„Bruschettát készíteni” változatai közötti eltérés
Innen: Hogyankell.hu
(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bruschettát készíteni? == A bruschetta egy könnyed olasz étel, melyet hidegen, előételként fogyasztanak. Elkészítése hihetetlenül egyszerű és…”) |
|||
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva) | |||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell bruschettát készíteni? == | == Hogyan kell bruschettát készíteni? == | ||
− | A bruschetta egy könnyed olasz étel, melyet hidegen, előételként fogyasztanak. Elkészítése hihetetlenül egyszerű és gyors. Eredetileg csak a pirítós, a fokhagyma és az olívaolaj hármasára épült, de ma már sokféle változata létezik. Legismertebb és leghétköznapibb a paradicsomos feltétű, melyet most ismertetni fogunk. | + | [[Fájl:bruschetta.jpg|right|200px]]A bruschetta egy könnyed olasz étel, melyet hidegen, előételként fogyasztanak. Elkészítése hihetetlenül egyszerű és gyors. Eredetileg csak a pirítós, a fokhagyma és az olívaolaj hármasára épült, de ma már sokféle változata létezik. Legismertebb és leghétköznapibb a paradicsomos feltétű, melyet most ismertetni fogunk. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # Készítsük elő az alapanyagokat! Mossuk meg a paradicsomokat, és egyúttal távolítsuk el a csumáját is. Pucoljuk meg a kellő mennyiségű fokhagymát is. | + | # '''Készítsük elő az alapanyagokat! Mossuk meg a paradicsomokat, és egyúttal távolítsuk el a csumáját is.''' Pucoljuk meg a kellő mennyiségű fokhagymát is. |
− | # Vágjuk apróra a paradicsomot és a fokhagymát! Utóbbit fokhagymanyomóval is megoldhatjuk, a lényeg, hogy a lehető legapróbb kockákra szeljük a paradicsomot. A fokhagyma csak a pikáns íze miatt elengedhetetlen. | + | # '''Vágjuk apróra a paradicsomot és a fokhagymát!''' Utóbbit fokhagymanyomóval is megoldhatjuk, a lényeg, hogy a lehető legapróbb kockákra szeljük a paradicsomot. A fokhagyma csak a pikáns íze miatt elengedhetetlen. |
− | # Aprítsuk fel a friss bazsalikomleveleket is! | + | # '''Aprítsuk fel a friss bazsalikomleveleket is!''' |
− | # Tegyük egy tálba az eddigi hozzávalókat! | + | # '''Tegyük egy tálba az eddigi hozzávalókat!''' |
− | # Öntsük rá az extra szűz olívaolajat, majd ízesítsük sóval és borssal! | + | # '''Öntsük rá az extra szűz olívaolajat, majd ízesítsük sóval és borssal!''' |
− | # Keverjük össze és hagyjuk állni legalább 1 órát! | + | # '''Keverjük össze és hagyjuk állni legalább 1 órát!''' |
− | # Közvetlen fogyasztás előtt pirítsuk meg a kenyérszeletek mindkét oldalát! | + | # '''Közvetlen fogyasztás előtt pirítsuk meg a kenyérszeletek mindkét oldalát!''' |
− | # Végül tegyünk bőven a paradicsomos raguból a kenyérszeletekre! | + | # '''Végül tegyünk bőven a paradicsomos raguból a kenyérszeletekre!''' |
A lap jelenlegi, 2014. július 14., 15:41-kori változata
[szerkesztés] Hogyan kell bruschettát készíteni?
A bruschetta egy könnyed olasz étel, melyet hidegen, előételként fogyasztanak. Elkészítése hihetetlenül egyszerű és gyors. Eredetileg csak a pirítós, a fokhagyma és az olívaolaj hármasára épült, de ma már sokféle változata létezik. Legismertebb és leghétköznapibb a paradicsomos feltétű, melyet most ismertetni fogunk.
[szerkesztés] Lépések
- Készítsük elő az alapanyagokat! Mossuk meg a paradicsomokat, és egyúttal távolítsuk el a csumáját is. Pucoljuk meg a kellő mennyiségű fokhagymát is.
- Vágjuk apróra a paradicsomot és a fokhagymát! Utóbbit fokhagymanyomóval is megoldhatjuk, a lényeg, hogy a lehető legapróbb kockákra szeljük a paradicsomot. A fokhagyma csak a pikáns íze miatt elengedhetetlen.
- Aprítsuk fel a friss bazsalikomleveleket is!
- Tegyük egy tálba az eddigi hozzávalókat!
- Öntsük rá az extra szűz olívaolajat, majd ízesítsük sóval és borssal!
- Keverjük össze és hagyjuk állni legalább 1 órát!
- Közvetlen fogyasztás előtt pirítsuk meg a kenyérszeletek mindkét oldalát!
- Végül tegyünk bőven a paradicsomos raguból a kenyérszeletekre!
[szerkesztés] Tippek
- Az olaszos íz fokozásához a fűszerezéskor használhatunk még egy csipetnyi oregánot is a szárított verzióból, vagy a szintén frisset, de akkor ezt is aprítani kell a bazsalikommal együtt.
- Ha nincs időnk állni hagyni a ragut az összeérés érdekében, akkor olaj nélkül keverjük össze a paradicsomot a fűszerekkel. Ebben az esetben az olívaolajat majd a tálaláskor, közvetlenül a kenyérre öntsük és csak azután tegyük rá a ragut.
- Extraként tehetünk rá mozzarellát is a ragus kenyérszeletekre.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 4 db paradicsom
- 1-4 gerezd fokhagyma, ez ízlés kérdése
- 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- friss bazsalikom, kb 8 levél
- oregano, lehet friss is és szárított is
- kevés só
- őrölt bors ízlés szerint
- 6-8 kenyérszelet
- szeletelt mozzarella sajt
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A fokhagyma rendkívül erős fűszerszerű zöldség, sokan nem szeretik intenzív íze miatt, ezért először inkább kevesebbel dolgozzunk!
[szerkesztés] Kapcsolódó videók
Angolul tudóknak, vagy aki szeretne képi segítséget, azoknak itt egy remek videó Laura Vitale-től. Ő használ lilahagymát is, de ez is tulajdonképpen csak egy extra és választható összetevő.