„Lehűteni a sört, pár perc alatt” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
Wezo (vitalap | szerkesztései) (→Hogyan kell {{PAGENAME}}?) |
Wezo (vitalap | szerkesztései) (→Módszerek) |
||
(5 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | == Hogyan kell | + | == Hogyan kell lehűteni a sört pár perc alatt? == |
− | [[Fájl:ID-100168317.jpg|right|200px]]Az interneten rengeteg, ezzel a témával foglalkozó videó és cikk található | + | [[Fájl:ID-100168317.jpg|right|200px]] Ugye mindenki ismeri azt a kínos helyzetet, amikor elfogyott a behűtött sör, és azonnal kellene produkálni jéghideg folyékony kenyeret. Az interneten rengeteg, ezzel a témával foglalkozó videó és cikk található, ezért mi most csupán egy-két példát mutatunk be, amelyek jó eséllyel beváltják a hozzájuk fűzött reményt. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
10. sor: | 10. sor: | ||
− | == Módszerek == | + | === Módszerek === |
− | + | Két módszert fogok bemutatni: | |
− | # '''Első | + | # '''Első módszer''': A sört bugyoláld be vizes papírtörlőbe, és így rakd el a mélyhűtőbe. Így elméletileg 8-10 perc alatt megfelelő hőmérsékletre hűl le a sör. A módszer alapja, hogy a víz jobb hővezető, mint a levegő, és ezért a vizes papír hatékonyabb hűtést garantál. |
#* A módszer hátránya, hogy ha túl sokáig tartod a sört a mélyhűtőben, akkor az fel is robbanhat. | #* A módszer hátránya, hogy ha túl sokáig tartod a sört a mélyhűtőben, akkor az fel is robbanhat. | ||
− | # '''Második | + | # '''Második módszer''': A sört egy tálba kell tenni, amiben víz és jég van. A titkos összetevő a só! Ahogy azt a téli útsózásnál is látható, a só felolvasztja a jeget. Ez azért következik be, mert a só lecsökkenti a víz fagyási hőmérsékletét, és az olvadás közben hőt von el a környezetéből. Ennek módszernek különböző fokozatai vannak: |
##Simán beleteszed a sós jeges vízbe a sört, ami kb. 5 perc alatt lehűl. | ##Simán beleteszed a sós jeges vízbe a sört, ami kb. 5 perc alatt lehűl. | ||
##A sört beleteszed ebbe a vízbe, és folyamatosan mozgatod. Így elméletileg 2 perc is elég. | ##A sört beleteszed ebbe a vízbe, és folyamatosan mozgatod. Így elméletileg 2 perc is elég. | ||
− | ##Az agresszív | + | ##Az agresszív változat, hogy egy fúró segítségével forgatod a sört a jeges-sós tálban. Ehhez egy termosz tetejére, egy csavarra és befőttes gumira van szükség. A fúróval átfúrod a tetőt, majd abba egy csavart teszel, amivel a fúróhoz rögzíted a fedőt. A sörre ráteszed a befőttes gumikat, és beledugod a termosz tetejébe. Ezzel a módszerrel akár 1 perc alatt hideg sört készíthetsz. |
− | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
38. sor: | 37. sor: | ||
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
− | < | + | <youtube>4dCPGrdj6fg</youtube> |
+ | Nézzétek meg az index.hu videóját is az alábbi linken: http://index.hu/video/2014/07/20/igy_hutsd_le_a_sort_1_perc_alatt/ | ||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == |
A lap jelenlegi, 2014. augusztus 11., 15:46-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell lehűteni a sört pár perc alatt?
Ugye mindenki ismeri azt a kínos helyzetet, amikor elfogyott a behűtött sör, és azonnal kellene produkálni jéghideg folyékony kenyeret. Az interneten rengeteg, ezzel a témával foglalkozó videó és cikk található, ezért mi most csupán egy-két példát mutatunk be, amelyek jó eséllyel beváltják a hozzájuk fűzött reményt.
[szerkesztés] Lépések
- Végy elő egy szoba-hőmérsékletű, vagy annál melegebb sört.
- Az alábbi példák közül valamelyiket alkalmazd
- Majd idd meg a hűsítő sört, amiért annyit küzdöttél.
[szerkesztés] Módszerek
Két módszert fogok bemutatni:
- Első módszer: A sört bugyoláld be vizes papírtörlőbe, és így rakd el a mélyhűtőbe. Így elméletileg 8-10 perc alatt megfelelő hőmérsékletre hűl le a sör. A módszer alapja, hogy a víz jobb hővezető, mint a levegő, és ezért a vizes papír hatékonyabb hűtést garantál.
- A módszer hátránya, hogy ha túl sokáig tartod a sört a mélyhűtőben, akkor az fel is robbanhat.
- Második módszer: A sört egy tálba kell tenni, amiben víz és jég van. A titkos összetevő a só! Ahogy azt a téli útsózásnál is látható, a só felolvasztja a jeget. Ez azért következik be, mert a só lecsökkenti a víz fagyási hőmérsékletét, és az olvadás közben hőt von el a környezetéből. Ennek módszernek különböző fokozatai vannak:
- Simán beleteszed a sós jeges vízbe a sört, ami kb. 5 perc alatt lehűl.
- A sört beleteszed ebbe a vízbe, és folyamatosan mozgatod. Így elméletileg 2 perc is elég.
- Az agresszív változat, hogy egy fúró segítségével forgatod a sört a jeges-sós tálban. Ehhez egy termosz tetejére, egy csavarra és befőttes gumira van szükség. A fúróval átfúrod a tetőt, majd abba egy csavart teszel, amivel a fúróhoz rögzíted a fedőt. A sörre ráteszed a befőttes gumikat, és beledugod a termosz tetejébe. Ezzel a módszerrel akár 1 perc alatt hideg sört készíthetsz.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- A sörre
- Tálra
- Jégre
- Sóra
- Esetleg egy fúróra
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A fúrós módszert nem ajánljuk igazán, mert balesetveszélyes.
- A túlhűtött sör felrobbanhat a mélyhűtőben
[szerkesztés] Kapcsolódó videók
Nézzétek meg az index.hu videóját is az alábbi linken: http://index.hu/video/2014/07/20/igy_hutsd_le_a_sort_1_perc_alatt/