„Spanyol tortillát készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell spanyol tortillát készíteni? == right|250pxA spanyol konyha egyik legalapvetőbb, leggyorsabban elkészíthető és mégis ig…”) |
|||
(Egy közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell spanyol tortillát készíteni? == | == Hogyan kell spanyol tortillát készíteni? == | ||
− | [[Fájl:Tortilla.jpg |right|250px]]A spanyol konyha egyik legalapvetőbb, leggyorsabban elkészíthető és mégis igazi mediterrán ízt varázsló étele a tortilla. Legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, a tortilla minden esetben nagyszerű megoldás lehet. Itt az idő, hogy a te konyhádat is meghódítsa! | + | [[Fájl:Tortilla.jpg |right|250px]]A spanyol konyha egyik legalapvetőbb, leggyorsabban elkészíthető, és mégis igazi mediterrán ízt varázsló étele a tortilla. Legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, a tortilla minden esetben nagyszerű megoldás lehet. Itt az idő, hogy a te konyhádat is meghódítsa! |
7. sor: | 7. sor: | ||
# Vágj fel hagymát és krumplit vékony körcikkekre. | # Vágj fel hagymát és krumplit vékony körcikkekre. | ||
− | #Fogj egy teflon serpenyőt, és rakd rá a tűzre és tegyél bele olívaolajat. | + | # Fogj egy teflon serpenyőt, és rakd rá a tűzre és tegyél bele olívaolajat. |
− | #Olívaolajon puhítsd meg a felvágott hagymát és krumplit. Ez eltarthat kb. 15-20 percig. | + | # Olívaolajon puhítsd meg a felvágott hagymát és krumplit. Ez eltarthat kb. 15-20 percig. |
− | #Közben sóval és borssal ízesítsd a krumplit. | + | # Közben sóval és borssal ízesítsd a krumplit. |
− | #Ha megpuhultak, akkor öntsd le a felesleges olajat. | + | # Ha megpuhultak, akkor öntsd le a felesleges olajat. |
− | #A megpuhult keveréket öntsd össze egy keverőtálba a kissé felvert tojásokkal. Az egészet keverd össze, és amennyiben még szükségesnek látod, adj hozzá sót és borsot. | + | # A megpuhult keveréket öntsd össze egy keverőtálba a kissé felvert tojásokkal. Az egészet keverd össze, és amennyiben még szükségesnek látod, adj hozzá sót és borsot. |
− | #Forró olajba öntsd bele az összekevert masszát, közben kevergesd kb. 20 másodpercig. | + | # Forró olajba öntsd bele az összekevert masszát, közben kevergesd kb. 20 másodpercig. |
− | #Újabb 20 másodpercig hagyd keverés nélkül a nagy lángon, hogy piruljon egy kicsit, majd a lángot kisebbre véve várd meg, míg megszilárdul a massza. | + | # Újabb 20 másodpercig hagyd keverés nélkül a nagy lángon, hogy piruljon egy kicsit, majd a lángot kisebbre véve várd meg, míg megszilárdul a massza. |
− | #Amikor már nem folyékony a lepény belseje, akkor helyezz rá egy nagy tányért, vagy fedőt a serpenyőre, és óvatos, gyors mozdulattal fordítsd rá a lepényt. | + | # Amikor már nem folyékony a lepény belseje, akkor helyezz rá egy nagy tányért, vagy fedőt a serpenyőre, és óvatos, gyors mozdulattal fordítsd rá a lepényt. |
− | #A tányéron lévő lepényt csúsztasd vissza a serpenyőbe úgy, hogy a pirulatlan oldala legyen alul, és ezt is pirítsd 2-3 percig. | + | # A tányéron lévő lepényt csúsztasd vissza a serpenyőbe úgy, hogy a pirulatlan oldala legyen alul, és ezt is pirítsd 2-3 percig. |
− | #A kész lepényt hagyd hűlni, és ízlés szerint tálalhatod tortaszeletekre vagy kockára vágva. | + | # A kész lepényt hagyd hűlni, és ízlés szerint tálalhatod tortaszeletekre vagy kockára vágva. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
* Ha túl nagyok a krumplik, akkor először vágd ketté, és csak utána szeleteld fel cikkekre. | * Ha túl nagyok a krumplik, akkor először vágd ketté, és csak utána szeleteld fel cikkekre. | ||
− | *A serpenyő vastag falú legyen, hogy ne ragadjon rá a tojás az oldalára. | + | * A serpenyő vastag falú legyen, hogy ne ragadjon rá a tojás az oldalára. |
− | *A tojáshoz keverhetsz sajtot is, mely csak fokozza a kellemes ízeket. | + | * A tojáshoz keverhetsz sajtot is, mely csak fokozza a kellemes ízeket. |
− | *A sülő massza oldalát falapáttal folyamatosan egyengesd, hogy ne ragadjon oda a serpenyő falához. | + | * A sülő massza oldalát falapáttal folyamatosan egyengesd, hogy ne ragadjon oda a serpenyő falához. |
− | *A tortilla hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. A spanyolok sokszor kenyérrel szendvicsként is előszeretettel fogyasztják. | + | * A tortilla hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. A spanyolok sokszor kenyérrel szendvicsként is előszeretettel fogyasztják. |
− | *Az alap hozzávalók mellett csak a fantáziádon múlik, hogy mivel teszed még különlegesebbé (pl. zöldségekkel, tonhallal. sonkával). | + | * Az alap hozzávalók mellett csak a fantáziádon múlik, hogy mivel teszed még különlegesebbé (pl. zöldségekkel, tonhallal. sonkával). |
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
6 személyre: | 6 személyre: | ||
− | *3 nagy krumpli | + | * 3 nagy krumpli |
− | *2 nagy hagyma (lehet lilahagyma is) | + | * 2 nagy hagyma (lehet lilahagyma is) |
− | *olívaolaj | + | * olívaolaj |
− | *5 tojás | + | * 5 tojás |
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | |||
* Ügyelj rá, hogy nehogy megpiruljon a hagyma, mert akkor kesernyés íze lesz. | * Ügyelj rá, hogy nehogy megpiruljon a hagyma, mert akkor kesernyés íze lesz. | ||
* A tányér, vagy fedő, amelyre fordítod a lepényt lehetőleg minél kevésbé legyen homorú, mert a félig nyers tortilla könnyen széteshet a fordításkor. | * A tányér, vagy fedő, amelyre fordítod a lepényt lehetőleg minél kevésbé legyen homorú, mert a félig nyers tortilla könnyen széteshet a fordításkor. | ||
* A fordítást gyors, határozott mozdulattal végezd. | * A fordítást gyors, határozott mozdulattal végezd. | ||
− | Figyelj arra, hogy a tortilla belseje is átsüljön, de ugyanakkor megőrizze a lány, krémes állagot. Ha kell akár többször is megfordíthatod, hogy oda ne égjen a lepény. | + | * Figyelj arra, hogy a tortilla belseje is átsüljön, de ugyanakkor megőrizze a lány, krémes állagot. Ha kell akár többször is megfordíthatod, hogy oda ne égjen a lepény. |
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
− | |||
− | |||
<youtube>X6xqklc-FBg</youtube> | <youtube>X6xqklc-FBg</youtube> | ||
50. sor: | 47. sor: | ||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
* [http://www.mindmegette.hu/tortilla-espanola-spanyol-omlett.recept Tortilla recept] | * [http://www.mindmegette.hu/tortilla-espanola-spanyol-omlett.recept Tortilla recept] |
A lap jelenlegi, 2014. augusztus 11., 15:09-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell spanyol tortillát készíteni?
A spanyol konyha egyik legalapvetőbb, leggyorsabban elkészíthető, és mégis igazi mediterrán ízt varázsló étele a tortilla. Legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, a tortilla minden esetben nagyszerű megoldás lehet. Itt az idő, hogy a te konyhádat is meghódítsa!
[szerkesztés] Lépések
- Vágj fel hagymát és krumplit vékony körcikkekre.
- Fogj egy teflon serpenyőt, és rakd rá a tűzre és tegyél bele olívaolajat.
- Olívaolajon puhítsd meg a felvágott hagymát és krumplit. Ez eltarthat kb. 15-20 percig.
- Közben sóval és borssal ízesítsd a krumplit.
- Ha megpuhultak, akkor öntsd le a felesleges olajat.
- A megpuhult keveréket öntsd össze egy keverőtálba a kissé felvert tojásokkal. Az egészet keverd össze, és amennyiben még szükségesnek látod, adj hozzá sót és borsot.
- Forró olajba öntsd bele az összekevert masszát, közben kevergesd kb. 20 másodpercig.
- Újabb 20 másodpercig hagyd keverés nélkül a nagy lángon, hogy piruljon egy kicsit, majd a lángot kisebbre véve várd meg, míg megszilárdul a massza.
- Amikor már nem folyékony a lepény belseje, akkor helyezz rá egy nagy tányért, vagy fedőt a serpenyőre, és óvatos, gyors mozdulattal fordítsd rá a lepényt.
- A tányéron lévő lepényt csúsztasd vissza a serpenyőbe úgy, hogy a pirulatlan oldala legyen alul, és ezt is pirítsd 2-3 percig.
- A kész lepényt hagyd hűlni, és ízlés szerint tálalhatod tortaszeletekre vagy kockára vágva.
[szerkesztés] Tippek
- Ha túl nagyok a krumplik, akkor először vágd ketté, és csak utána szeleteld fel cikkekre.
- A serpenyő vastag falú legyen, hogy ne ragadjon rá a tojás az oldalára.
- A tojáshoz keverhetsz sajtot is, mely csak fokozza a kellemes ízeket.
- A sülő massza oldalát falapáttal folyamatosan egyengesd, hogy ne ragadjon oda a serpenyő falához.
- A tortilla hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. A spanyolok sokszor kenyérrel szendvicsként is előszeretettel fogyasztják.
- Az alap hozzávalók mellett csak a fantáziádon múlik, hogy mivel teszed még különlegesebbé (pl. zöldségekkel, tonhallal. sonkával).
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
6 személyre:
- 3 nagy krumpli
- 2 nagy hagyma (lehet lilahagyma is)
- olívaolaj
- 5 tojás
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Ügyelj rá, hogy nehogy megpiruljon a hagyma, mert akkor kesernyés íze lesz.
- A tányér, vagy fedő, amelyre fordítod a lepényt lehetőleg minél kevésbé legyen homorú, mert a félig nyers tortilla könnyen széteshet a fordításkor.
- A fordítást gyors, határozott mozdulattal végezd.
- Figyelj arra, hogy a tortilla belseje is átsüljön, de ugyanakkor megőrizze a lány, krémes állagot. Ha kell akár többször is megfordíthatod, hogy oda ne égjen a lepény.
[szerkesztés] Kapcsolódó videók