„Kotyogós kávéfőzőt használni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Wezo (vitalap | szerkesztései) (→Lépések) |
|||
(Egy közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell a kotyogós kávéfőzőt használni? == | == Hogyan kell a kotyogós kávéfőzőt használni? == | ||
− | [[Fájl:Moka_Express.jpg|right|180px]]A kotyogós az egyik legegyszerűbb kávéfőző készülék. A rendszerváltás előtt - | + | [[Fájl:Moka_Express.jpg|right|180px]]A kotyogós, hivatalos nevén Mokka kávéfőző az egyik legegyszerűbb kávéfőző készülék. A rendszerváltás előtt - ezenkívül nem is nagyon lehetett más otthoni készüléket vásárolni, de a mai napig sokan használják. A működési elvét a lépések mellett fogom leírni. |
+ | |||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | A kávéfőző három részből áll: Az alsó víztartályból, a középső szűrővel ellátott kávétartóból, és a végtermék befogadására alkalmas felső tartályból. | + | A kávéfőző három részből áll: Az alsó víztartályból, a középső, szűrővel ellátott kávétartóból, és a végtermék befogadására alkalmas felső tartályból. |
+ | |||
+ | # '''Tegyünk vizet a víztartályba!'''. Fontos, hogy vizet általában csak a biztonsági szelep aljáig tehetünk a tárolóba. Persze ez sem feltétlenül ment meg attól, hogy a kávé kifusson, ezért mielőtt teletöltenénk a tartályt, ellenőrizzük le, hogy mennyi fér a felső tankba. | ||
+ | # '''A középső kávétartóba helyezzük be a már előre ledarált kávét!''' Nem szabad megnyomkodni a betett kávét, mert akkor nehezebben fog átjutni a gőz! A karimát le kell tisztítani, és ha kicsit erősebb kávét szeretnénk, akkor a lelapított kávé tetejére tegyünk még egy kevés darált kávét, hogy az már púpozódjon. | ||
+ | # '''Tegyük rá a kávéfőzőt a tűzhelyre!''' A klasszikus termékek gáztűzhelyen, elektromos és kerámia főzőlapokon is működnek, de ma már kaphatók indukciós főzőlapon is használható modellek. A tűzhelyet kicsi lángra vagy alacsony hőmérsékletre állítsuk, így erősebb kávét fogunk kapni. | ||
+ | # '''Ekkor hő hatására a víz gőzzé alakul''', ami kb. 1 bar nyomással elkezdi kilúgozni a kávét, és átpréseli rajta a vizet. A kotyogós kávéfőző esetében a kávéval így nemcsak a vízgőz, hanem a víz is érintkezik, ami a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. A 100 fok feletti hőmérséklet miatt pedig az aromák kevésbé oldódnak ki, és hamarabb bomlanak le. | ||
+ | # '''A kávé elkészültét''' a jellegzetes kotyogó hang jelzi, ami a víz kibugyogásakor keletkezik, amikor az a felső tartályba ér. Ha ez megszűnik, akkor vége a főzési folyamatnak. | ||
+ | # '''Az elkészült presszókávét tetszés szerint ízesíthetjük! ''' | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | |||
* A hátrányokat érdemes észben tartani, ha ezt a készüléket választjuk. | * A hátrányokat érdemes észben tartani, ha ezt a készüléket választjuk. | ||
* Ne legyen túl nagy a gázrózsa lángja, mert gyakran előfordul, hogy a közvetlen érintkezéstől a kávéfőző füle elolvad! | * Ne legyen túl nagy a gázrózsa lángja, mert gyakran előfordul, hogy a közvetlen érintkezéstől a kávéfőző füle elolvad! | ||
30. sor: | 31. sor: | ||
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
− | Egy angolul beszélő olasz hölgy mutatja be a kávéfőzését ezzel a géppel | + | Egy angolul beszélő olasz hölgy mutatja be a kávéfőzését ezzel a géppel. |
+ | |||
<youtube>BHkIOBJ2eQQ</youtube> | <youtube>BHkIOBJ2eQQ</youtube> | ||
36. sor: | 38. sor: | ||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
− | * [http://www.mkvm.hu/index.php?p=list&id=68&tbl=kiallitas A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari | + | * [http://www.mkvm.hu/index.php?p=list&id=68&tbl=kiallitas A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállítás leírásában olvashattok még kotyogós és más főzők működési elvéről.] |
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1v%C3%A9 A Wikipedia kávé szócikkében többet is lehet olvasni a kávéról és a különböző kávéfőzési módszerekről.] | * [http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1v%C3%A9 A Wikipedia kávé szócikkében többet is lehet olvasni a kávéról és a különböző kávéfőzési módszerekről.] | ||
− | * [http://www.barangoloteahaz.hu/bolt/tortenet/?article_hid=85 Itt is olvashattok a kávé történetéről] | + | * [http://www.barangoloteahaz.hu/bolt/tortenet/?article_hid=85 Itt is olvashattok a kávé történetéről.] |
[[Kategória:Étel-ital]] | [[Kategória:Étel-ital]] |
A lap jelenlegi, 2014. szeptember 4., 15:36-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell a kotyogós kávéfőzőt használni?
A kotyogós, hivatalos nevén Mokka kávéfőző az egyik legegyszerűbb kávéfőző készülék. A rendszerváltás előtt - ezenkívül nem is nagyon lehetett más otthoni készüléket vásárolni, de a mai napig sokan használják. A működési elvét a lépések mellett fogom leírni.
[szerkesztés] Lépések
A kávéfőző három részből áll: Az alsó víztartályból, a középső, szűrővel ellátott kávétartóból, és a végtermék befogadására alkalmas felső tartályból.
- Tegyünk vizet a víztartályba!. Fontos, hogy vizet általában csak a biztonsági szelep aljáig tehetünk a tárolóba. Persze ez sem feltétlenül ment meg attól, hogy a kávé kifusson, ezért mielőtt teletöltenénk a tartályt, ellenőrizzük le, hogy mennyi fér a felső tankba.
- A középső kávétartóba helyezzük be a már előre ledarált kávét! Nem szabad megnyomkodni a betett kávét, mert akkor nehezebben fog átjutni a gőz! A karimát le kell tisztítani, és ha kicsit erősebb kávét szeretnénk, akkor a lelapított kávé tetejére tegyünk még egy kevés darált kávét, hogy az már púpozódjon.
- Tegyük rá a kávéfőzőt a tűzhelyre! A klasszikus termékek gáztűzhelyen, elektromos és kerámia főzőlapokon is működnek, de ma már kaphatók indukciós főzőlapon is használható modellek. A tűzhelyet kicsi lángra vagy alacsony hőmérsékletre állítsuk, így erősebb kávét fogunk kapni.
- Ekkor hő hatására a víz gőzzé alakul, ami kb. 1 bar nyomással elkezdi kilúgozni a kávét, és átpréseli rajta a vizet. A kotyogós kávéfőző esetében a kávéval így nemcsak a vízgőz, hanem a víz is érintkezik, ami a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. A 100 fok feletti hőmérséklet miatt pedig az aromák kevésbé oldódnak ki, és hamarabb bomlanak le.
- A kávé elkészültét a jellegzetes kotyogó hang jelzi, ami a víz kibugyogásakor keletkezik, amikor az a felső tartályba ér. Ha ez megszűnik, akkor vége a főzési folyamatnak.
- Az elkészült presszókávét tetszés szerint ízesíthetjük!
[szerkesztés] Tippek
- A hátrányokat érdemes észben tartani, ha ezt a készüléket választjuk.
- Ne legyen túl nagy a gázrózsa lángja, mert gyakran előfordul, hogy a közvetlen érintkezéstől a kávéfőző füle elolvad!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- A kotyogósra
- Kávéra
- Vízre
- Egy tűzhelyre
[szerkesztés] Kapcsolódó videók
Egy angolul beszélő olasz hölgy mutatja be a kávéfőzését ezzel a géppel.