Kapcsolódó videók ==
  
Egy angolul beszélő olasz hölgy mutatja be a kávéfőzését ezzel a géppel
+
Egy angolul beszélő olasz hölgy mutatja be a kávéfőzését ezzel a géppel.
 +
 
 
<youtube>BHkIOBJ2eQQ</youtube>
 
<youtube>BHkIOBJ2eQQ</youtube>
  
36. sor: 38. sor:
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
  
* [http://www.mkvm.hu/index.php?p=list&id=68&tbl=kiallitas A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeum kiállítás leírásában olvashattok még kotyogós és más főzők működési elvéről.]
+
* [http://www.mkvm.hu/index.php?p=list&id=68&tbl=kiallitas A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállítás leírásában olvashattok még kotyogós és más főzők működési elvéről.]
 
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1v%C3%A9 A Wikipedia kávé szócikkében többet is lehet olvasni a kávéról és a különböző kávéfőzési módszerekről.]
 
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1v%C3%A9 A Wikipedia kávé szócikkében többet is lehet olvasni a kávéról és a különböző kávéfőzési módszerekről.]
* [http://www.barangoloteahaz.hu/bolt/tortenet/?article_hid=85 Itt is olvashattok a kávé történetéről]
+
* [http://www.barangoloteahaz.hu/bolt/tortenet/?article_hid=85 Itt is olvashattok a kávé történetéről.]
  
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 
[[Kategória:Étel-ital]]

A lap jelenlegi, 2014. szeptember 4., 15:36-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell a kotyogós kávéfőzőt használni?

Moka Express.jpg

A kotyogós, hivatalos nevén Mokka kávéfőző az egyik legegyszerűbb kávéfőző készülék. A rendszerváltás előtt - ezenkívül nem is nagyon lehetett más otthoni készüléket vásárolni, de a mai napig sokan használják. A működési elvét a lépések mellett fogom leírni.


[szerkesztés] Lépések

A kávéfőző három részből áll: Az alsó víztartályból, a középső, szűrővel ellátott kávétartóból, és a végtermék befogadására alkalmas felső tartályból.

  1. Tegyünk vizet a víztartályba!. Fontos, hogy vizet általában csak a biztonsági szelep aljáig tehetünk a tárolóba. Persze ez sem feltétlenül ment meg attól, hogy a kávé kifusson, ezért mielőtt teletöltenénk a tartályt, ellenőrizzük le, hogy mennyi fér a felső tankba.
  2. A középső kávétartóba helyezzük be a már előre ledarált kávét! Nem szabad megnyomkodni a betett kávét, mert akkor nehezebben fog átjutni a gőz! A karimát le kell tisztítani, és ha kicsit erősebb kávét szeretnénk, akkor a lelapított kávé tetejére tegyünk még egy kevés darált kávét, hogy az már púpozódjon.
  3. Tegyük rá a kávéfőzőt a tűzhelyre! A klasszikus termékek gáztűzhelyen, elektromos és kerámia főzőlapokon is működnek, de ma már kaphatók indukciós főzőlapon is használható modellek. A tűzhelyet kicsi lángra vagy alacsony hőmérsékletre állítsuk, így erősebb kávét fogunk kapni.
  4. Ekkor hő hatására a víz gőzzé alakul, ami kb. 1 bar nyomással elkezdi kilúgozni a kávét, és átpréseli rajta a vizet. A kotyogós kávéfőző esetében a kávéval így nemcsak a vízgőz, hanem a víz is érintkezik, ami a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. A 100 fok feletti hőmérséklet miatt pedig az aromák kevésbé oldódnak ki, és hamarabb bomlanak le.
  5. A kávé elkészültét a jellegzetes kotyogó hang jelzi, ami a víz kibugyogásakor keletkezik, amikor az a felső tartályba ér. Ha ez megszűnik, akkor vége a főzési folyamatnak.
  6. Az elkészült presszókávét tetszés szerint ízesíthetjük!


[szerkesztés] Tippek

  • A hátrányokat érdemes észben tartani, ha ezt a készüléket választjuk.
  • Ne legyen túl nagy a gázrózsa lángja, mert gyakran előfordul, hogy a közvetlen érintkezéstől a kávéfőző füle elolvad!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • A kotyogósra
  • Kávéra
  • Vízre
  • Egy tűzhelyre

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Egy angolul beszélő olasz hölgy mutatja be a kávéfőzését ezzel a géppel.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Wezo