„Kotyogós kávéfőzőt használni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Wezo (vitalap | szerkesztései) (→Lépések) |
Wezo (vitalap | szerkesztései) (→Lépések) |
||
12. sor: | 12. sor: | ||
# '''Ekkor hő hatására a víz gőzzé alakul''', és kb. 1 bar nyomással elkezdeni kilúgozni a kávét, és átpréseli a vizet a kávén. A kotyogós kávéfőző esetében a kávéval így nemcsak a vízgőz, hanem a víz is érintkezik, ami a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. A 100 fok feletti hőmérséklet miatt pedig az aromák kevésbé oldódnak ki, és hamarabb bomlanak le. | # '''Ekkor hő hatására a víz gőzzé alakul''', és kb. 1 bar nyomással elkezdeni kilúgozni a kávét, és átpréseli a vizet a kávén. A kotyogós kávéfőző esetében a kávéval így nemcsak a vízgőz, hanem a víz is érintkezik, ami a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. A 100 fok feletti hőmérséklet miatt pedig az aromák kevésbé oldódnak ki, és hamarabb bomlanak le. | ||
# '''A kávé elkészültét''' a jellegzetes kotyogó hang jelzi, ami a víz kibugyogásakor keletkezik, amikor a felső tartályba ér. Ha ez megszűnik, akkor vége a főzési folyamatnak. | # '''A kávé elkészültét''' a jellegzetes kotyogó hang jelzi, ami a víz kibugyogásakor keletkezik, amikor a felső tartályba ér. Ha ez megszűnik, akkor vége a főzési folyamatnak. | ||
− | # Az elkészült presszó kávét tetszés szerint ízesíthetjük. | + | # Az '''elkészült presszó''' kávét tetszés szerint ízesíthetjük. |
== Tippek == | == Tippek == |
A lap 2014. szeptember 2., 10:14-kori változata
Hogyan kell a kotyogós kávéfőzőt használni?
A kotyogós az egyik legegyszerűbb kávéfőző készülék. A rendszerváltás előtt - hivatalos nevén Mokka kávéfőző - ezen kívül nem is nagyon lehetett más otthoni készüléket vásárolni, de a mai napig sokan vásárolják. A működési elvét a lépések mellett fogom leírni.
Lépések
A kávéfőző három részből áll: Az alsó víztartályból, a középső szűrővel ellátott kávétartóból, és a végtermék befogadására alkalmas felső tartályból.
- A víztartályba vizet teszünk. Fontos, hogy vizet általában csak a biztonsági szelep aljáig tehetünk a tárolóba! Persze ez sem feltétlenül ment meg attól, hogy a kávé kifusson, ezért mielőtt teletöltenénk a tartályt, ellenőrizzük le, hogy mennyi fér a felső tankba.
- A középső kávétartóba behelyezzük a már előre ledarált kávét. Nem szabad megnyomkodni a betett kávét, mert akkor nehezebben fog átjutni a gőz! A karimát le kell tisztítani, és ha kicsit erősebb kávét szeretne az ember, akkor a lelapított kávé tetejére még rátesz egy kevés darált kávét, hogy púpozódjon.
- Rátesszük a kávéfőzőt a tűzhelyre. A klasszikus termékek gáztűzhelyen, elektromos, és kerámia főzőlapokon is működnek, de ma már kapható indukciós főzőlapon is használható modellek. A tűzhelyet kicsi lángon, vagy alacsony hőmérsékletre állítsuk, így erősebb kávét fogunk kapni.
- Ekkor hő hatására a víz gőzzé alakul, és kb. 1 bar nyomással elkezdeni kilúgozni a kávét, és átpréseli a vizet a kávén. A kotyogós kávéfőző esetében a kávéval így nemcsak a vízgőz, hanem a víz is érintkezik, ami a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. A 100 fok feletti hőmérséklet miatt pedig az aromák kevésbé oldódnak ki, és hamarabb bomlanak le.
- A kávé elkészültét a jellegzetes kotyogó hang jelzi, ami a víz kibugyogásakor keletkezik, amikor a felső tartályba ér. Ha ez megszűnik, akkor vége a főzési folyamatnak.
- Az elkészült presszó kávét tetszés szerint ízesíthetjük.
Tippek
- A készülék ár/érték aránya nagyon jó, ráadásul legtöbbünk szüleinek ez a klasszikus kávé!
- A hátrányokat érdemes észben tartani, ha ezt a készüléket választjuk.
- Ne legyen túl nagy a gázrózsa lángja, mert gyakran előfordul, hogy a közvetlen érintkezéstől a kávéfőző füle elolvad!
Amire szükséged lehet
- A kotyogósra
- Kávéra
- Vízre
- Egy tűzhelyre
Kapcsolódó videók
Egy angolul beszélő olasz hölgy mutatja be a kávéfőzését ezzel a géppel