„Melange-ot készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell melange-ot készíteni? == A melange francia eredetű kávé. Az idegen elnevezés keveréket jelent. Sok fajtája létezik, így az elkészítési módok …”) |
(Nincs különbség)
|
A lap 2014. július 23., 11:14-kori változata
Hogyan kell melange-ot készíteni?
A melange francia eredetű kávé. Az idegen elnevezés keveréket jelent. Sok fajtája létezik, így az elkészítési módok skálája is igen széles. Ahány kávéház és étterem, mindegyik a maga képére formálva készíti és szolgálja fel ezt a kávékülönlegességet. Lényegében egy exkluzívabb tejes kávé, mely jelzőt a rétegelt színeknek köszönheti.
Lépések
Egyszerű melange
Réteges vagy csíkos kávénak is nevezik a kinézete miatt.
- Melegítsük és habosítsuk fel a tejet!
- Egy átlátszó, nagy üvegpohár aljába öntsünk mézet!
- A mézre öntsük rá óvatosan a tejet!
- Míg pihen a tej, és elválik a lágyabb része a tetején képződött tejhabtól, főzzünk le egy adag espressot!
- A kis adag kávét óvatosan, lassan, a tejhab közepén keresztül öntsük bele a pohárba! Így a kávé a krémesebb tej felé rétegződik és a tejhab felül marad.
- Ízlés szerint díszíthetjük kakaóporral a tejhab tetejét.
Régi bécsi melange
Régebbi kiadású Magyar Konyha c. könyvek hasábjain volt fellelhető, manapság nem sokan fogyasztják az alkoholos összetevője miatt.
- Készítsünk egy csészényi, laza hosszú kávét!
- Egy nagyobb csészébe üssünk bele egy db tojás sárgáját!
- A tojássárgáját keverjük össze a tejszínnel és a cukorral!
- Adjuk hozzá a kávét!
- Adjuk hozzá a konyakot!
Tippek
- Az egyszerű melange esetében a rétegek elválasztásához használhatunk kiskanalat is. Ebben az esetben a réteg fölé nagyon közel tartva a kiskanálba engedjük az italokat, hagyjuk túlcsorogni és közben folyamatosan emeljük feljebb és feljebb a kanalat.
- A cukor és méz mennyiségét egyik kávénál sem kell komolyan venni, ezt az összetevőt ízlés szerint adagolhatjuk.
Amire szükséged lehet
- kávéfőző
- feketekávé
Egyszerű melange
- nagyobb, átlátszó üvegpohár
- 2 dl tej
- tejhabosító
- 2-3 teáskanál méz
- kiskanál
- csipetnyi kakaópor
Régi bécsi melange
- 1 db tojás sárgája
- 1 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál konyak
Figyelmeztetések
- A réteges melange kávé elkészítésénél ügyeljünk az óvatosságra, lassú összeöntögetésre és adagolásra! Csak ezt betartva alakulnak ki a csíkok a kávéban.
Kapcsolódó videók