„Melange-ot készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(→Egyszerű melange) |
(→Lépések) |
||
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell melange-ot készíteni? == | == Hogyan kell melange-ot készíteni? == | ||
− | A melange német eredetű kávé. Az idegen elnevezés keveréket jelent. Sok fajtája létezik, így az elkészítési módok skálája is igen széles. Ahány kávéház és étterem, mindegyik a maga képére formálva készíti és szolgálja fel ezt a kávékülönlegességet. Lényegében egy exkluzívabb tejes kávé, mely jelzőt a rétegelt színeknek köszönheti. | + | [[Fájl:melange_.jpg|right|200px]]A melange német eredetű kávé. Az idegen elnevezés keveréket jelent. Sok fajtája létezik, így az elkészítési módok skálája is igen széles. Ahány kávéház és étterem, mindegyik a maga képére formálva készíti és szolgálja fel ezt a kávékülönlegességet. Lényegében egy exkluzívabb tejes kávé, mely jelzőt a rétegelt színeknek köszönheti. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
9. sor: | 9. sor: | ||
Réteges vagy csíkos kávénak is nevezik a kinézete miatt. | Réteges vagy csíkos kávénak is nevezik a kinézete miatt. | ||
− | # Melegítsük és habosítsuk fel a tejet! | + | # '''Melegítsük és habosítsuk fel a tejet!''' |
− | # Egy átlátszó, nagy üvegpohár aljába öntsünk mézet! | + | # '''Egy átlátszó, nagy üvegpohár aljába öntsünk mézet!''' |
− | # A mézre öntsük rá óvatosan a tejet! | + | # '''A mézre öntsük rá óvatosan a tejet!''' |
− | # Míg pihen a tej, és elválik a lágyabb része a tetején képződött tejhabtól, főzzünk le egy adag espressot! | + | # '''Míg pihen a tej, és elválik a lágyabb része a tetején képződött tejhabtól, főzzünk le egy adag espressot!''' |
− | # A kis adag kávét óvatosan, lassan, a pohár fala mentén öntsük bele a pohárba! Így a kávé a krémesebb tej felé rétegződik és a tejhab felül marad. | + | # '''A kis adag kávét óvatosan, lassan, a pohár fala mentén öntsük bele a pohárba! Így a kávé a krémesebb tej felé rétegződik és a tejhab felül marad.''' |
− | # Ízlés szerint díszíthetjük kakaóporral a tejhab tetejét. | + | # '''Ízlés szerint díszíthetjük kakaóporral a tejhab tetejét.''' |
=== Régi bécsi melange === | === Régi bécsi melange === | ||
20. sor: | 20. sor: | ||
Régebbi kiadású Magyar Konyha c. könyvek hasábjain volt fellelhető, manapság nem sokan fogyasztják az alkoholos összetevője miatt. | Régebbi kiadású Magyar Konyha c. könyvek hasábjain volt fellelhető, manapság nem sokan fogyasztják az alkoholos összetevője miatt. | ||
− | # Készítsünk egy csészényi, laza hosszú kávét! | + | # '''Készítsünk egy csészényi, laza hosszú kávét!''' |
− | # Egy nagyobb csészébe üssünk bele egy db tojás sárgáját! | + | # '''Egy nagyobb csészébe üssünk bele egy db tojás sárgáját!''' |
− | # A tojássárgáját keverjük össze a tejszínnel és a cukorral! | + | # '''A tojássárgáját keverjük össze a tejszínnel és a cukorral!''' |
− | # Adjuk hozzá a kávét! | + | # '''Adjuk hozzá a kávét!''' |
− | # Adjuk hozzá a konyakot! | + | # '''Adjuk hozzá a konyakot!''' |
− | |||
== Tippek == | == Tippek == |
A lap jelenlegi, 2014. július 23., 11:41-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell melange-ot készíteni?
A melange német eredetű kávé. Az idegen elnevezés keveréket jelent. Sok fajtája létezik, így az elkészítési módok skálája is igen széles. Ahány kávéház és étterem, mindegyik a maga képére formálva készíti és szolgálja fel ezt a kávékülönlegességet. Lényegében egy exkluzívabb tejes kávé, mely jelzőt a rétegelt színeknek köszönheti.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Egyszerű melange
Réteges vagy csíkos kávénak is nevezik a kinézete miatt.
- Melegítsük és habosítsuk fel a tejet!
- Egy átlátszó, nagy üvegpohár aljába öntsünk mézet!
- A mézre öntsük rá óvatosan a tejet!
- Míg pihen a tej, és elválik a lágyabb része a tetején képződött tejhabtól, főzzünk le egy adag espressot!
- A kis adag kávét óvatosan, lassan, a pohár fala mentén öntsük bele a pohárba! Így a kávé a krémesebb tej felé rétegződik és a tejhab felül marad.
- Ízlés szerint díszíthetjük kakaóporral a tejhab tetejét.
[szerkesztés] Régi bécsi melange
Régebbi kiadású Magyar Konyha c. könyvek hasábjain volt fellelhető, manapság nem sokan fogyasztják az alkoholos összetevője miatt.
- Készítsünk egy csészényi, laza hosszú kávét!
- Egy nagyobb csészébe üssünk bele egy db tojás sárgáját!
- A tojássárgáját keverjük össze a tejszínnel és a cukorral!
- Adjuk hozzá a kávét!
- Adjuk hozzá a konyakot!
[szerkesztés] Tippek
- Az egyszerű melange esetében a rétegek elválasztásához használhatunk kiskanalat is. Ebben az esetben a réteg fölé nagyon közel tartva a kiskanálba engedjük az italokat, hagyjuk túlcsorogni és közben folyamatosan emeljük feljebb és feljebb a kanalat.
- A cukor és méz mennyiségét egyik kávénál sem kell komolyan venni, ezt az összetevőt ízlés szerint adagolhatjuk.
- Az elkészítésükhöz használt tej legyen jó minőségű, és zsíros. Így tényleg sikerülni fognak a csíkok az egyszerű melange-nál.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- kávéfőző
- feketekávé
[szerkesztés] Egyszerű melange
- nagyobb, átlátszó üvegpohár
- 2 dl tej
- tejhabosító
- 2-3 teáskanál méz
- kiskanál
- csipetnyi kakaópor
[szerkesztés] Régi bécsi melange
- 1 db tojás sárgája
- 1 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál konyak
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A réteges melange kávé elkészítésénél ügyeljünk az óvatosságra, lassú összeöntögetésre és adagolásra! Csak ezt betartva alakulnak ki a csíkok a kávéban.
[szerkesztés] Kapcsolódó videók